Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Aaa,to juz bardzo istotna informacja!Skoro ma od Ciebie to potwierdzenie to oczywiscie bedzie mogl przedstawic je na posiedzeniu,beda musieli sie do tego ustosunkowac.Twoj D. moze tez to potwierdzenie pokazac wychowawcy,ten natomiast powinien niezwlocznie tym zainteresowac ewidencje ZK.

Jego wychowawca widział to potwierdzenie. Zadzwonił do administracji i tam mu powiedzieli że nic z Sądu nie dostali. Czy ten dowód wpłaty wystarczy aby zdjeli mu te 10 dni czy potrzebne jest koniecznie potwierdzenie z sądu?

Niestety,konieczne jest potwierdzenie z sadu,w ktorym oplacilas grzywne.Powinno odbyc sie to tak j/w opisalem.Jednak w przypadku posiedzenia o wpz moze zaistniec taka sytuacja,ze sedzia penit. zarzadzi potwierdzenie tej informacji,w dobie telefaksow........mozliwe.

No nic jutro muszę iść do sądu i zapytać co się dzieje. Przy wpłacie informowałam że 24 czerwca ma mieć posiedzenie i pani powiedziała że w ciągu tygodnia będzie wszystko załatwione a tu niedługo będzie 4 tygodnie. Dziekuje za informacje uspokoiły mnie troszkę.

Dzięki. Też mam nadzieje że jakoś to będzie.

Witam. Mam pytanko i proszę o pomoc. Mój przebywa w AŚ w Piotrkowie Trybunalskim. Ma wyrok jeden rok. Po ok 2 miesiącach przyszło mu zamiennik kary z grzywnę 30 dni.I teraz 26 czerwca będzie wokanda. Zk mu występuje ,pracuje,zachowanie wzorowe no i to jest pierwsza próba o wpz a siedzi już 8 miesięcy, także jest szansa .Moje pytanie brzmi czy jak dostanie wpz to wyjdzie odrazu czy będzie musiał jeszcze odsiedzieć te 30 dni co dostał zamiennik już w czasie odbywania kary.Proszę was o odpowiedz.:)

Hej,gdybyś przeszukała trochę forum to znalazłabyś w conajmniej kilku miejscach odpowiedż na to pytanie ;).Ale dobrze,odpowiem.Tak,będzie musiał odbyć te nieszczęsne 30 dni.Była możliwość zapłacenia,dziwię się że nie pomyśleliście o tym wcześniej.Teoretycznie taka możliwość istnieje nadal,tyle że Twój musiałby się dowiedzieć u wychowawcy czy istnieje możliwość zapłaty grzywny w tej jednostce w dniu posiedzenia.

Dobra dzięki za odp z łaski. Odsiedzi i wyjdzie czysty;)

monisiaczek22 napisał:
Dobra dzięki za odp z łaski...

Takimi wypowiedziami udowadniasz,że czasem nie warto pomagać.Z łaski,powiadasz...ech,łatwo oceniasz innych ale trudno.Tak poza nawiasem to spójrz o której godzinie zamieściłaś swój post i jakie rzesze odpowiedziały Ci na niego.Spokojnego wieczoru-szczerze! :ooo:

Nastka90 napisał:
czy apelacja,( zazalenie na postanowienie o nieudzieleniu warunkowego przedterminowego zwolnienia) przedluza czas następnej wokandy ??? chodzi mi o to,czy liczy się 3 miesiące od tej wokandy co byla czy od apelacji, ktora bedzie...

Zgodnie z przepisem

USTAWAz dnia 6 czerwca 1997 r.Kodeks karny wykonawczy.

Art. 161. § 1. O warunkowym zwolnieniu orzeka sąd penitencjarny na posiedzeniu, które powinno odbyć się w zakładzie karnym. W posiedzeniu ma prawo wziąć udział prokurator, skazany oraz obrońca, a także inne osoby, którym służy uprawnienie do złożenia wniosku o warunkowe zwolnienie, jeżeli wniosek taki złożyły.

§ 2. Wniosek o warunkowe zwolnienie może złożyć również dyrektor zakładu karnego lub sądowy kurator zawodowy.

§ 3. Jeżeli orzeczona kara lub suma kar nie przekracza 3 lat pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 3 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

§ 4. Jeżeli orzeczona kara lub suma kar przekracza 3 lata pozbawienia wolności, wniosku skazanego lub jego obrońcy, złożonego przed upływem 6 miesięcy od wydania postanowienia o odmowie warunkowego zwolnienia, nie rozpoznaje się aż do upływu tego okresu.

§ 5. Dyrektor zakładu karnego, składając wniosek o warunkowe zwolnienie, przesyła jednocześnie opinię sporządzoną przez administrację zakładu karnego zawierającą w szczególności prognozę kryminologiczno-społeczną. W innych przypadkach opinię tę dyrektor zakładu karnego przesyła na żądanie sądu penitencjarnego lub na prośbę skazanego składającego wniosek o warunkowe zwolnienie.

Jak wskazuje powyższa treść przepisu osoba pozbawiona wolności może o "kolejne" warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary pozbawienia wolności ubiegać po okresie 3 lub 6 miesięcy od ostatniej odmowy wydanej w pierwszej instancji, a więc przez Sądem Okręgowym - Sądem Penitencjarnym.

Nie rozumiem Was, tych którzy odpowiadają na pytania innych. Rzucacie przepisami prawa co w mojej ocenie jest niepotrzebne. Otóż, wielu internatów siedzących na tymże forum ma dostęp np. przez internet do treści kodeksów. Ci ludzie, którzy zadają pytania chcą konkretnej, praktycznej odpowiedzi na pytania. Proszę odpowiadajcie rzeczowo na pytania i zrozumcie tych ludzi. Z góry dziękuję...

krzysiek.krzem1987 napisał:
Nie rozumiem Was, tych którzy odpowiadają na pytania innych. Rzucacie przepisami prawa co w mojej ocenie jest niepotrzebne. Otóż, wielu internatów siedzących na tymże forum ma dostęp np. przez internet do treści kodeksów.

No i co z tego, że ma? Skoro do tych "kodeksów" nie zagląda?

Niestety, nie zgodzę się z tak obranym stanowiskiem. Nie róbmy z ludzi idiotów. Oni niekiedy po prostu nie rozumieją tych wszystkich przepisów!

Witam no i mój B dostał wokande za 30 dni będzie w domu.Dziękuję wszystkim za pomoc.Znikam pomału z tego forum , i mam nadzieję że już tu nie wrócę.Pozdrawiam wszystkich czekjących ja już jestem prawie doczekana;).Pa:D

monisiaczek22 napisał:
Witam no i mój B dostał wokande za 30 dni będzie w domu.

Co dostał? Ktoś dał mu listę spraw?

A jeśli masz na myśli, że udzielono mu wpz, to chyba jesteś w błędzie. Domyślam się, ze dyrektor będzie wnioskował. Ale sędzia nie zawsze się przychyla ...

Dzisiaj było wpz i dostał .Nie utrudniaj już forg.;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót