warunkowe umorzenie poostepowania

• Autor wątku Autor wątku cezar1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cezar1977

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam na temat warunkowego umorzenia postępowania jest napisane wiele na tym forum. Jednakże chciałem się zapytać o kwestie jeżeli sąd odrzuci wniosek prokuratora o warunkowe umorzenie wraz ze spełnionymi wszystkimi warunkami, to sąd skazyje taka osobe dodam że chodzi o par 177 pkt.1 KK. Stanowiswko sądu jest takie że docieka czy osoba oskarżona powinna ponosic odpowiedzialność czy nie. Po przeprowadzeniu posiedzenia sprawa została skierowana na rozprawę, na której nie osiągnięto roztrzygnięcia bo sędzia się wacha. Sprawa została skierowana do zaopiniowania przez biegło w dziedzinie ruchu drogowego. Czy na podstawie biegłego sąd może skazać taką osobę jeżeli był wniosek z prokuratury o warunkowe umorzenie postępowania.

A czy sąd nie powinien skorzystać w tej sytuacji z warunkowego umorzenia, jeśli stwierdzi winę oskarzonego, o nieposzlakowanej opini, nie karanego, spełniającego wszystkie warunki w/w umorzenia. Doczytałem na jakieś stronie www że w takim przypadku sąd powinien skorzystać z warunkowego umorzenia.

Jeśli Sąd uzna, że są przesłanki do warunkowego umorzenia postępowania to być może je zastosuje. Jeżeli uzna że ich nie ma to go nie zastosuje.

Przy czym warunkowe umorzenie postępowania jest instytucją fakultatywną a nie obligatoryjną, czyli nawet w wypadku zaistnienia przesłanek wskazanych w art. 66 k.k., Sąd jedynie może (a nie musi) warunkowo umorzyć postępowanie.

A czyli jeżeli sędzia zechce może mnie skazać, albo umorzyc warunkowo. Fajne prawo wszystko zależne od jednego człowieka.

Dokładnie rzecz biorąc nie od jednego. Strony mogą wyrok zaskarżyć a w II instancji orzeka trzech innych ludzi.

Pewnie zaskarżę zresztą czekam na opinie biegłego, ale mogę się domyślić że opinia nie będzie pozytywna.

Biegły poprze swoich kolegów policjantów, aby ci nie wyszli na głąbów. Reasumując to mój przypadek jest troche dziwny, jak ktoś ma czas i ochote to mogę go opisać i podyskutować.

Powrót