Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
forg napisał:
Stanąć to sobie może choćby jutro. Jeśli jakakolwiek z nim związane sprawa będzie na wokandzie. A jak obliczyć termin nabycia uprawnień do wpz? Od daty końca kary należy odjąć 8,5 miesiąca.

dziękuję bardzo za odpowiedź, ale obyłoby się bez ironii. Pozdrawiam ;)

forg napisał:
A jak obliczyć termin nabycia uprawnień do wpz? Od daty końca kary należy odjąć 8,5 miesiąca.

ale czy jest to możliwe? jeżeli min odbycia kary to 6 miesiecy. Ta osoba siedzi od 25 lutego 2016 do 11 kwietnia 2017. a wychowawca mowi, ze na wokande moze stanac 8 listopada, czyli jakby po polowie wyroku 17 miesiecy. nie rozumiem tylko czemu nie po polowie 14 miesiecy, jeżeli tyle ma faktycznie do odsiedzenia, ponieważ te 3 miesiące poszły na poczet grzywny, chociaż w systemie dalej widnieje caly wyrok 17 miesiecy.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
paumaz13 napisał:
jeżeli min odbycia kary to 6 miesiecy.
Nie ma takiego przepisu, osoba można stawać na WPZ nawet jeśli ma wyrok 3 miesiące, czyli po 1,5 miesiąca.

Została ta osoba skazana w związku z art 64 kk?

Więc dzielisz wyrok na pół i po tylu może starać się o WPZ.

tak wiem, ze na pol. dzieki ;) ale zastanawia mnie ktory ten 14 miesiecy, bo tyle ma faktycznie do odsiadki, czy 17 miesiecy ktore widnieje w systemie pomimo ze ucieto z tego te 3 miesiace.

Te 3 miesiące jest tak jakby odbyte z tych 17, więc na pewno w ZK zostanie odliczone to od obecnego wyroku. Czyli tak jak napisał forg, ale z drugiej strony - może się starać po 8,5 miesiąca, ale 3 miesiące ma odbyte - może więc starać się po 5,5 miesiąca.

melancholiczka napisał:
ale z drugiej strony - może się starać po 8,5 miesiąca, ale 3 miesiące ma odbyte - może więc starać się po 5,5 miesiąca.

nam się wydaje, ze po polowie faktycznej odsiadki czyli po 7. bo te 3 miesiace juz zostaly odliczone i wyjscie jest dokladnie obliczone po 14 miesiacach czyli 11 kwiecien 2017.

Dzięki wam

melancholiczka napisał:
. ... może się starać po 8,5 miesiąca, ale 3 miesiące ma odbyte - może więc starać się po 5,5 miesiąca.

Wynik "liczenia" fajny dla osadzonego ale matematyka niestety twierdzi coś innego i dobrze, że @paumaz13 zrozumiała podpowiedź Froga.

Może się ubiegać nie jest tożsame z uzyskaniem ale dla czekającej "rodziny" jest to ważny czynnik nadzieji osadzony w perspektywie czasu.

paumaz13 napisał:
Jeżeli osoba ma 6 miesięcy 3 miesiące oraz 8 miesięcy, lecz to 8 miesięcy zostało skrócone do 5, ponieważ 98 dni sąd skrócił ze względu na poczet grzywny
A czy te kary podlegają pod wyrok łączny?
Przepis prawny:
Art. 85. kk
Jeżeli sprawca popełnił dwa lub więcej przestępstw, zanim zapadł pierwszy wyrok, chociażby nieprawomocny, co do któregokolwiek z tych przestępstw i wymierzono za nie kary tego samego rodzaju albo inne podlegające łączeniu, sąd orzeka karę łączną, biorąc za podstawę kary z osobna wymierzone za zbiegające się przestępstwa.

maxixxx napisał:
Wynik "liczenia" fajny dla osadzonego ale matematyka niestety twierdzi coś innego i dobrze, że @paumaz13 zrozumiała podpowiedź Froga.
Dziwną masz tą matematykę w takim razie. Napisałam dokładnie to samo co Forg, tylko z innej strony. Jak nie wierzysz - policz: do lutego 2016 dodaj 5,5 miesiąca lub od kwietnia 2017 odejmij 8,5 miesiąca i zobacz czy wyszło to samo czy nie.

Ptasior masz przestarzały kk. Art 85 obecnie:
Przepis prawny:
Jeżeli sprawca popełnił dwa lub więcej przestępstw i wymierzono za nie kary tego samego rodzaju albo inne podlegające łączeniu, sąd orzeka karę łączną.

Ostatnia edycja:
Sorki źle mi się skopiowało. Niech facet paumaz13 składa wniosek o wydanie wyroku łącznego. Cuś tam może będzie mniej.

Witam
Chciałam zapytać odnośnie Potulic. Mój chłopak jest już na Oz i 2 tygodnie temu wyslal wniosek o przedterminowe zwolnienie warunkowe. Orientuje się może ktoś jak to tam wszystko wygląda ? Ile się czeka na odpowiedź ze sądu? I ogólnie jakie są rokowania wyjścia na wolność? ? ?? Dziękuję z góry za odp

Witam mam pytanie odnośnie pisania wniosku o warunkowe zwolnienia przez żonę. Co ile można pisać taki wniosek, i gdzie znajdę taki wzór, czy może ktoś pisał taki wniosek? Mąż ma wyrok 12 odwiedziła 8 , sam staje na wokandy co pół roku i czy jeżeli ja napisze taki wniosek czy będzie to kolidowac z jego wnioskiem tzn czy oba będą rozpatrywane czy tylko 1 ? Dziękuję

Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie może złożyć skazany, jego obrońca, dyrektor zakładu karnego lub kurator zawodowy.

Tzn., że Twój w ogóle nie będzie rozpatrzony.

aha to czyli nic nie mogę zrobić? kiedyś słyszałam że ktoś wyszedł bodajże na taki wniosek matki ale nie mam z tą osobą kontaktu . więc nie wiem dokładnie jakie to pismo było może ktoś coś poradzi?

kiedyś słyszałam że ktoś wyszedł bodajże na taki wniosek matki ale nie mam z tą osobą kontaktu . więc nie wiem dokładnie jakie to pismo było
Bajka z cyklu "opowieści z krypty".....

mysszka napisał:
Witam mam pytanie odnośnie pisania wniosku o warunkowe zwolnienia przez żonę. Co ile można pisać taki wniosek, i gdzie znajdę taki wzór, czy może ktoś pisał taki wniosek? Mąż ma wyrok 12 odwiedziła 8 , sam staje na wokandy co pół roku i czy jeżeli ja napisze taki wniosek czy będzie to kolidowac z jego wnioskiem tzn czy oba będą rozpatrywane czy tylko 1 ? Dziękuję

"Jak dochodzić swoich praw?" - Poradnik dla osadzonych, byłych więźniów, ich rodzin oraz służb więziennych

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót