Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ehh i ta Twoja złośliwość Ptasior widzę, że jest w każdej wypowiedzi. A może ktoś wie czy jest na to stosowny artykuł ?

Nie ma. Tak jak napisałem "co kryminał to obyczaj". W jednej jednostce aby chodzić na przepustki trzeba być zatrudnionym poza zakładem w innej nie. Znowu gdzie indziej aby mieć szanse na wcześniejsze zwolnienie trzeba chodzić na przepustki. Jeszcze w innym więzieniu można tylko leżeć i skazany ma szanse na WPZ. To jest takie "widzi mi się" administracji. Ja znam praktycznie jakie bajki wymyślają osadzeni więc dlatego napisałem "jak Ci się obije o oczy". :wink:

Ostatnia edycja:
Ptasior napisał:
To jest takie "widzi mi się" administracji.

Nie wprowadzaj w błąd. To nie administracja jednostki penitencjarnej udziela w.p.z. Dyrektor tez nie. Zatem to nie jest widzi-mi-się więzienników.

Właśnie, że jest. Ty widzisz teoretycznie a ja praktycznie widziałem.
forg napisał:
To nie administracja jednostki penitencjarnej udziela w.p.z. Dyrektor tez nie.
Popiera bądź nie. I pytanie: dlaczego w ZK X aby chodzić na przepustki trzeba być zatrudnionym poza jednostką a i szanse na WPZ są praktycznie zerowe a w ZK Y żeby otrzymać praktycznie stuprocentowe wcześniejsze zwolnienie nie trzeba robić nic, tylko być grzecznym?

Ptasior napisał:
Popiera bądź nie.

I nawet jak poprze to nie oznacza to, że że skazany wyjdzie. I odwrotnie.
Politykę w.p.z. kształtuje właściwy sędzia penitencjarny. A nie dyrektor jednostki. Dyrektor jednostki może jedynie współpracować w kształtowaniu tej polityki.

I naprawdę uwierz mi - to, że odbywałeś karę nie oznacza, że widziałeś wszystko. Ja kary nie odbywałem a widziałem znacznie więcej. I widuję każdego dnia.

Ja się zgadzam, ale punkt widzenia skazanego jest inny niż punkt widzenia funkcjonariusza czy sędziego. Oczywistym jest, że jeden sąd nie udziela praktycznie WPZ (SO Kielce) a inny podchodzi do sprawy inaczej i wypuszcza przed terminem 80 procent skazanych (SO Krosno). I nie istotne czy pierwszy raz karany czy recydywista. Nie będę pisał dlaczego, bo mogę dostać bana. Mogę jak chcecie przytoczyć słowa wychowawcy AŚ Kielce dlaczego tak się dzieje. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie z postu 665.

Ostatnia edycja:
Witam,mam pytanie,maz przebywa w Anglii w wiezieniu,otrzymal do osiedzenia 9 miesiecy,na sprawie i odczytaniu wyroku sedzia oznajmil ze po odsiedzeniu polowy kary wyjdzie na wolnosc,otrzymal to rowniez na pismie i podana date opuszczenia wiezienia.Moje pytani czy jezeli to jego pierwszy wyrok,nie jest poszukiwany i nie ma zadnych spraw w Polsce to czy moga go deportowac?Wiem ze jak wyrok jest powyzej 12 miesiecy to tak,ale jak jest krotszy i ma tu zapewniona prace po wyjsciu,dobra opinie z pracy,mieszkanie i rodzine to nie powinni.Pytam z czystej ciekawosci,meza wspolwiezien dostal 4 miesieac,w piatek mial wyjsc na wolnosc a w czwartek pszyszli i powiedzieli ze nie wyjdzie bo ma deport,wiem ze ma alimety nie uregulowane w Polsce moze temu,a moze temu ze tak postanowili.Obawiam sie ze moga meza deportowac,dziekuje za odpowiedz

witam wszystkich mam taki problem i licze na pomoc.wiec tak dostalem wyrok 2 lata za pobicie na bramce na dyskotece z dwoch lat odsiedzialem 15 miesiecy i na wokandzie zabralem 9 miesiecy wychodzac na warunkowe w zawieszeniu na 2 lata teraz 22 sierpnia mijaja mi te dwa lata warunkowego.ale na poczatku roku jakos w styczniu mialem wypadek autem na pasach potracilem 2 osoby jednej nic sie nie stalo a droga obrazenia powyzej 7 dni ale juz jest wszystko ok poszedlem na samo ukaranie dostalem 1 w zawieszeniu na trzy lata nie bylem pijany ani nacpany poprostu nieszczescie 2 tygodnie temu kuratorka napisala pismo odnosnie odwieszenia mi kary pismo bylo napisane tak UPOMNIENIE dzialajac na podstawie art 173q3 i 4 kk udzielam panu upomnienia....... i myslalem ze to bedzie wszystko a tu dzis dzwonila pani kurator ze sad wystapil o odwieszenie mi wyroku czy moze chodzic o ??? prosze o pomoc

Normalna procedura, sąd może Ci zarządzić wykonanie kary a nie musi w myśl art 75§ 2kk. jako że jest to przestępstwo nieumyślne to raczej nie będziesz miał zarządzonej tej kary. Zarządzenie może nastąpić w myśl art 75§ 4kk do 22 lutego 2016.

wiec tak dostalem wyrok 2 lata za pobicie na bramce na dyskotece z dwoch lat odsiedzialem 15 miesiecy i na wokandzie zabralem 9 miesiecy wychodzac na warunkowe w zawieszeniu na 2 lata teraz 22 sierpnia mijaja mi te dwa lata warunkowego.
Chodzi raczej o odwołanie warunkowego, więc porada pb34499 raczej omyłkowa. Zgadza się, Sąd może Ci odwołać warunkowe, w związku z naruszeniem porządku prawnego podczas okresu próby. Ale w tym przypadku nie musi.

czesc:)))

Mam pytanie mązowi do konca odsiadki zostało 4,5 miesiaca siedzi od 29 listopada 2013 teraz dopiero udało mu sie wystapic o wniosek o warunkowe wyjscie zk mu nie wystapi bo ma jakies sprawy w toku takie bzdurne ale wychowek sie upiera i nie chce mu dac stałyvh przepsustek maz ogolnie ma super opinie w zakladzie karnym miał przez cały czas prace bezplatna pozniej platna cały czas go rodzina odwiedza mial takze pare przepsutek losowych tez dobra opinia maz podejrzewa ze wychowek sie na niego uwział sad juz sciagnał opinie z zakladu karnego wokanda jest teraz w czwartek o boze czy jest w ogole jakas szansa ze go puszcza na pierwszej wokandzie ?????????????????

farbka245 napisał:

Bóg tu raczej nie zagląda. Zatem nie wzywaj go nadaremno.

Kto to jest "wychowek"?

A odpowiadając na twoje pytanie - tak, każdy ma szansę. Jedni większą, inni mniejszą a jeszcze inni minimalną. Musi "tylko" przekonać sąd, że spełnia ustawowe przesłanki do warunkowego przedterminowego zwolnienia. A do tego nie wystarczy właściwe funkcjonowanie w warunkach zakładu karnego.

Witam Serdecznie
czy ktoś się wybiera do ZK w Radomiu 30.08.2015 bo ja muszę tam jechać ale nie wiem jak i jadę tam pierwszy raz czy ktoś może mi napisać jak tam jest czy długo się czeka na widzenie

Witam
Jezeli chodzi o dojazd to z dworca pasuje tylko autobus 8. Co do oczekiwania to radze uzbroic sie w cierpliwosc bo strasznie wolno tam idzie.

witam ja będę jechać z Grójca samochodem więc chodzi mi o to czy na pierwszym rondzie jadę jak na Kraków i kiedy mam skręcić w prawo czy jest jakieś oznaczenie
a tak w ogóle to której tam rano trzeba być żeby załapać się na pierwszą turę i po ile osób wpuszczają a jak jest z grzałką elektryczną do ilu wat

Witam serdecznie .
Mam takie pytanie . Czy w myśl nowych przepisów , przysługuje mi prawo do starania się o przedterminowe warunkowe zwolnienie . Zostałem skazany na 24 miesiące , z czego 14 już odbyłem . Niestety skazany byłem również z artykułu mówiącym o działaniu w zorganizowanej grupie przestępczej . Czy muszę odbyć 3/4 kary czyli 18 miesięcy tak jak było to przed nowelizacją , czy mogę starać się już teraz czyli po upływie nieco ponad 1/2 kary . Obecnie przebywam na wolności , z aresztu wyszedłem w 2008 roku . Sąd wykonawczy odrzucił mi wnioski o odroczenie wykonania kary i na dniach spodziewam się biletu do ZK . Karany jestem pierwszy raz .

Pozdrawiam serdecznie .

W myśl ustawy to musisz obyć 3/4 kary tylko nie rozumiem dlaczego odbyłeś 14miesięcy a mówisz że jesteś pierwszy raz karany czy 2008 roku piałeś o
przerwę w karze, i wyszedłeś czy co ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót