Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ika81 napisał:
witam mam pytanko odnosnie warunkowego przedterminowego zwolnienia. moj maz jest w zk w wojkowicach na grupe p3 pracuje na wolnosci i chodzi na przepustki wychowawca ma go wystawic na wokande w grudniu czy mamy szanse na wyjscie ?
Ja uważam że na 90 procent połamiecie się opłatkiem. Nie wychowawca tylko Dyrektor występuje z wnioskiem o udzielenie wpz. Wyjście jest praktycznie pewne choć czasem różnie bywa.

Emilia1987 napisał:
dostal warunkowe dopiero po roku i osmiu miesiacach takze w sumie oni robia jak chca a to co jest w ustawach to czasem ma sie ni jak do rzeczywistosci

Równie dobrze mógł odbyć karę do końca - i byłoby to zgodne z "ustawą".

dziekuje za odpowiedzi. mam nadzieje ze wroci do nas jeszcze w tym roku bo ja jestem za granica z dwojka dzieci. dodam jeszcze ze moj maz ma teraz 32 lata a przestepstwo popelnil za malotala jak mial 17 lat.nie zycze nikomu takich przezyc. mam jeszcze jedno pytanko co musimy zrobic zeby jak najszybciej po wyjsciu mogl wyjechac z polski ?

co musimy zrobic zeby jak najszybciej po wyjsciu mogl wyjechac z polski ?
Żeby zmienić miejsce stałego pobytu musi uzyskać zgodę Sądu - patrz art 169 par 3 kkw.

Ale to może nie chodzi o zmianę miejsca stałego pobytu tylko wyjazd na jakiś czas. ika81 nie określiła się czy na stałe czy czasowo.

chodzi o zmiane miejsca stalego pobytu,przed odsiadka mieszkal 7 lat za granica t i chce wrocic mamy list z pracy z opinia i ze ma powrot do pracy.

No to musi zwrócić się do sądu tak jak napisał mnow8

witam :) dziekuje za odpowiedz. TO pewnie potrwa zanim dostanie zgode przez sąd ? a moze wyjechac odrazu na okres czasowy a wrocic za dwa miesiace i pozalatwiac wszystko wtedy ?

Tak może jeśli kurator zawodowy mu zezwoli. Podpisuje się taki papier kiedy się wyjeżdża kiedy się wraca gdzie się będzie itp. Jeśli chodzi o wyjazd na stałe musi zgodzić się na to sąd.

Guzik prawda. Podgrupa R też może ubiegać się o wpz po odbyciu połowy kary jeśli nie miał zastosowania art. 64 kk. Jeśli jednak gościa skazano z zastosowaniem art. 64 & 1 kk może ubiegać się po odbyciu 2/3 kary a 64 & 2 po 3/4. Oczywiście jeśli sąd skazujący nie obostrzył tych terminòw. To samo tyczy się podgrupy P. Poczytaj kodeks a potem wypowiadaj się.
Przesłanki formalne
Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej ½ (połowy) kary.
Skazanego – recydywistę /określonego w art. 64 § 1 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu 2/3 (dwóch trzecich) kary.
Skazanego – multirecydywistę /określonego w art. 64 § 2 k.k./ można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
Skazanego, określonego w art. 65 § 1 k.k. można warunkowo zwolnić po odbyciu ¾ (trzech czwartych) kary.
Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary.
Skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

W indywidualnych przypadkach sąd wydając wyrok skazujący może zaostrzyć powyższe wymagania czasowe

Ostatnia edycja:
Witam, proszę o pomoc w takiej sprawie, gdyż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy składając wniosek o wpz, można obiegać się o zwolnienie z kosztów sadowych?? a jeśli tak to co w takim wniosku napisać? natknęłam się na rożne wnioski o zwolnienie z kosztów, gdzie trzeba podać zarobki swoje i rodziny itd, itp. wiec to takie wnioski pisane z wolności, ale nigdzie nie ma nic o skazanym... Mój narzeczony teoretycznie nie ma ani grosza, ponieważ w wiezieniu nie zarabia, a mnie też już nie stać by kolejny raz płacić za ten wniosek, więc jeśli istnieje możliwość zwolnienia z kosztów, to chcielibyśmy z tego skorzystać. Proszę o pomoc, zależny mi na czasie. Z góry dziękuje.

Jeśli składać będzie wniosek skazany to pisze zwykły wniosek...co do jego formy silić się nie musi (oznaczenie sprawy, dane wnioskodawcy, organ i uzasadnienie)... wniosek zostanie uwzgledniony jeśli skazany nie posiada w więzieniu do dyspozycji środków umożliwiających pokrycie kosztów. ..

Niech napisze w uzasadnieniu że w ZK nie jest zatrudniony odpłatnie z powodu wolnych miejsc i nie ma możliwości opłacenia wniosku. Ja pisałem że nie posiadam też żadnego majątku ani oszczędności a partnerka moja jest bezrobotna bez zasiłku.

Ptasior napisał:
Niech napisze w uzasadnieniu że w ZK nie jest zatrudniony odpłatnie z powodu wolnych miejsc i nie ma możliwości opłacenia wniosku.

Niech nie zapomni dodać, że nie korzysta z możliwości dokonywania zakupów artykułów żywnościowych i tytoniowych oraz że nie otrzymuje paczek z żywością.

forg napisał:
Niech nie zapomni dodać, że nie korzysta z możliwości dokonywania zakupów artykułów żywnościowych i tytoniowych oraz że nie otrzymuje paczek z żywością.

To niema nic wspolnego...chodzi o pieniadze na kasie zelaznej...

forg napisał:
To akurat nie ma znaczenia. Ja dostawałem jedną paczkę na miesiąc i robiłem zakupy w kantynie i sąd uwzględnił mòj wniosek. Zresztą wielu innym skazanym też mimo że mieli widzenia paczki i wypiski. Praktycznie Panie forg nie teoretycznie. Kasę żelazną mogę mieć pełną a nie mam środkòw którymi mogę dysponować i nie mam z czego opłacić wniosku. Na marginesie mòwiąc forg jak zwykle potrafi pomóc.

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
Praktycznie Panie forg nie teoretycznie

Praktycznie to... Samo kłamanie we wniosku o zwolnienie z opłaty powinno wskazać skrupulatnemu sędziemu, iż nie ma do czynienia z osobą w pełni zresocjalizowaną.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót