Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
paulina24614 napisał:
A jezeli wczesniej przesiedzial 6 lat i teraz prawie 2 lata, to te wczesniejsze lata rowniez sie wliczaja do tego 2/3 przedterminowego zwolnienia?
E no skąd. No chyba że te 6 lat i te 2 lata podlegają pod wyrok łączny.

Aha. A jakie są szanse na szybsze wyjscie po terapii alkoholowej? Czy w ogole sa jakies szanse, czy nie biora tej terapii pod uwage?

To zależy, czy skazany decyduje się na tą terapię tylko po to, aby wcześniej wyjść, czy po to, by sobie pomóc...

Ukończenie terapii alkoholowej sąd na pewno w jakimś stopniu bierze pod uwagę podczas orzekania o wpz.

To powiedzcie mi jeszcze, po jakim czasie moze starac sie o wokande, po ukonczeniu terapii?

Jeśli skazany nabył uprawnień, to może złożyć wniosek i w trakcie terapii, i pod jej koniec i dzień po, itd. Przepisy nie zabraniają składania wniosku o wpz w trakcie terapii ani nie zastrzegają, ile czasu ma minąć od jej ukończenia, aby można było taki wniosek składać.

Dzisiaj chłopak stawal na komisje po terapii i dostal R2. I jakie teraz sa szanse na wpz?

Witam! Czy słyszał ktoś może o tym, że od przyszłego roku od marca mają wprowadzić jakieś zmiany w WPZ? osoby które pierwszy raz odbywają kare mają być wypuszczane po połowie i ma nawet być jakiś paragraf na to.
Oczywiście, może to być kolejna "więzienna" plotka, aczkolwiek wolałam się zapytać, czy w ogóle jest w planach wprowadzenie czegoś takiego.

Ciekawe, bo Unia Europejska wymaga takiego przepisu podobno, ponieważ było to jednym z warunków i ma to wejść od marca 2015, tak było zapowiedziane, choć do końca nie wiem, czy nie mija się to z prawdą. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, aczkolwiek dziękuje Ptasior ;)

gornyslask napisał:
Ciekawe, bo Unia Europejska wymaga takiego przepisu podobno, ponieważ było to jednym z warunków i ma to wejść od marca 2015, tak było zapowiedziane, choć do końca nie wiem, czy nie mija się to z prawdą. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, aczkolwiek dziękuje Ptasior ;)

Usunięcie zasady uznaniowości co do warunkowego zwolnienia (tzw. "obligatoryjne" warunkowe zwolnienie) jest - imo - z prawnego punktu widzenia kompletnie nielogiczne...

Tak, zgadzam się z tym. Ale popatrzmy z perspektywy więzniów.. rzeczywiście, również jest nie logiczne to, że zawieszają kary po kilka razy, a potem zabierają młodego chłopaka na lata do paki, dlatego myślę, że jak na pierwszy raz też nie powinni aż tak surowo karać.

gornyslask napisał:
Tak, zgadzam się z tym. Ale popatrzmy z perspektywy więzniów.. rzeczywiście, również jest nie logiczne to, że zawieszają kary po kilka razy, a potem zabierają młodego chłopaka na lata do paki, dlatego myślę, że jak na pierwszy raz też nie powinni aż tak surowo karać.

To nie jest miejsce na debaty odnośnie zasadności wymiaru kary.

Obligatoryjne warunkowe zwolnienie to mit. Jego wprowadzenie jest mówiąc delikatnie, mało prawdopodobne.

Zwalnianie "z taśmy" powodowałoby bezsensowność wymierzania kary na procesie zaś przerzucenie uznaniowości na procedury powodowałoby kolejną (ukrytą) uznaniowość. Ktoś wszak musiałby taką decyzję podejmować...

Ponadto zrzucenie takich decyzji poza Sąd musiałoby oznaczać konieczność rekonstruowania polskiego prawodawstwa karnego, czy nawet zmiany Konstytucji (Art. 177)

Ostatnia edycja:
Forg czytaj ze zrozumieniem. Nam nie chodzilo o typ ZK tylko o skazanego

Czy ktoś wie jak to jest jeżeli mój ma mieć wokande w lipcu po połowie kary pracuje zdobywa nagrody ale po przerwie w karze spóźnił się dwa dni ze względu na opiekę nad chorymi dziećmi i mną gdyż jestem w ciąży mamy4 dzieci wszyscy byliśmy chorzy mieszkamy sami nikt nam nie pomaga dodam że specjalnie przyjechał z angli zeby odbyć resztę kary dodam że składałam zeznania był u mnie ktoś z prokuratury i powiedział mi że zostanie to umorzene jakie ma szanse na wpz w takiej sytuacji.bardzo prosze o odpowiedz.

nati1601 napisał:
Czy ktoś wie jak to jest jeżeli mój ma mieć wokande w lipcu po połowie kary pracuje zdobywa nagrody ale po przerwie w karze spóźnił się dwa dni ze względu na opiekę nad chorymi dziećmi i mną gdyż jestem w ciąży mamy4 dzieci wszyscy byliśmy chorzy mieszkamy sami nikt nam nie pomaga dodam że specjalnie przyjechał z angli zeby odbyć resztę kary dodam że składałam zeznania był u mnie ktoś z prokuratury i powiedział mi że zostanie to umorzene jakie ma szanse na wpz w takiej sytuacji.bardzo prosze o odpowiedz.

Gdybym opracował system matematyczny typujący liczby na podstawie rachunku prawdopodobieństwa, to jakie mam szanse na wygraną?

Jeśli zerkniesz parę postów wyżej, zauważysz iż toczyła się tam dyskusja odnośnie "uznaniowości". Uznaniowość ("Sąd może...") charakteryzuje się tym, iż prerogatywą Sądu jest również prawo do odmowy, mimo, iż wszystkie przesłanki dot. warunkowego zwolnienia zostały spełnione...

ok dzięki za odpowiedź szansa jest 50 na 50 nic nie wiadomo do wokandy ale myśle że bedzie dobrze.

Witam serdecznie mam pytanie. bede pisał w swojej osobie choc sprawa dotyczy kuzyna. w 2009 roku miałem sprawe karna o podrobienie podpisu swojego brata blizniaka, prowadzilismy wtedy firme wspólnie. dostałem 6 miesiecy w zawieszeniu na trzy lata oraz spłacenie wierzycieli. Okres kary minał, niestety nie spłaciłem az do teraz wierzycieli kwota ok 22 tysiace złotych. Wyjechałem do Niemiec gdzie znalazłem prace i dostałem kontrakt na stałe. Długo sie nie napracowałem, zostałem aresztowany przez Policje z Europejskim Nakazem zatrzymania i listem gonczym z Polski. Odmówiłem deportacji z obawy ze strace prace. po 24 godzinach zostałem osadzony w niemieckim więzieniu bez mozliwosci zadnego kontaktu z nikim. Udało mi sie jedynie jeszcze z posterunku powiadomic przyjaciela o sprawie. Przyjaciel wpłacił od razu cała sume wierzycielom i czekam teraz na posiedzenie sadu celem zwolnienia mnie. Jedno pytanie Sad teraz sprawdza czy nie mam innych spraw karnych, wiem ze mam komornika za pozyczke w banku którego spłacam. czy przez to moge nie zostac zwolniony? Prosze o pomoc chce Kuzyna wyciagnac jak najszybciej zeby tej pracy nie stracił.

Jeśli sąd zarządził wykonanie kary i postanowienie jest prawomocne to kuzyn musi odbyć tą karę, bo jak domniemywam szkoda nie została naprawiona i na tej podstawie sąd zarządził wykonanie kary warunkowo zawieszonej (art. 75&2 kk).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót