Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jeszcze jedno chciałabym spytać, czy jeśli dokumenty zostały teraz wysłane (10.11) na wniosek skazanego to jest szansa aby załapać się na wokandę 6.12 / 13.12. Czy trwa to dłużej? (ZK Wadowice, SO Kraków). Prawdopodobnie wtedy odbędzie się w ZK posiedzenie sądu.

dzis mial moj maz sprawe o prerwe w odbywaniu kary oczywiscie odzucono wniosek ma 7 dni na zazalenie rozmawialam z adwokatem powiedzial ze zazalenie napisze ale musi miec pismo odmowne zeby wiedziec na jakiej podstawie przerwa nie zostala udzielona ale skad mamy to wziac skoro maz tego nie dostal wysylaja to poczta otrzyma pewnie w srode a do poniedzialku ma czas zlozyc zazalenie co teraz jak to napisac?

A adwokat niema wgladu do akt? Niech sie przejdzie do sadu i przeczyta

nie jest pelnomocnikiem nie mamy teraz pelnomocnika on jest znajomym i hcial pomoc piszac odwolanie

Witam! mam pytanie jak to jest po nowelizacji, bo kolega odsiadywał wyrok w 2012 roku siedział za podobne przestępstwo (pare miesięcy ale dokładnie nie pamiętam) więc jest recydywa, a teraz odsiaduje z przed 3 lat odwieszony 8 mies z powodu popełnienia w okresie recydywy przestępsta(chyba dobrze to ujołem), 1 rok sprawa sądowa 27 czerwca 2016 i kolejny 8mies ma bo 30czerwca2016 popełnił to samo a uzgodnił dobrowolne poddanie się karze z prokuratorem więc na sprawe go nie doprowadzali 8lipca2016 na.więc po jakim czasie WPZ jemu przysługuje? I czy te 3 wyroki podlegaja łacznosci?

Może troszkę to poukładaj.

Przepis prawny:
Art. 4. § 1. KK Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia przestępstwa, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy.

Przepis prawny:
Art. 85. § 1. KK Jeżeli sprawca popełnił dwa lub więcej przestępstw i wymierzono za nie kary tego samego rodzaju albo inne podlegające łączeniu, sąd orzeka karę łączną

Ostatnia edycja:
A to o łącznej juz wiem,a po jakim czasie moze sie starac o wpz? Bo nie wiem czy dobrze zrozumialem ze po 3/4

raczej 2/3, ale pewna nie jestem, bo ciężko to się czyta

To ja moze jasniej to przedstawie jestem troche nieogarniety ale sie postaram. To tak cos tam na imprezie nawyczynial i w 2012 roku odsiedzial wyrok. Pozniej znowu nawywijal w 2013 i dostal w zawieszeniu 8miesiecy. W czerwcu 2016 mial sprawe i dostal rok do odsiadki i trzy dni po sprawie sie nacpal i to samo wiec dogadal sie z prokuratorem na 8miesiecy to w lipcu 2016 juz na sprawe go nie doprowadzili bo poddal sie karze. Jak juz siedzial odwiesili jemu wyrok wiec ma 3 wyroki 1rok, 8mies i 8mies. Wiec kiedy mu przysluguje wpz a oprocz narko. ma pobicie i grozby.

Dzieki za uwage,to wszystko praktycznie za to samo a teraz 8.02 ma sprawe o łacznosc wiec sie łacza. Przepraszam ze tak nie jasno pisze, ale dowiaduje sie na prosbe jego mamy.

Witam
Mój partner odbywa 6 miesięczną karę pozbawienia wolności od 30.12.2016. Od razu po trafieniu do zakładu karnego napisał wniosek o odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego. Dzisiaj odbyła się wokanda i niestety nie rozpatrzono jego wniosku pozytywnie. Uzasadnieniem było to, że dwa lata temu również trafił do więzienia, co prawda za inne przestępstwo i jak to powiedziano na wokandzie "nie nauczył się". Po wcześniejszym wyroku dostał dozór elektroniczny i wywiązywał się z jego zasad. W związku z tym moje pytanie jest następujące: Czy jest szansa aby w jakikolwiek sposób opuścił on wcześniej zakład karny? Warunkowe przedterminowe zwolnienie wchodzi tutaj w grę? (Dodam że dostał on podgrupę P2) Jeśli tak, poproszę o poradę jaki wniosek napisać i kiedy (czy są jakieś określone terminy)?
Dziękuję z góry za pomoc.
:confused:

Zaskarżył decyzję sądu okręgowego? Jeśli nie warunkowe przysługuje mu po 3 miesiącach. Jeśli sam będzie składał wniosek to jakiś miesiąc, 3 tygodnie przed terminem.

Nie zaskarżył. Czy jest sens zaskarżać tą decyzję? Kto inny może złożyć za niego wniosek. Niestety jestem nowa w tych tematach.

aanita410 napisał:
Nie zaskarżył. Czy jest sens zaskarżać tą decyzję?
Jasne, że tak. Podam kilka przykładów:
1. Sąd Rejonowy 1 rok bezwzględnego pozbawienia wolności. Po zaskarżeniu do Sądu Okręgowego ten sam wyrok z tym, że zawieszono jego wykonanie na 5 lat.
2. Sąd Rejonowy wydał wyrok łączny 1 rok i 7 miesięcy (2 wyroki po roku). Po zaskarżeniu do Sądu Okręgowego 1 rok i 3 miesiące.
3. Sąd Rejonowy nie uwzględnia wniosku o odroczenie wykonania kary. Po zaskarżeniu Sąd okręgowy odracza na 3 miesiące.

aanita410 napisał:
Kto inny może złożyć za niego wniosek.
Złożyć możesz w biurze podawczym Sądu Okręgowego jednakże pod wnioskiem musi widnieć podpis skazanego.

Ostatnia edycja:
Czy jest jakiś określony termin odwołania się od decyzji odrzucenia wniosku o dozór elektroniczny na wokandzie??

aanita410 napisał:
Czy jest jakiś określony termin odwołania się od decyzji odrzucenia wniosku o dozór elektroniczny na wokandzie??

7 dni od dnia posiedzenia.

A jeżeli zaskarżyłby decyzję sądu i dostał ponowną odmowę to można i tak składać wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie?

aanita410 napisał:
można i tak składać wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie?

Tak, można. Można również składać wniosek o zapomogę, przyznanie renty oraz o wydanie dowodu osobistego. Nie rozumiem dlaczego jedno miałoby blokować drugie.

forg napisał:
Tak, można. Można również składać wniosek o zapomogę, przyznanie renty oraz o wydanie dowodu osobistego. Nie rozumiem dlaczego jedno miałoby blokować drugie.

Wolę dopytać, ponieważ nie znam się na tym. Dziękuję za udzielenie pomocy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót