warunkowe umorzenie

• Autor wątku Autor wątku pp123123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pp123123

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Jeżeli akt oskarżenia trafił do sądu a jestem oskarżony o kradzież przyznałem się do wszystkiego i jeżeli chciałem się starać o warunkowe umorzenie czy mogę zwołać posiedzenie przed rozprawą główną . Czy na rozprawie głównej mogę starać sie o warunkowe umorzenie. Czy w odpowiedzi na akt oskarżenia mogę do sądu złożyć pismo że chciałbym zwołać posiedzenie i prosić o warunkowe umorzenie gdyż pojednałem sie z pokrzywdzonym i naprawiłem mu szkodę

Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania możesz złożyć w każdym momencie trwania procesu. Sąd zadecyduje, czy konieczne jest organizowanie do jego rozpoznania posiedzenia czy uczyni to na rozprawie.

tzn. czy w odpowiedzi na akt oskarżenia mogę napisać że proszę przez sąd rozpatrzenia wniosku o warunkowe umorzenie przed rozprawą głowną

Możesz, co nie stoi na przeszkodzie temu że Sąd mimo to może rozpoznać ten wniosek dopiero na rozprawie.

mam jeszcze takie pytanie to czyli jak sąd rozpatrzy wniosek na rozprawie głównej to skieruje na posiedzenie czy orzeknie wyrokiem prokurator mi powiedział że jak się zacznie przewód żeby odrazu powiedzieć że chce warunkowo mieć umorzone i że się przychyla do wniosku mojego

Na rozprawie Sąd może zrobić wszystko to co na posiedzeniu (art. 95 k.p.k.).
Jeśli przed otwarciem przewodu sądowego (czyli przed odczytaniem aktu oskarżenia) Sąd uzna, że są podstawy do zakończenia sprawy warunkowym umorzeniem postępowania to może wydać wyrok bez otwierania przewodu sądowego i bez wyznaczania kolejnego posiedzenia.

a po odczytaniu aktu oskarżenia już nie można się starać??

mam jeszcze takie pytanie czy jak mi sąd umorzy warunkowo postępowanie karne czy zobowiąże mnie do ponoszenia kosztów jak na początku rozprawy umorzy???????

Co do zasady tak. Może jednak także zwolnić kosztów jeśli są do tego przesłanki (art. 624 k.p.k.). Ocenia to Sąd.
Etap na którym proces się zakończy w Sądzie jest tu bez znaczenia.

Powrót