Warunkowe skrócenie SDE

• Autor wątku Autor wątku eL KoKo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eL KoKo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
15 stycznia mija połowa z 13 miesięcy kary w sde. Będę chciał składać wniosek o warunkowe zwolnienie z reszty kary. Wiem, że będę miał wtedy kuratora jeszcze przez 2 lata.

Moje pytanie brzmi: Czy mogę złożyć wniosek wcześniej żeby został rozpatrzony niedługo po połowie kary ? O ile wcześniej taki wniosek złożyć? Jak często takie wnioski przy wzorowym przebiegu sde są odrzucane ?

Zastanow sie czy Ci sie oplaca skladac wniosek o to? SDE to nie taki klopot, mozna pracowac, jestes w domu i po zakonczeniu kary masz spokoj od kuratora i wszystkiego. Moze warto te pol roku jeszcze byc na SDE niz myslec czy przez koleny blad moge Ci przywrocic reszte tej kary.

Zastanow sie czy warto i sam podejmuj decyzje.

S
Lepsze SDE niż więzienie siedz dalej do końca pol roku dasz rade

Okres próby przy warunkowym zwolnieniu to 2 - 5 lat i tyle samo może trwać dozór kuratora. Jeśli złożysz wniosek za wcześnie to sąd go odrzuci, gdyż nie będziesz spełniał warunków formalnych. Lepiej poczekać cierpliwie do połowy kary, ewentualnie złożyć wniosek góra z tydzień wcześniej, nie ma co ryzykować.

@martin-USA @Łysy100 Jestem przekonany, że przez dwa lata nie będę miał problemów z prawem. Nie chcę przesiedzieć wiosny na sde, chciałbym cieszyć się aktywnością na świeżym powietrzu, obecnie tylko praca i dom i tak w kółko, może dla niektórych to nie byłby problem. Niestety dla mnie to sytuacja która wyjątkowo uwiera, zdrowie psychiczne i fizyczne cierpi dlatego wolę starać się w warunkowe skrócenie.

Finister napisał:
Okres próby przy warunkowym zwolnieniu to 2 - 5 lat i tyle samo może trwać dozór kuratora. Jeśli złożysz wniosek za wcześnie to sąd go odrzuci, gdyż nie będziesz spełniał warunków formalnych. Lepiej poczekać cierpliwie do połowy kary, ewentualnie złożyć wniosek góra z tydzień wcześniej, nie ma co ryzykować.

Porozmawiam jeszcze z moją kurator, może ona mi konkretnie doradzi. Bo pewnie od daty złożenia wniosku z miesiąc będę czekał aż łaskawie rozpatrzą. Liczyłem po cichu, że jak złożę odpowiednio wcześniej to rozpatrzą niedługo po upłynięciu połowy kary ale chyba nie ma co liczyć.

eL KoKo napisał:
@martin-USA @Łysy100 Jestem przekonany, że przez dwa lata nie będę miał problemów z prawem. Nie chcę przesiedzieć wiosny na sde, chciałbym cieszyć się aktywnością na świeżym powietrzu, obecnie tylko praca i dom i tak w kółko, może dla niektórych to nie byłby problem. Niestety dla mnie to sytuacja która wyjątkowo uwiera, zdrowie psychiczne i fizyczne cierpi dlatego wolę starać się w warunkowe skrócenie.

Porozmawiam jeszcze z moją kurator, może ona mi konkretnie doradzi. Bo pewnie od daty złożenia wniosku z miesiąc będę czekał aż łaskawie rozpatrzą. Liczyłem po cichu, że jak złożę odpowiednio wcześniej to rozpatrzą niedługo po upłynięciu połowy kary ale chyba nie ma co liczyć.
To jest kara ciesz się że jesteś na wolności a że cię uwiera no cóż .
..

Łysy100 napisał:
To jest kara ciesz się że jesteś na wolności a że cię uwiera no cóż .
..
Wiadomo że to jest karą ale nie jestem masochistą, jak jest szansa żeby sobie ulżyć to czemu nie próbować z niej skorzystać. Chciałem tylko wiedzieć czy i na ile wcześniej mogę złożyć wniosek ale z tego co już się dowiedziałem muszę czekać aż minie połowa

Powrót