Warunkowe przedterminowe zwolnienie - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie jest traktowany jako recydywista. I może napisać o połączenie wyroków, ale na absorpcje bym nie liczyła.

no to jak nie jest traktowany jako recydywista to na łączenie kar nie ma szansy?
Wszystkie z tego samego artykułu ,ostatni największy wyrok 12 miesięcy.:(

Nie rozumiem pytania. Co do łączenia kar ma jego bycie czy nie bycie recydywistą (w rozumieniu art. 64 kk?)? Jeśli wyroki podlegają łączeniu to zostaną połączone.

to dlaczego piszesz,że nie liczyłabys na absorpcję?

Byłam dzisiaj u wychowawcy mojego narzeczonego w sprawie wystawienia go na wokande. Pan wychowawca okazał się być bardzo sympatyczny i rzeczowy. Sam wyszedł z inicjatywą że to on go wystawi na wokande w lutym, przekazał mi informacje co można zrobić (właściwie to mój narzeczony może zrobić) żeby zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie przez sąd, na "do widzenia" dodał że zrobi wszystko co w jego mocy. Jestem dobrej myśli, z 11 miesięcy czekania zrobiło by się tylko niecałe 2 :)

Czy osoba, której udzielono WPZ, gdy chce zmienić miejsce zamieszkania musi składać wniosek z prośba o to do sądu/kuratora, czy wystarczy po przeprowadzce poinformować właściwy sąd względem miejsca zamieszkania?

Musi uzyskać zgodę sądu na zmianę miejsca stałego pobytu.

Dziękuję za odpowiedź. A gdzie to jest opisane? W kodeksie karnym, karnym wykonawczym? Chciałabym poznać podstawę prawną, żeby wiedzieć na co się powołać, jeżeli będzie mi to potrzebne.

Mam pytanie. Chodzi mi o odpowiedź osób które miały doświadczenie w tym temacie, a nie o teorie. Mianowicie za kilka dni mój narzeczony ma sprawę o PWZ, ma otwarte przepustki, pracę wolnosciowa, spłaca w ratach zadośćuczynienie pokrzywdzonego, ma dobrą opinię, i dodam że to ZK wystąpił do sądu o jego wpz. Teraz pytanie jakie ma szansę że sąd przychylil się do wpz? Dodam że wyrok to 6 lat, zostało mu do końca kary 9 miesięcy.

Jeśli nie przeoczyłaś czegoś istotnego co działałoby zdecydowanie na jego niekorzyść, to szanse są. I to w zasadzie tyle, co można powiedzieć.

Czy starając się o WPZ można do okresu osadzenia w ZK doliczyć czas zatrzymania w areszcie śledczym w innej sprawie ? Kolega najpierw został zatrzymany do aresztu śledczego w sprawie A gdzie były czynności postępowania przygotowawczego, a następnie zaczął odsiadywać po zwolnieniu z aresztu śledczego wyrok zarządzony wcześniej w sprawie B.

Czy można złożyć wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie przed upływem okresu odbycia połowy kary ? Czy to może mieć dla skazanego jakieś negatywne skutki ?

Dziękuję za informację.

O tym, czy areszt tymczasowy zalicza się na poczet kary decyduje Sąd, a nie autor wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie. Decyzja Sądu w tej kwestii jest zawarta w wyroku kończącym daną sprawę, a gdy jej tam nie ma - zgodnie z art. 420 k.p.k. - w osobnym postanowieniu.

Edit: Zerknij też w art. 417 k.p.k.

Ostatnia edycja:
A czy można wnioskować o warunkowe przedterminowe zwolnienie wcześniej przed upływem połowy okresu kary ? Chodzi o to by sąd wcześniej zlecił dokonanie opinii o skazanym i rozpoznał sprawę gdy już minie okres połowy orzeczonej kary ?

Można. Ryzyko jakie się z tym wiąże polega po prostu na tym, że jeśli Sąd rozpozna wniosek choćby kilka dni przed połową kary to go nie uwzględni z powodu nieodbycia wymaganej części kary.

warunek pilne

Witam Mój narzeczony siedzi juz 10 miesięcy po odwiedzenia wyroku(ogólnie ma 14)pracuje wolności owo i jest po terapii.został przez zk wystawiony na wpz.niby wszystko ok ale miał mieć 8 mają łączny z odrobek i tego wyroku co odsiaduje(tzn 1 obróbki ma zawieszone na czas odsiaduje a 2 wogole mu nie odwiesili czyli wyrok na dzień dzisiejszy ma do początku wrzesnia).sprawę o laczny odroczono bo sędzia był na zwolnieniu(pisał do tego sadu o zawieszenie obu odrobek na czas odsiadki wysylal zaswiadczenie ze pracuje wolnosciowo nieodplatnie i ze nigdy nie migal sie od odrobek bo wvzesniej kilka razy odrabial)a w systemie św nie ma nic zaznaczone ze ma on jakieś czynnosci.wokandy o wpz będzie miał pod koniec maja mam więc 2 pytania i bardzo mi zależy na odpowiedzi
1.czy ten laczny może mu zaradzić przy wokandzie skoro nie ma go w systemie św i są to obróbki tzn ograniczenie(żadnej nie odwiesili)
2.czy jeśli miałby ten laczny jeszcze przed wokandy to jest możliwość ze przychyla sie do jego prośby i pozwolą mu odrobić te obróbki po wyjsciu nie odwiedzając ich?
Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi bo obydwoje z narzeczonym mamy nerwowe dni...

Ostatnia edycja:
Trochę to niejasno napisane, ale domyślam się, że sąd będzie łączył kary pozbawienia wolności i ograniczenia wolności.
Przepis prawny:
Art. 87. łączenie kar pozbawienia wolności i ograniczenia wolności
§ 1.
W razie skazania za zbiegające się przestępstwa na kary pozbawienia wolności i ograniczenia wolności sąd wymierza karę łączną pozbawienia wolności, przyjmując, że miesiąc ograniczenia wolności równa się 15 dniom pozbawienia wolności.
§ 2.
Jeżeli za zbiegające się przestępstwa wymierzono kary pozbawienia wolności oraz ograniczenia wolności i kara łączna pozbawienia wolności nie przekroczyłaby 6 miesięcy, a kara łączna ograniczenia wolności – 2 lat, sąd może orzec te kary łączne jednocześnie, jeżeli cele kary zostaną w ten sposób spełnione.

Dopóki orzeczenie nie jest prawomocne, nie ma go w systemie nie powinno mu zaszkodzić. Czyli jeśli są przesłanki do udzielenia WPZ to powinien je otrzymać. Po opuszczeniu ZK jeśli sąd wyda nowy wyrok a narzeczony jeśli nabrał praw do WPZ będzie mógł składać wniosek o WPZ z wolności. Nie napisałaś jaki wymiar mają, jak to piszesz "odróbki".

Ostatnia edycja:
warunek pilne

Te które ma zawieszone na czas odsiadki(bo pisał o to na początku wyroku bo zaczął odrabiać)to po 40 godz na 12 miesięcy a te drugie których mu nie odwieszono to po 30 godz na 10 miesięcy. Jak juz pisałam to sprawa miała być 8 ego mają ale sędzia był na zwolnieniu i na razie nie ma nowego terminu.on pisał do sadu ze on chce to odrobić po wyjsciu bo miał wcześniej już obróbki i zawsze odrabial i zk wysłał mu dobra opinie na ten laczny.nie wiadomo kiedy może być sprawa ale pytał wychowawcy i nie ma w systemie ze są jakieś czynnosci(przynajmniej w systemie więziennych bo nie wiem czy jest jeszcze jakiś inny).ZK sam go wystawił na warunek i jeszcze w tym miesiącu powinien mieć wokandy bo poszły papiery na początku kwietnia.ale on się bardzo denerwuje bo nie wie czy ma szansę przez ten laczny na warunek i czy jeśli wcześniej by doszło do tego łącznego niż wpz to jest szansa na to ze dadzą mu jednak możliwość odrobek po wyjsciu i nie zamienia mu ich na odsiadki.nikt za bardzo w zk nie chce mu nic mówić nawet wychowawca a ja nie wiem też za bardzo kogo się poradzić dlatego pytałam

Nikt nie jest wróżką żeby wiedział jak potoczy się postępowanie o wydanie wyroku łącznego. Nawet jak wyrok łączny zostanie wydany przed terminem posiedzenia to nie może on się uprawomocnić aby Twój narzeczony mógł otrzymać WPZ. Będzie trochę kołowrotek bo po wyjściu na wolność zostanie wezwany do odbycia wyroku łącznego. Jeśli będzie wtedy miał prawa do WPZ może pisać o warunkowe zwolnienie z wolności A jeśli nie musi stawić się do zakładu karnego i składać nowy wniosek o WPZ.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót