Warunkowe przedterminowe zwolnienie w polskich zakładach

• Autor wątku Autor wątku Rufuz2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rufuz2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej!
Studiuję prawo, więc nie proszę o przytaczanie artykułów czy formalnych i materialnych podstaw do zwolnienia z art. 77 kk.
Wiem jak naprawdę działają sądy penitencjarne i mam pytanie potrzebne mi zarówno do badań naukowych jak i do życia prywatnego.
Mój narzeczony jest w połowie wykonywania kary pozb woln. Altualnie siedzi w ZK we Włocławku. Osoby zaznajomione z tematem wiedzą jak tam jest. Wnioski o byle co, brak widzeń w oddzielnym pomieszczeniu (od kilku lat „rzekomy” remont sali do intymnych - chamstwo i pogwałcenie praw człowieka) i problem o uzyskanie chociażby nagrody w postaci bezdozorowego.
Mam krótkie pytanie. Które sądy penitencjarne (jakie zakłady) są bardziej przychylne na udzielanie WPZ ?

Rufuz2000 napisał:
Mam krótkie pytanie. Które sądy penitencjarne (jakie zakłady) są bardziej przychylne na udzielanie WPZ ?

Pytanie w stylu jak nieraz zadają klienci w warzywniaku: czy te pomidory są dobre?

Nieprawda. Są okręgi gdzie w sądy penitencjarne czy apelacyjne są bardziej przychylne ku formom urzeczywistniania materialnych wymogów wpz.

Przedstawisz jakieś dowody na poparcie swojej tezy?

Twierdzisz, że niektóre sądy penitencjarne są bardziej przychylne. Zatem dlaczego pytasz które sądy są bardziej przychylne skoro to wiesz?

forg napisał:
Twierdzisz, że niektóre sądy penitencjarne są bardziej przychylne. Zatem dlaczego pytasz które sądy są bardziej przychylne skoro to wiesz?

Finister napisał:
Przedstawisz jakieś dowody na poparcie swojej tezy?

Przecież takie dane są powszechnie dostępne, robiłem analizę dla dwóch SO będących w obrębie tego samego województwa, pod kątem SDE, jak i WPZ z SDE:

https://forumprawne.org/prawo-karne...-elektronicznego-czesc-vi-19.html#post4495199

Podejrzewam że dla WPZ z ZK/AŚ będzie podobnie

Ostatnia edycja:
wilkomen napisał:
Przecież takie dane są powszechnie dostępne, robiłem analizę dla dwóch SO będących w obrębie tego samego województwa, pod kątem SDE, jak i WPZ z SDE:

Wystarczy, że w jednym sądzie pojawi się nagle mnóstwo wniosków składanych przez skazanych - a nie dyrektorów jednostek. I nagle ten sąd będzie miał wysoki odsetek wniosków rozpatrzonych negatywnie. Uwzględniłeś tę zmienną w swojej analizie??
Statystki w żaden sposób nie zagwarantują skazanemu uzyskania WPZ czy SDE. W danym sądzie może być 100% pozytywnie rozpatrzonych a nasz "bohater" akurat się nie załapie.

Poproszę o potwierdzenie tej tezy, że " inni są bardziej przychylni".

forg napisał:
Wystarczy, że w jednym sądzie pojawi się nagle mnóstwo wniosków składanych przez skazanych - a nie dyrektorów jednostek. I nagle ten sąd będzie miał wysoki odsetek wniosków rozpatrzonych negatywnie. Uwzględniłeś tę zmienną w swojej analizie??
Statystki w żaden sposób nie zagwarantują skazanemu uzyskania WPZ czy SDE. W danym sądzie może być 100% pozytywnie rozpatrzonych a nasz "bohater" akurat się nie załapie.

Jakie znaczenie ma kto występuje o SDE/WPZ? Prawo nie rozróżnia takich sytuacji, i zgodnie z prawem Sądy powinny w identyczny sposób podchodzić do wniosku, bez względu czy złożony przez skazanego, czy przez dyrektora ZK/AŚ.

Nie mówię że statystyki coś gwarantują. Mówię tylko że spore znaczenie przy staraniu się o WPZ/SDE ma to, do jakiego Sądu trafi sprawa

wilkomen napisał:
Mówię tylko że spore znaczenie przy staraniu się o WPZ/SDE ma to, do jakiego Sądu trafi sprawa

Jakie ma znaczenie? Skazany niebezpieczny, który w czasie odbywania kary pozbawienia wolności "gwałcił, palił i rabował" jak złoży wniosek do sądu X to nie dostanie wpz a jak do Y to dostanie?

Powrót