Warunkowe umorzenie postępowania a zaświadczenie o niekaraln

• Autor wątku Autor wątku marek2003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek2003

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

W czerwcu 2007r. sąd umorzył warunkowo postępowanie wobec mnie i wyznaczył mi okres próby dwóch lat. Zostało mi zatem jeszcze około 10 miesięcy do jej końca. Obecnie szukam pracy i w kilku ofertach w wymaganiach przejawia się takie określenie jak "nieposzlakowana opinia" czy "niekaralnośc za przestępstwo popełnione umyślnie". Chciałbym zapytac, czy w mojej sytuacji mogę się poszczycic takimi cechami? Czy zaświadczenie o niekaralności dostanę bezproblemowo? Proszę o wyczerpującą odpowiedź.

Jesteś osobą niekaraną ale wpis o warunkowo umorzonym postępowaniu będzie figurował w karcie karnej. Było to omawiane na forum.

No dobrze, ale czy w takiej sytuacji jest sens składac dokumenty o pracę w służbie publicznej? I jak należy rozumiec określenie "nieposzlakowana opinia"?

Przede wszystkim zacznijmy od tego o jakie przestępstwo Byłeś oskarżony i jaki rodzaj służby Cię interesuje. Inna jest procedura przy przyjęcia np do Policji, ABW czy CBA, a inna przy naborze do Służby Cywilnej, czy do Straży Miejskiej.

Oskarżenie dotyczyło nielegalnego rozpowszechniania danych komputerowych w sieci p2p. A co do rodzaju pracy, to np. chciałbym pracowac w Archiwum Państwowym bądź w Prokuraturze (jako analityk lub referent).

[cytat="marek2003":3vxng9x0]Oskarżenie dotyczyło nielegalnego rozpowszechniania danych komputerowych w sieci p2p. [/cytat:3vxng9x0]

Tego typu przestępstwo jest przestępstwem umyślnym.
Czyli:
a) karany Pan nie był, ale z tą nieposzlakowaną opinią będzie już spory problem,
b) jeżeli wpis w Pańskiej karcie karnej zostanie zatarty to może Pan próbować starać się o pracę. Jeżeli jednak organ przyjmujący Pana zleci np Policji przeprowadzenie o Panu wywiadu, to dowie się że przeciwko Panu było w przeszłości prowadzone takie postępowanie.

Ponadto może mieć Pan duży problem z uzyskaniem poswiadczenia bezpieczeństwa - zwłaszcza tego z wyższych kategorii (tajne i ścisle tajne). Jednak tak jak wspomnialem wczesniej - prosze poczekać na zatarcie wpisu w karcie, i wówczas próbować. Wcześniej Pana szanse widzę..... marnie.
Pozdrawiam

Ściśle rzecz biorąc warunkowe umorzenie postępowania nie zaciera się (bo nie jest skazaniem).
Dane o takim orzeczeniu są po prostu usuwane z rejestru po upływie terminu wskazanego w art. 68 par. 4 k.k. albo w razie podjęcia warunkowo umorzonego postępowania (art. 14 ust. 1a ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym).

Powrót