Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szkoda została wpłacona w dzien po zatrzymaniu w całosci, starszy sekretarz powiedziała ze jak tylko dostanie dowody wpłat dla wierzycieli, sprawdza ze nie ma innej sprawy karnej to zostanie zwolniony przez posiedzenie sadu. tylko wiem ze ma jeszcze komornika którego spłaca, czy to jest sprawa karna która przeszkodzi w zwolnieniu jego z aresztu?

Tak zle napisałem chodzi o to że szkoda na rzecz wierzycieli została w całosci wpłacona dopiero w dzien po zatrzymaniu.

Czyli tak jak mówię sąd zarządził wykonanie kary bo szkoda nie została naprawiona więc teraz trzeba tą karę odbyć. Można próbować wnioskować o uchylenie postanowienia
Przepis prawny:
Art. 24 kkw. Zmiana lub uchylenie przez sąd poprzedniego postanowienia
§ 1. Jeżeli ujawnią się nowe lub poprzednio nie znane okoliczności istotne dla rozstrzygnięcia, sąd może w każdym czasie zmienić lub uchylić poprzednie postanowienie.
§ 2. Niedopuszczalna jest zmiana lub uchylenie postanowienia, przewidzianego w § 1, na niekorzyść skazanego po upływie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia.
§ 3. Na postanowienie wydane na podstawie § 1 przysługuje zażalenie tylko wtedy, gdy przysługiwało również na postanowienie podlegające zmianie lub uchyleniu.

Jakie sa realne szanse ze sąd uchyli kare więzienia?

Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie kuzyna, Sad czeka jeszcze na karte karną, jesli wszystko bedzie w porządku Sad zwolni kuzyna z aresztu. Ale wiem ze kuzyn ma komornika którego spłaca czy to moze przeszkodzic w zwolnieniu go?
czy to ze ma komornika to znaczy ze jest karany? Prosze o pomoc

komornik nie ma z tym nic wspólnego my staraliśmy sie o zmiane lub uchylenie postanowienia niestety nam sie nie udało ale trzeba próbować.

Dziekuje za pomoc gdybym miał jeszcze pytania to napisze , pozostaje czekac do poniedziałku na decyzje sadu. Mam wielka nadzieje ze go wypuszcza. Pozdrawiam

mam pytanie kiedy można złożyc wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie ? czy można dopiero po połowie kary czy np miesiąc przed ? Proszę o odpowiedź bo nigdzie nie moge znalezc takiej informacji:smile:

Możesz miesiąc przed - klucz polega na tym, aby wniosek nie został rozpatrzony przed nabyciem uprawnień do wpz. Zadzwoń sobie do właściwego Sądu i spytaj jaki jest mniej więcej okres oczekiwania na terminy posiedzeń.

a taki wniosek rozpatruje Sąd Okręgowy w danym mieście gdzie sie znajduje zk czy Sąd penitencjarny w zk ?

mnow8 napisał:
polega na tym, aby wniosek nie został rozpatrzony przed nabyciem uprawnień do wpz
Nic się nie dzieje bo wtedy Sąd odroczy posiedzenie. Ja miałem kiedyś taki przypadek bo mi brakowało chyba 2 dni do terminu i Sąd odroczył moją sprawę do następnego posiedzenia. Miesiąc przed terminem jak złożysz wniosek to będzie chyba O.K.

Jesteś taki pewny? To, że w Twoim przypadku Sąd odroczył takie posiedzenie, nie znaczy, że zrobi tak w przypadku pytającego. Sąd jak najbardziej może po prostu odmówić udzielenia warunkowego z uwagi na brak wymaganych ustawowo przesłanek.
Jeszcze raz polecam dowiedzieć się w Sądzie jak długo czeka się na termin takiego posiedzenia.

wniosek rozpatruje Sąd Okręgowy w danym mieście gdzie sie znajduje zk czy Sąd penitencjarny w zk
Jak dotyczy odbywającego karę, który jest osadzony, to w ZK. Jak z wolności - to SO właściwy na miejsce pobytu.

Z moich obserwacji moge wywnioskowac ze przewaznie sady odraczaja posiedzenia jesli skazany w dniu wokandy nie nabral uprawnienien do wpz. A co by sad stwieddzil jak kara zostala odbyta 25 grudnia 2013 a posiedzenie o wpz z tej kary mialo sie odbyc w kwietniu 2014?

A co by sad stwieddzil jak kara zostala odbyta 25 grudnia 2013 a posiedzenie o wpz z tej kary mialo sie odbyc w kwietniu 2014?
Opisana sytuacja to jakiś absurd. Sąd umorzyłby postępowanie w przedmiocie udzielenia wpz.

alala90 napisał:
a taki wniosek rozpatruje Sąd Okręgowy w danym mieście gdzie sie znajduje zk czy Sąd penitencjarny w zk ?

Nie ma czegoś takiego jak "sąd penitencjarny w zk"...

Wnioski rozpatruje Sąd Okręgowy, Wydział Penitancjarny na sesji wyjazdowej w zakładzie karnym lub w siedzibie sądu.

Witam,mam takie pytanie,skazany złożył wniosek o wpz,czy jeśli zmieniłby zdanie i zrezygnował z tego, musi składać jakieś pismo w sądzie,czy po prostu na posiedzeniu o wpz poinformować,że rezygnuje?

Wszystko jedno. Może i tak i tak. Ja bym złożył wcześniej pismo.
Sąd, pomimo braku "zgody" skazanego, i tak może takiego warunkowego udzielić...

Dziękuję za odpowiedz,jednak nie bardzo wierzę w to wysyłanie do domu ,,na siłę,,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót