Warunkowe umorzenie postepowania karnego

• Autor wątku Autor wątku Piwonia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piwonia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Niedawno, prokurator wniosl wniosek do sadu o warunkowe umorzenie postepowania na 2 lata o skladanie przeze mnie falszywych zeznan (przyznalam sie w prokuraturze, ze zeznalam nieprawde) Sad umorzyl postepowanie zgodnie z wnioskiem prokuratora. Moje pytanie.
Czy w swietle prawa jestem osoba karana, dopoki warunek nie minie?
Czy bylam osoba oskarzona?

Oskarżoną byłaś. Karana natomiast nie jesteś, choć dane Twoje trafią do Krajowego Rejestru Karnego (ale nie jako osoby karanej ale takiej wobec której warunkowo umorzono postępowanie, czyli de facto w celu kontroli okresu próby).

Trafią do KRK ale zaświadczenie o niekaralności będzie można dostać?

De facto tak. W informacji z KRK będzie wymieniona sprawa, w której postępowanie warunkowo umorzono (czyli zaświadczenie nie będzie całkiem "czyste"), ale warunkowe umorzenie postępowania to nie skazanie, czyli będzie to w istocie zaświadczenie o "niekaralności".

Witam!
Mam pytanie, będę wdzięczna, jak ktoś mi pomoże.

1) Sytuacja przedstawia się następująco: osoba posiada 5 wyroków prawomocnych, łączny wymiar kary 9 lat. Czy taka osoba może starać się o odroczenie wymierzenia kary pozbawienia wolności?
2) Czy w sytuacji kiedy był wcześniej wyrok w zawieszeniu, odwiesza się wszystkie wyroki, czy jest możliwość odwieszenia tylko części wyroków?
3) W jaki sposób można ubiegać się o wcześniejsze warunkowe zwolnienie, jakie warunki trzeba spełniać?
4) Po jakim czasie odsiadywania wyroku można ubiegać się o warunkowe zwolnienie?

Bardzo proszę o pomoc.:help: Bardzo czekam na odpowiedz, bardzo mi na tym zalezy. Z gory dziekuje.

Modi87 napisał:
Czy taka osoba może starać się o odroczenie wymierzenia kary pozbawienia wolności?

Może, o ile nie odbywa jeszcze danej kary. Skoro nie ma wyroku łącznego to w każdej sprawie osobno.

Czy w sytuacji kiedy był wcześniej wyrok w zawieszeniu, odwiesza się wszystkie wyroki, czy jest możliwość odwieszenia tylko części wyroków?
To zależy od tego jak dokładnie te wyroki mają się do siebie (daty czynów i daty uprawomocnienia się wyroków, rodzaj przestępstw, rodzaj kar). Na forum jest wiele wątków o zarządzaniu wykonania kry. Skorzystaj z opcji "szukaj" u góry strony na początek.

W jaki sposób można ubiegać się o wcześniejsze warunkowe zwolnienie, jakie warunki trzeba spełniać?
O tym jest już obszerny wątek. Tutaj: http://forumprawne.org/wieziennictwo/1097-warunkowe-zwolnienie.html

dziekuje bardzo za odpowiedz, jestem bardzo wdzieczna.

jeszcze takie pytanie: jezeli osoba dostanie 9 lat wyroku, i zalozmy ze piszac o wyrok laczny tzw. absorpcje , bedzie mozliwosc zlaczenia wyrokow, to ile najwiecej moga zbic z 9 lat? Czy jest mozliwosc wyjscia na wolnosc np. po 4-5 latach? albo mniej?...

Przy łączeniu kar obowiązuje m.in. zasada, że kara łączna powinna zawierać się w widełkach od najsurowszej kary jednostkowej podlegającej łączeniu do sumy wszystkich łączonych kar.

Powrót