Wątpliwości co do rozliczenia ciepła przez spółdzielnię

• Autor wątku Autor wątku olo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olo75

Użytkownik
Odpowiedzi
268
Witam
Dostałem rozliczenie ciepła za sezon 2024 ze spółdzielni. Z podzielników ciepła miałem zerowe zużycie. Spółdzielnia doliczyła mi na mieszkanie minimalne zużycie jakie wystąpiło w jednym z mieszkań w całym bloku. Napisałem do spółdzielni pismo z prośbą o wytłumaczenie dlaczego doliczają dla mieszkań ,które mają zerowe zużycie na podzielnikach ciepła minimalne ilości zużycia jakie wystąpiły w mieszkaniu w bloku. Odpowiedzieli, że dostosowali regulamin do rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 7 grudnia 2021 r. w sprawie warunków ustalania technicznej możliwości i opłacalności zastosowania ciepłomierzy, podzielników kosztów ogrzewania oraz wodomierzy do pomiaru ciepłej wody użytkowej, warunków wyboru metody rozliczania kosztów zakupu ciepła oraz zakresu informacji zawartych w indywidualnych rozliczeniach.

Czytając to rozporządzenie w par. 7 ust.2 zarządca budynku wybiera metodę rozliczania wykorzystując podzielniki ciepła jeżeli jest możliwość wyznaczenia par. 8 ust. 1 i 2 maksymalnego i minimalnego zużycia ciepła na dany lokal .
Czy mam rozumieć, że zarządca rozliczając ciepło wg podzielników ma wyliczyć a nie przyjąć minimalne zużycie ciepła w budynku tak aby utrzymać temperatury obliczeniowe w lokalu zgodne z prawem budowlanym a nie przyjąć minimalne zużycie w jakimś lokalu w bloku?

Powrót