Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie, jest to wzór ogólny. Nikt z nas.nie zna Twojej sytuacji, czy pracujesz czy nie, czy masz rodzinę czy nie itp. Więc napisz dlaczego chcesz być warunkowo przedterminowo zwolniony z odbywania reszty kary i tyle. Resztę powiesz sądowi na posiedzeniu. Tak na marginesie można używać opcji EDYTUJ :-)

A ile się siedzi w AŚ jak ma się odwieszony wyrok ? Mój brat jest już tam miesiąc

Witam, czy ubiegane o warunkowe wcześniejsze zwolnienie dotyczy też kary zastępczej?

Nie. Zwolnienie z kary zastępczej np. za niezapłaconą grzywnę może nastąpić po wpłacie jej pozostałej części.

Kara jest za nieodrobione prace społeczne

Mam pytanie ile moze grozic mojemu chlopakowi za kradziez w niemczech...

Qweqweania napisał:
Mam pytanie ile moze grozic mojemu chlopakowi za kradziez w niemczech...
Zobacz w niemieckim kodeksie wykroczeń albo karnym.

Witam. Mój kolega ma 2 lata wyroku prawomocnego. Odsiedział z tego 16 miesięcy prawie i rok temu do uprawomocnienia uchylono mu areszt. Bilet dostał do ZK 2 miesiące temu jednak złożył wniosek o odroczenie i nie doprowadzanie do ZK do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie kary. Odroczenie nie przyniosło skutku! Spodziewać ma się teraz kolejnego biletu do ZK czy od razu nakaz doprowadzenia będzie. Kolejne pytanie to kiedy z wolności może złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie z odbywania reszty kary tak żeby go już nie zamykali? Czy gdy dostanie bilet nie będzie już za późno na taki wniosek? A obecnie chyba za wcześnie bo nie figuruje w ewidencji ZK jako więzień. Czy jest szansa, że kolejny wniosek o nie doprowadzanie do ZK przyniesie skutek? Chłop od roku pracuje, wiedzie spokojne i ułożone życie, ma odsiedziane z 24 miesięcy 16. To chyba są argumenty lepsze by zwolnić z dalszej kary niż będąc w środku w ZK ubiegając się o to samo? Z góry dzięki za dobre rady :)

Spodziewać ma się teraz kolejnego biletu do ZK czy od razu nakaz doprowadzenia będzie.
Niech się zgłosi sam, inaczej zostanie doprowadzony. Raczej nie będzie drugiego wezwania.
kiedy z wolności może złożyć wniosek o przedterminowe zwolnienie z odbywania reszty kary tak żeby go już nie zamykali? Czy gdy dostanie bilet nie będzie już za późno na taki wniosek? A obecnie chyba za wcześnie bo nie figuruje w ewidencji ZK jako więzień.
Jeśli nabył formalnych uprawnień, to może składać już teraz - nie musi czekać na osadzenie.

bamberr napisał:
Chłop od roku pracuje, wiedzie spokojne i ułożone życie, ma odsiedziane z 24 miesięcy 16.
Ja na jego miejscu złożył bym wniosek o WPZ a wraz z nim wniosek o wstrzymanie wykonania kary w związku ze złożeniem powyższego wniosku do momentu jego rozpatrzenia. Nie ma na co czekać a tym bardziej na wizytę policji o 6 rano.
mnow8 napisał:
Niech się zgłosi sam, inaczej zostanie doprowadzony. Raczej nie będzie drugiego wezwania.
Skąd ta pewność?

Skąd ta pewność?
A gdzie doszukałeś się pewności?
Raczej nie będzie drugiego wezwania.
Skoro raz już dostał wezwanie, a Sąd nie przychylił się do wniosku o odroczenie i ewentualnie wstrzymał wykonanie kary do czasu rozpatrzenia wniosku, to konieczność stawienia się do odbycia kary jest oczywista. Sąd może wysłać kolejne wezwanie. Ale nie musi i ja bym na nie nie czekał.

Co oznacza "WPZ" ?

Jego mecenas gada, że trzeba poczekać aż przyjdzie wezwanie do stawienia się w ZK i wtedy od razu trzeba składać wniosek o przedterminowe zwolnienie.

mnow8 napisał:
A gdzie doszukałeś się pewności?
A tu może:
Niech się zgłosi sam, inaczej zostanie doprowadzony.
mnow8 napisał:
Raczej nie będzie drugiego wezwania.
A może raczej będzie? Wiemy czy orzeczenie o nieudzieleniu odroczenia jest prawomocne? Jeśli jest zaskarżone to sąd nie wyśle wezwania do odbycia kary aż do momentu uprawomocnienia się postanowienia (nie wyda też nakazu doprowadzenia).
bamberr napisał:
Co oznacza "WPZ" ?
Warunkowe przedterminowe zwolnienie.
bamberr napisał:
Jego mecenas gada, że trzeba poczekać aż przyjdzie wezwanie do stawienia się w ZK i wtedy od razu trzeba składać wniosek o przedterminowe zwolnienie.
Nie trzeba. Wniosek o WPZ powinien złożyć już (w czym to przeszkadza?). Napisz czy postanowienie o nieudzieleniu odroczenia jest prawomocne.
mnow8 napisał:
Sąd może wysłać kolejne wezwanie.
Powinien po uprawomocnieniu się postanowienia.

Witam Mam pytanie : otóż teraz w czerwcu mój mąż może pisac o WPZ Wychowawca ZK w którym przebywa zapisał go na jakis tam program (na który chodzi ) terapie oraz prace nieodpłatne Podpowiedział mu równiez aby postarał sie mieć zaświadczenie ze po wyjsciu ma zagwarantowane zatrudnienie i tu moje pytanie JAK MOŻNA JE ZDOBYC ??? Przeciez nikt mi takiego nie da nawet jak poroznosze jego CV (bynajmniej tak mi sie wydaje )

Kaaaacha napisał:
Przeciez nikt mi takiego nie da nawet jak poroznosze jego CV (bynajmniej tak mi sie wydaje )

To poradź panu przestępcy, by popytał kolegów w celi jak to się robi - bo jakoś są więźniowie, którzy nie mają problemów ze zdobyciem takiego zaświadczenia. Oraz również pracy po wyjściu.

Mi takie zaświadczenie wystawił pracodawca u którego pracowałem. Zadzwoniłem, powiedziałem o co chodzi i dnia następnego miałem już papier. Jeśli masz kogoś znajomego, kto prowadzi firmę, to poproś go o zatrudnienie męża i wystawienie odpowiedniego dokumentu.

Powinien po uprawomocnieniu się postanowienia.
A ja twierdzę, że nie musi. Tak jak napisałem:
Skoro raz już dostał wezwanie, a Sąd nie przychylił się do wniosku o odroczenie i ewentualnie wstrzymał wykonanie kary do czasu rozpatrzenia wniosku, to konieczność stawienia się do odbycia kary jest oczywista.
Oczywiście, w praktyce Sąd może wysłać kolejny raz wezwanie do stawienia się do odbycia kary.
Wiemy czy orzeczenie o nieudzieleniu odroczenia jest prawomocne?
Zakładam, że skoro autor porusza taki temat, to jest prawomocne.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót