Warunkowe zawieszenie sprawy. Co to oznacza ?

• Autor wątku Autor wątku warszawiak85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

warszawiak85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Mam taką problem. Miałem sprawę w sądzie (za kradzież) która zakończyła się warunkowym zawieszeniem sprawy na okres jednego roku. Chciałem się dowiedzieć czy skoro nie mam wyroku skazującego na jakaś karę to czy w świetle prawa jestem karany a dokładnie czy dostanę zaświadczenie o niekaralności a jeśli tak to czy będzie na nim zaznaczone że mam warunkowe zawieszenie sprawy a nie wyrok. Jeszcze jedna sprawa łącząca się z tym czy przeszkadza mi to w podjęciu pracy na przewozie osób ? (słyszałem że nie można być karanym ale tylko za jakieś konkretne przestępstwa a niestety nie mogę znaleźć informacji za jakie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego jak warunkowe zawieszenie sprawy. Warunkowo zawieszona może być kara jaką Sąd orzekł. Sprawa może być ewentualnie warunkowo umorzona.

Proponuję byś doprecyzował czy chodzi o karę z warunkowym zawieszeniem postępowania czy o warunkowo umorzone postępowanie. Warto by było tę dodać kiedy wyrok się uprawomocnił.

Szczerze mówiąc nie dostałem jeszcze żadnego pisma z sądu a sprawa była 11 sierpnia :/ także nie wiem kiedy się uprawomocnił. Sędzia na sprawie powiedział że "biorąc pod uwage dobrą opinie w społeczeństwie oraz brak wcześniejszych konfliktów z prawem warunkowo zawiesza sprawę na okres próby jednego roku plus 6 miesięcy... (okresu który jakoś nazwał). Nie powiedział nic o karze jedynie że mam zapłacić koszty sądowe i 300 zł na rzecz fundacji pomocy ofiarom przestępstw. Powinienem to rozumieć jako warunkowe umorzenie ? Jeśli tak to co z niekaralnością ?

Pewnie więc byłoto warunkowe umorzenie postępowania,które nie jest skazaniem (choć jest odnotowywane w KRK) i możesz podawać że jesteś niekarany.

Powrót