Warunkowe umorzenie sprawy ze ZPAVem

• Autor wątku Autor wątku pszcz00la
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pszcz00la

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Kilka lat temu robilem dyskoteki z mp3 u jednego pana ktory prowadzil dyskoteke ale nie oplacal skladki dla ZPAVu badz ZAiKSu (dokladnie nie wiem). Pewnej dyskoteki przyjechala policja wraz z gosciem ze ZPAVU badz ZAIksu. Zarekwirowali komputer wraz z plytami na ktorych byly mp3. Po pewnym czasie odbyla sie sprawa na ktorej nie musialem byc. ZPAV zgodzil sie na warunkowe umorzenie pod warunkiem jak zaplace 1000zl. Oczywiscie zgodzilem sie. Przez jakies pol roku nie placilem nic az kolega powiedzial mi ze jak wplace chociaz troche (to bylo przed wejsciem do Uni Europejskiej) to sie odczepia. Wplacilem 50zl (czyli zostalo jakies 950zl). Od tamtej pory cisza a minelo jakies 7lat od tego faktu. I tu mam pytanie czy oni zapomnieli? czy tez nie? czy powinienem sam sie zglosic i dalej wplacac pieniadze? czy tez nie? jakie beda tego skutki minelo juz sporo czasu i nie wiem jak to sie skonczy. prosze o pomoc.

Chwila chwila, zostały postawione Panu jakieś zarzuty? Jeśli dostał Pan zarzut rozpowszechniania (odpowiedzialność karna) to nie organizacja zbiorowego zarządzania jest od umarzania spraw tylko prokuratura/sąd.
Dostal Pan z tej sprawy jakieś postanowienia?

Który to był rok? Zeby wiedzieć, jakie przepisy stosować.

Zostaly mi postawione zarzuty cos w stylu publicznego odtwarzania utworów muzycznych bez zgody autorów (ZPAV), byl to rok jak dobrze pamietam 2001 badz 2002 lato. Poprostu nie nie mailem oplaconej skladki ZAIKS czy tez ZPAV do publicznego odtwarzania. Na dodatek mialem jakies 160 utworow w formacie mp3. Byla sprawa w sadzie i sad orzekl ze mam zaplacic 1000zl i wtedy sprawa bedzie warunkowo umorzona. Tak jak wczesniej pisalem wplacilem tylko 50 zl z tego tysiaca i nie wiem co mnie czeka. Prosze o pomoc :/ Z gory dziekuje i pozdrawiam

wlasnie o to chodzi czy mam zaplacic czy nie? wolalbym nie ale nie wiem jakie tego nastepstwa beda czy bedzie trzeba zaplacic z odsetkami czy tez bedzie jakas sprawa w sadzie? jak to dalej sie potoczy jesli nie zaplace i czy mozna sie od tego wymigac?

Masz zapłacić. Inaczej możesz zostać aresztowany.

Powrót