Warunkowe zawieszenie odbywania kary

• Autor wątku Autor wątku adamek 1407
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
adamek 1407

adamek 1407

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Na podstawie jakich art. mozna sie starac o warunkowe zawieszenie odbywania kary pozbawienia wolnosci, prosze o pomoc.

Warunkowe zawieszenei wykonania kary (art. 69 i następne KK). No chyba, ze Pani ma namyśli warunkowe przeterminowe zwolnienie? (art. 77 i następne KK)

Zależy na jakim etapie sprawy ma owo staranie się mieć miejsce (w szczególności czy przed uprawomocnieniem się wyroku czy po).

Po wyroku ,slyszalam ze jesli wyrok jest mniejszy niz 24-mce i czesc zostla odbyta sond ktory go wydawal ma mozliwozc w szczegulnych przypadkach zawieszenia tej kary na okres 2 do 5 lat

Nie ma takiej możliwości. Wcześniejsze wyjście z Zakładu Karnego umożliwia ewentualnie warunkowe przedterminowe zwolnienie (zob. art. 77 k.k. i następne).

Warunkowe zawieszenie wykonania kary pozbawienia wolności nie przekraczającej 2 lat w postępowaniu wykonawczym jest możliwe po wcześniejszym odroczeniu jej na okres co najmniej roku (zob. art. 152 k.k.w.).

Kadi dzienki za to ze na twojom odpowiedz i rozwianie wontpliwosci zawsze mozna liczyc :) oby wiencej takich ludzi na forum pozdrawiam adamek

Kadi jak mozesz to odpowiec bo jutro jade do Polski i bende rozmawiac z adwokatem . Czy jak moj monz przebywa w ZK to sond ktory wydal wyrok moze mu odroczyc wykonanie kary :?: Musze wiedziec jak rozmawiac z adwokatem bo on napisal takie pismo ale po moim wyjezdzie je wycofal

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli skazany odbywa już po wyroku karę w ZK to nie ma możliwości odroczenia wykonania tej kary. Może starać się o przerwę w karze albo warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Kadi poraz kolejny ci dzienkuje choc twoje odpowiedzi za kazdym razem odbierajom mi nadzieje,to prznajmniej zawsze pokazujesz mi prawde a nie zludzenia pozdrawiam serdecznie. Ale nie wiem jak powiem to mojemu menzowi to zwykly czlowiek ktory placi za blendy mlodosci z przed 10 lat

Witam wszystkich. Mam pytanie moj chlopak bedzie stawal na komisje przedwokandowa 23 czerwca a w lipcu ma wokande. Ma dobre zachowanie, nie ma kwitow, ma nagrodowke, ale musi chodzi na miting AA a gdyz przestepstwo popelnij pod wplywem alkoholu i wlasnie z tym sie wiaze moje pytanie. Czy to moze w jakis sposob mu zaszkodzic lub pomoc bo ja sie nie orientuje.:D Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

To że popełnił czyn nietrzeźwy czy to że chodzi na zajęcia AA?

chodzi o zajecia AA

i mam jeszcze jedno pytanie on odbywa kare 14 miesiecy pozbawienia wolnosci i ma jeszcze jeden wyrok zawieszony i ma kuratora ktory jest takze zawieszony. I moje pytanie polega na tym czy kurator gdy jest zawieszony moze mu cos odwiesic jezeli wezmie rowniez pod uwage jego wyzej wymienione zachowanie. Prosze o pilne i szczere odpowiedzi dzieki bardzo. Pozdrawiam wszystkich;)

Prosze o odpowiedz jak ktos sie orientuje:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Udział w spotkaniach AA jest możliwy także na wolności więc nie sądzę by była to istotna przeszkoda. Ale o tym czy zostanie warunkowo zwolniony decyduje Sąd na podstawie znacznie szerszego wachlarza okoliczności niż udział w mitingach AA.

A kurator niczego nie "odwiesza". Takie decyzje leżą w kompetencjach Sądu.

Witam serdecznie,
chcialam sie dowiedziec tylko o jedna rzecz, teściowa otrzymala wyrok na okres 13 miesięcy, obecnie od lutego przebywa w zakładzie karny kiedy mozna juz składać wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie?
Wiem, że teoretycznie po połowie odbytej kary można wyjść ale czy wcześniej np. w 4 miesiącu juz mozna składać taki wniosek?
Żeby nie było tak, że złoży się w miesiącu gdy mija połowa kary a sąd rozpatrzy go pod koniec odbywania.
serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Wniosek złożyć można nawet pierwszego dnia odbywania kary. Warto jednak wiedzieć, że jeśli Sąd rozpozna go przed upływem połowy kary to na pewno go nie uwzględni. A to spowoduje, że skazany następny wniosek będzie mógł złożyć dopiero po 3 miesiącach od tej odmowy. Czasem więc zbyt duży pośpiech może szkodzić a nie pomagać.

Witam. mam pytanie. Mąż został skazany wyrokiem sądu na dwa lata pozbawienia wolności. Wyrok uprawomocnił się 23. 04. 2008 r. Potem mąż otrzymał odroczenie wykonania kary na pół roku. Starał się o drugie odroczenie na pół roku, ale sąd penitencjarny odrzucił prośbę. Z powodu formalności i terminów w sądzie spędził na wolnośći rok. 23.04. 2009 r. otrzymał wezwanie do stawienia się w zk, w celu odbycia kary. Wezwanie było na następny dzień, tj. na 24.04. 2009r. Mąż spędził 7 miesięcy w AŚ, które zaliczono mu na poczet kary. Czy w takiej sytuacji może wystąpić z wnioskiem o warunkowe zawieszenie kary ? Dziękuję za odpowiedź .

Ostatnia edycja:
W świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego - nie.

Z innego wątku forum:

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 30 czerwca 2008 r. sygn. akt I KZP 15/08, OSNKW 2008/7/54, Biul.SN 2008/6/21, Prok.i Pr. 2008/10/26
Termin udzielonego na podstawie art. 151 k.k.w. odroczenia wykonania kary pozbawienia wolności rozpoczyna bieg z dniem wydania postanowienia w tym przedmiocie (art. 151 § 2 k.k.w.) i o ile skazany lub jego obrońca złoży kolejny wniosek przed zakończeniem okresu wskazanego w tym postanowieniu, a sąd go uwzględni, biegnie nieprzerwanie do dnia wskazanego w ostatnim postanowieniu w tym przedmiocie, przy czym - zgodnie z art. 151 § 3 k.k.w. - nie może on przekroczyć roku.
Do sumowania poszczególnych okresów odroczeń wykonania kary, bez uwzględnienia czasu pomiędzy dniem zakończenia orzeczonego wcześniej odroczenia a datą kolejnego postanowienia przedłużającego odroczenie, dochodzi tylko wówczas, gdy skazany lub jego obrońca złoży kolejny wniosek już po upływie okresu wskazanego we wcześniejszym orzeczeniu o odroczeniu i sąd go uwzględni.
Natomiast dla potrzeb art. 152 k.k.w. rozumieć i stosować należy "odroczenie wykonania kary" pozbawienia wolności tak, jak zostało ono ukształtowane w art. 151 k.k.w. Dotyczy to również sposobu obliczania terminów tego odroczenia, a zatem jeżeli łączny czas odroczenia udzielanego na podstawie art. 151 § 3 k.k.w. wynosił co najmniej rok kalendarzowy liczony od dnia wydania pierwszego postanowienia o odroczeniu, to stwarza to dla skazanego uprawnienie do ubiegania się o warunkowe zawieszenie wykonania kary, która nie przekracza 2 lat pozbawienia wolności.

witam Mam prośbę. Zamierzam pisać pracę magistreską na temat "warunkowego zawieszenia kary pozbawienia wolności" jednak mam problem ze zrobieniem planu pracy czyli spisu treści;) Może ktoś pisał na ten temat pracę albo mógłby mi trochę pomóc ponieważ nie wiem z której strony mam "ugryźć" ten temat;)
tak myślałm żeby I rozdział był na teamt instytucji probacji, II wymienić te 3 główne środki probacujne i je opisać III już na team warunkowego zawieszenia kary pozb. wolnośći III może jakieś satatystyki???
Będę bardzo wdzięczna za pomoc;)
Alicjas20@o2.pl

Witam!
Chciałam zapytać czy przy wyroku 6 miesięcy więzienia w ZK można starać się o Warunkowe zawieszenie wykonania kary bądź warunkowe przedterminowe zwolnienie? I ewentualnie po jakim czasie wniosek taki najlepiej napisać:?:

Mam takie pytanie ,bo siedzę dzis poł dnia i czytam tylko jak mozna pomóc mojemu K,ktoremu odwiesili wyrok i miał sie zglosic ponownie do Z.K.Wiem ,ze na warunkowe zwolnienie wyszedł ponad rok temu i był na wolności ponad rok ,pożniej odwiesili mu karę na 2 lata i w listopadzie kazano sie zgłosic na reszte kary.Czy moze on starac sie o ponowne warunkowe zawieszenie kary? Wyczytałam ,ze jest coś takiego jak art. 151 § 3 k.k.w.Ja z moim K mieszkalismy razem rok ,sytuacja jest taka ,ze jestesmy po zaręczynach .Ja mam dzieci w tym syna niewidomego,a K nam pomagal finansowo itd. gdyz ja nie moge pracować ? czy mogłoby to coś pomóc by mógl wyjśc wczesniej ? Proszę o pomoc bo nawet nie wiem co mam robic ,gdzie pisac ,a jeszcze z K sie nawet nie widziałam.Czekam na widzenie.

Witam,znalazłam się w ciężkiej sytuacji i może tu znajdę jakaś pomoc..
Chodzi o mojego obecnego partnera jest,w areszcie.
Odwieśili mu wyrok 10 msc,dlatego że nie wywiązywał się z obowiązku jaki mu dali tzn.nie kontaktował się z kuratorka.
Jego sprawa dotyczy Art. 278. § 1 .Wynajełam adwokata ponieważ jest możliwość alby go wypuścili tzn.obecnie jestem w 13tyg.ciąży i wsumię on jest jedynym łorzycielem na nas ponieważ nam zagrożona ciąże i nie mogę dalej pracowac.
Głównie staraliśmy się o pozwolenie na pracę.W zakładzie w którym jest obecnie,tzn.AŚ Rakowiecka,za dobre sprawowanie,opinie od wychowawcy jak i również jego cała sprawę że nie jest jakimś wielkim bandziorem,dostał pozwolenie z Rakowieckiej ale dostał też pismo negatywne z Białołęki że niema miejsc,niestety tylko na Białołęce jest pół otworek i mógł by normalnie pracować.
Oprócz tego złożyłam pisma w sadzie tak jak mówił mi adwokat: umowe o prace,jego szefa zaświadczenie o działalności gospodarczej,opinie z pracy,oraz moje zaświadczenie że jestem w ciąży i moja osobista prośbie do tego załaczyliśmy pismo adwokata Zażalenie min.ze skazany podjął szereg działań,aby zerwać z wcześniejszym trybem życia,obecnie ma stała prace,wynajmuje mieszkanie i konkubina jest w ciaży,dodał jeszcze że prosi o ponowne rozpatrzenie ze wzgledu na osobista sytuacje skazanego.,oraz danie mu jeszcze jednej szansy.
Adwokat mówił że jego sędzia jest rygorystyczny ale jeśli chodzi sprawy rodzinne to przymyka czasem oko,adwokat zna go ponieważ sam był kiedyś sędzia 3 lat i wie że mu też niedawno urodził się maluszek tylko że to jest Jego praca więc nie wiadomo..
Wszystkie te dokumęty złozyłam 10 marca.Sędzia rozpatrujne sprawę do miesiąca,czyli jeszcze tydzien,albo i dłużej:(
Zapomniałam dodać,że około 2 tygodni temu była jego kuratorka,która w rzeczywistości już nią nie jest,ponieważ oddała akta do sądu.Była konkternie przysłana z Rakowieckiej i pytała o niego czy się dokładał finansowo jak mieszkał w domu,czy był agresywny,oraz czy może wrócić do domu po odbywaniu kary takie proste pytania ale miała dokładnie wytyczne z eresztu co ma pytać.Oczywiście odpowiedzi były pozytywne.Po świętach zadzwonie do jego kuratorki i poproszę o rozmowę,może coś sie dowiem:)poniewaz nie wiem na czym stoimy wszystko niby ładnie wyglada ale on cały czas siedzi..Pozatym Rakowiecka to areszt śledczy a nie karny wiec może pojechać w transport,miał już w ciagu pierwszego tygodnia pojechać ale Adwokat był w areszcie z dokumentami nie wiem dokładnie jakimi ale nie przewieżli go:)
Czy jest jeszcze coś co mogła bym,zrobić tzn.jakieś pisma które mogły by mu pomóc???Oraz czy jest możliwosc aby go wypuścili,niewiem moze po 5 msc wsumie to czytajca wasze problemy i wyroki to nie jestem az takiej ciezkiej sytuacji ale i tak ciezko jest
byłyście w podobnej sytuacji??

Powrót