Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
emi_38 napisał:
No tego się domyślam zależy chyba na jakiego sędziego trafi , chociaż on ma pecha ,

Nie, to nie zależy od sędziego. Biedny, pechowy pijany potencjalny zabójca. Może niech się ogarnie a nie wini los za swoja przestępstwa.

On nie wini losu za to co zrobił ani nie uchyla się od odbycia kary wzioł pełną odpowiedzialność za swój czyn, a pecha ma dlatego że przestępcy którzy katują swoje rodziny dostają bransoletki i dlaej się pastwią nad nimi , a mój konkubin starał się o nią żeby pracować i płacić podatki a nie siedzieć w więzieniu na koszt państwa , lecz to państwo woli utrzyywać takich ludzi a nie korzystać z ich pracy

emi_38 napisał:
że przestępcy którzy katują swoje rodziny dostają bransoletki i dlaej się pastwią nad nimi ,

I jeszcze napisz, że odbywają ten dozór zamieszkując razem ze swoimi ofiarami.
A może napiszesz tu, na forum jak sąd argumentował odmowę wydania zgody na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego?

puszek34 napisał:
Czyli adwokat który mi powiedział że wokanda wstrzyma cały proces przetransportowania wprowadził mnie w błąd!

Niekoniecznie, u mnie wstrzymala transport. W srode mialem miec transport do potulic (P1), a we wtorek przyszly papiery z sadu.

frog : tak niestety są takie przypadki że mieszkają razem ,a jeżeli chodi o powód odrzucenia dozoru elektronicznego to powinniście się domyślić , problem z alkoholem

Dzień Dobry.
Mam takie pytanie mam parę wyroków wszystkie za kradzież łącznie około 5 lat to czy będę mógł się starać o WPZ po 2.5 roku?
Bardzo Proszę o odpowiedź. Z góry Dziękuję

Jonhy napisał:

Nieprawda. Prawdziwa odpowiedź brzmi: "tak lub nie". Oczywiście panu przestępcy nie chciało się przeczytać tematu i dlatego nie wie, że nie wystarczy podać sam wymiar kary by określić termin nabycia uprawnień do wpz.

I tak na marginesie - starać to się musisz od pierwszego dnia pobytu za kratami. Ba - nawet zanim za nie trafisz.

Więc już nie wiem sam czy będę mógł się starać po 2.5 roku czy też nie?;(
więc tak 1 wyrok kradzież z włamaniem 279 kk 1 rok na 3 lata
Drugi wyrok 2 lata w zawieszeniu na 5
Trzeci wyrok 278 kk 10 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata
i Teraz prawdopodobnie wyjdzie na jaw przestępstwo z przed pierwszego wyroku zostałem poinformowany że dostanę 1.2 miesiące w zawieszeniu na 3 lata
Czyli jakby to było ?;>
Dziękuję za odpowiedź

KaraKar napisał:
Czyli jakby to było ?;>

A skąd my to mamy wiedzieć? Po pierwsze - sąd może ograniczyć prawo do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Mało to prawdopodobne w przypadku złodzieja ale możliwe. Po drugie - ograniczenia również mogą wynikać z faktu skazania w warunkach art. 64 kodeksu karnego. Skąd mamy znać Twoją dokładną sytuację prawną?

Rozumiem ale jeszcze nigdy nie siedziałem. Mam jeszcze jedno pytanie czy jak odwieszą to wszystko czy ostatni wyrok zostanie w zawieszeniu nie odwieszony?

KaraKar napisał:
Rozumiem ale jeszcze nigdy nie siedziałem. Mam jeszcze jedno pytanie czy jak odwieszą to wszystko czy ostatni wyrok zostanie w zawieszeniu nie odwieszony?
Zacznijmy od tego
Przepis prawny:
Art. 75 kk
§ 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.

§ 1a. Sąd zarządza wykonanie kary jeżeli skazany za przestępstwo popełnione z użyciem przemocy lub groźby bezprawnej wobec osoby najbliższej lub innej osoby małoletniej zamieszkujących wspólnie ze sprawcą w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, ponownie używając przemocy lub groźby bez-prawnej wobec osoby najbliższej lub innej osoby małoletniej zamieszkujących wspólnie ze sprawcą.

§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.

§ 2a. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli okoliczności, o których mowa w § 2, zaistnieją po udzieleniu skazanemu pisemnego upomnienia przez sądowego kuratora zawodowego, chyba że przemawiają przeciwko temu szczególne względy.

§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.

§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

§ 5. Jeżeli skazany został oddany pod dozór lub zobowiązany do wykonania obowiązków w okresie próby, wniosek o zarządzenie wykonania kary może złożyć również sądowy kurator zawodowy, a także osoba godna zaufania lub przedstawiciel stowarzyszenia, instytucji albo organizacji społecznej, o której mowa w art. 73 § 1.

Teraz
Przepis prawny:
Art. 78 kk
§ 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary.

§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.

Art. 79 kk
§ 1. Przepisy art. 78 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sumy dwóch lub więcej nie podlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno; przepis art. 78 § 2 stosuje się, jeżeli chociażby jedno z przestępstw popełniono w warunkach określonych w art. 64.

I jeszcze
Przepis prawny:
Art. 85 kk
Jeżeli sprawca popełnił dwa lub więcej przestępstw, zanim zapadł pierwszy wyrok, chociażby nieprawomocny, co do któregokolwiek z tych przestępstw i wymierzono za nie kary tego samego rodzaju albo inne podlegające łączeniu, sąd orzeka karę łączną, biorąc za podstawę kary z osobna wymierzone za zbiegające się przestępstwa.

Art. 86 kk
Sąd wymierza karę łączną w granicach od najwyższej z kar wymierzonych za poszczególne przestępstwa do ich sumy, nie przekraczając jednak 810 stawek dziennych grzywny, 2 lat ograniczenia wolności albo 15 lat pozbawienia wolności; karę ograniczenia wolności wymierza się w miesiącach i latach. Kara łączna grzywny określonej w art. 71 § 1 nie może przekraczać 270 stawek dziennych – jeżeli jest ona związana z zawieszeniem wykonania kary pozbawienia wolności oraz nie może przekraczać 135 stawek dziennych – jeżeli jest ona związana z zawieszeniem wykonania kary ograniczenia wolności.

Przeanalizuj sobie to wszystko.

Witam
Mój narzeczony który przebywa obecnie w ZK poinformował mnie że mają w tym roku wejść nowe ustawy dotyczące warunkowego zwolnienia po odbyciu połowy kary bez wniosku o wokande. To prawda czy znów nadzieja skazanych na szybsze wyjście z ZK? Proszę o odp albo przekierowanie bo na stronie sejmu szukałam i nic nie znalazłam o tym. Z góry dziękuje :)

Witam, mam prosbe. Moglby mi ktos wytlumaczyc - moj narzeczony jest teraz na terapii alkoholowej w Grudziadzu. 3 czerwca staje na komisjii, poniewaz konczy terapie. Do konca wyroku zostalo mu ponad dwa lata jeszcze. Ale czy terapia daje szanse szybszego wyjscia z ZK? Dodam jeszcze, ze to Recedywa.Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

paulinka24614 to zależy ile dostał wyroku. Recydywa może starać się o warunkowe zwolnienie po upływie 2/3 kary. Terapia daje szanse na szybsze wyjście z ZK ale nie przed upływem tego okresu bo dopiero wtedy może złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie. Wcześniejszy wniosek nie zostanie rozpatrzony. Oczywiście adwokatem nie jestem i nie jestem w 100% pewna ale dobre sprawowanie, terapia napewno pomogą. Najlepiej byłoby gdyby wniosek o przedterminowe zwolnienie złożył Dyrektor ZK w którym przebywa ale o to się musi postarać swoją dobrą postawą. Powodzenia :)

Paulinka199 dostal razem 4 lata. Sprawowanie ma dobre, nie sprawia zadnych problemow. A jeszcez jedno, co komisja po terapii ma na celu? Taka komisja tez moze zwolnic z zk, czy nie?

Paulinka199 napisał:
Recydywa może starać się o warunkowe zwolnienie po upływie 2/3 kary.

Nieprawda. Termin nabycia uprawnień do wpz nie zależy od tego czy skazany odbywa karę w zk dla recydywistów.

paulina24614 napisał:
Taka komisja tez moze zwolnic z zk, czy nie?

Żadna komisja nie może zwolnić z zk.

A jezeli wczesniej przesiedzial 6 lat i teraz prawie 2 lata, to te wczesniejsze lata rowniez sie wliczaja do tego 2/3 przedterminowego zwolnienia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót