Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam czy wie ktoś może coś o zk koszalin na strefowej?Czy przy wyroku 1 rok jest szansa na przedterminowe?prosze piszcie jesli ktoś wie.

To nie zależy od zakładu karnego tylko od sytuacji konkretnego skazanego. O warunkowym zwolnieniu decyduje sąd penitencjarny, a nie administracja zakładu karnego.

Witam!
Czy ktoś może coś słyszał na temat konieczności dostosowania się Polski do przepisów unijnych w związku z obligatoryjnym wyjściem po połowie kary...:rolleyes:Ktoś mi coś takiego powiedział, ale nic nie mogę znaleźć na ten temat w internecie
:-(:-(

Agnik32 napisał:
w związku z obligatoryjnym wyjściem po połowie kary
Jaki sens miałoby wtedy skazywanie na określony czas, skoro zawsze miałoby to oznaczać okres krótszy o połowę? Na logikę. Kolejna bajka wymyślona przez znudzonego więźnia. Odliczanie do 10 znaczy do 10 a nie do 5.

Witam.Mój mąż jest w ZK we Włocławku.Ostatnio na widzeniu powiedział mi,że nie ma tu przedterminowych wyjść.Stąd się szybciej nie wychodzi :( .My czekamy na niego zagranicą,stamtąd miał w kwietniu ekstradycję.Ciężko jest jestem sama z dziećmi.LIczyłam na to ,że najpóźniej w lutym wyjdzie.Myślę o tym,żeby złożyć wniosek o przeniesienie do innego ZK w woj.kujawsko pomorskim.Jaki ZK ma dobre wokandy i jak trzeba ten wniosek umotywować?Wiadomo nie napiszemy,że chce mieć szanse wyjść szybciej :rolleyes: ?

Tiffany77 napisał:
Ostatnio na widzeniu powiedział mi,że nie ma tu przedterminowych wyjść.Stąd się szybciej nie wychodzi.
Nie ma takiej reguły. Każdą sprawę rozpatruje się indywidualnie.

Tiffany77 napisał:
Myślę o tym,żeby złożyć wniosek o przeniesienie do innego ZK

Nie jesteś stroną postępowania więc Twój wniosek będzie bezskuteczny.

Tiffany77 napisał:
jak trzeba ten wniosek umotywować?Wiadomo nie napiszemy,że chce mieć szanse wyjść szybciej ?
Mamy ci podsuwać jakieś fikcyjne powody? Zmiłuj się nad nami...

Szanowni Państwo,
warunkowe przedterminowe zwolnienie uregulowane jest w kodeksie postępowania karnego, tj. w Art. 77. § 1. Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, okoliczności popełnienia przestępstwa oraz zachowanie po jego popełnieniu i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, że skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.

Zapis tego przepisu jednoznacznie wskazuję jakie okoliczności muszą zaistnieć by można było sprawcę przestępstwa warunkowo zwolnić z odbycia reszty zasadniczej kary pozbawienia wolności, oczywiście przy spełnieniu przesłanek formalnych z artykułów następnych.

Oczywiście należy pamiętać, że zapis "SĄD MOŻE" wskazuje na fakultatywność - uznaniowość orzeczenia o ewentualnym warunkowym zwolnieniu. Realnie rzecz ujmując nade wszystko trzeba pamiętać, iż to osoba skazana ma wykazać w sposób nie budzący wątpliwości, że zasługuje na dobrodziejstwo warunkowego zwolnienia. Zgodnie bowiem z treścią Art. 6. § 1K.K.W . Skazany może składać wnioski o wszczęcie postępowania przed sądem i brać w nim udział jako strona oraz w wypadkach wskazanych w ustawie wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym. A więc ciężko jest jednoznacznie wypowiadać się czy osoba ubiegająca otrzyma warunkowe zwolnienie. Pamiętać należy, że osobie skazanej przysługuje również prawo do obrońcy z urzędu czy ewentualne zażalenie na niekorzystne dla osoby skazanej postanowienie.

Podstawowy problem polega na tym, że wielu skazanych uważa, że warunkowe przedterminowe zwolnienie im się "należy". Podobnie twierdzą często ich najbliżsi.

OK,rozumiem.Ale każdy kto ma bliską osobę w ZK próbuje robić co może żeby skrócić ten czas jak się da.Jeżeli byłaby szansa na przeniesienie do innego ZK,gdzie są dużo większe szanse na wyjście przed terminem,chcemy chwycić sie tej opcji.Równie dobrze mogłeś napisać "co mnie to obchodzi to radź sobie sama":roll: Więc jak nie chcesz doradzić ,to daruj sobie te ironię.

Na tym forum nie pomagamy w kombinowaniu i obchodzeniu prawa. Skoro nie ma żadnego istotnego powodu dla przeniesienia skazanego do innego ZK, to znaczy, że nie ma powodu.

Rozumiem rozgoryczenie rodzin, gdy Sąd odmawia udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia osobie skazanej.
Jednakże, zgodnie z praktyką sądów w tym zakresie najważniejsza jest opinia zakładu karnego albowiem to dyrektor zakładu karnego, w którym skazany przebywa, kształtuje prognozę kryminologiczno - społeczną, która dla sądu penitencjarnego ma największe znaczenie.
Zmiana zakładu karnego niestety nic nie da, gdyż osoba przybyła do nowego zakładu karnego ma nadal te same akta osobowe, więc de facto należy mieć przekonanie, że nowy dyrektor zk nie zmieni poprzedniej opinii.
Co do samej zmiany jednostki penitencjarnej to możliwe jest po udowodnieniu, że taka zmiana przyniesie realne korzyści osobie skazanej, jak np. zwiększy częstotliwość odwiedzin, gdyż najbliższa rodzina będzie miała do zakładu karnego bliżej. Jednakże pamiętać należy, że nawet wykazanie przez osobę skazą takich okoliczności, ktore skutkować winny przeniesieniem jej do innego zakładu karnego - nie musi czynić obowiązkowego przeniesienia do wybranej jednostki. Istotnym jest jeszcze aby w tej nowej jednostce były wolne miejsca i aby ta jednostka była przeznaczona dla danej grupy klasyfikacyjnej osoby skazanej - np. dla recydywisty odbywającego karę w systemie półotwartym.

krzysiek.krzem1987 napisał:
Co do samej zmiany jednostki penitencjarnej to możliwe jest po udowodnieniu, że taka zmiana przyniesie realne korzyści osobie skazanej, jak np. zwiększy częstotliwość odwiedzin, gdyż najbliższa rodzina będzie miała do zakładu karnego bliżej. .

Tiffany77 pisze, że przebywa za granicą, a więc ten argument w jej przypadku odpada.
Tak jak pisze askirkov, albo ktoś ma powód do ubiegania się o przeniesienie do innego Zakładu Karnego (i wtedy nie musi o to pytać na forum prawnym, bo jest to dla niego oczywiste jaki), albo nie ma. Argument, że w odczuciu skazanego w innym ZK będzie miał większą możliwość wyjścia na warunkowe nikogo nie przekona. Może po prostu zamiast "kombinować", gdzie tu się przenieść trzeba autentycznie pracować nad sobą i swoim zachowaniem, zmianą postaw? Moim zdaniem to największa szansa na szybszą wolność.

Witam. Mam takie pytanie. Mój narzeczony poszedł na 2miesiace do wiezienia za nie płacenie grzywny. Jest możliwość żeby złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie z aresztu lub cos podobnego ? Proszę o szybką odpowiedź.

Może zapłacić grzywnę w każdym momencie i zostanie wtedy natychmiast zwolniony. Innej możliwości nie ma.

Art. 47 § 2 kodeksu karnego wykonawczego:

Od zastępczej kary pozbawienia wolności lub wykonywania pracy, o której mowa w art. 45 § 1, skazany może się w każdym czasie zwolnić przez złożenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia tytułem grzywny.

Ostatnia edycja:
Właśnie nie może. Chciał wpłacić ale ppowiedzieli mu ze nie ma takiej możliwości. Miał kiedyś isc na ok rok do kicia ale załatwił sobie ze będzie odrabial ale ja byłam w ciąży a on mial pracę więc nie odrobił. Więc na kolejnej rozprawie zapadł wyrok ze jego pracodawca ma mu potracac z ppensji i płacić. Ale spłacił tylko połowę bo go zwolnil. Potem przyszedł mu list ze ma wpłacić resztę kasy na konto. Nie wpłacił więc go wzięli i teraz wpłacić nie moze. Może złożyć to pismo ?

Nie ma warunkowego przedterminowego zwolnienia w przypadku kar zastępczych. Także albo spłaci albo odsiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót