Wątpliwości przy rozliczaniu

• Autor wątku Autor wątku Karolina1119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina1119

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam, chciałabym sama rozliczyć pit, ale mam taką wątpliwość- posiadam dwa pity 11 do rozliczenia, jeden z tytułu umowy o pracę, drugi zaś- umowa zlecenie. Obydwie prace były poza miejscem mojego zamieszkania, czyli czy dobrze rozumiem, że koszty uzysk. przych. mogę podnieść do kwoty 2502, 56?
A co jeśli w styczniu 2012 byłam na zwolnieniu, w picie 11- pracodawca podał taką kwotę KUP- 1223,75. I jeszcze jedno pytanie- czy te KUP wpisuję w obydwie rubryki, tj- 38 i 46, jeśli rozliczam na jednym formularzu? Dziękuję za odpowiedzi.

Karolina1119 napisał:
Obydwie prace były poza miejscem mojego zamieszkania, czyli czy dobrze rozumiem, że koszty uzysk. przych. mogę podnieść do kwoty 2502, 56?
Skąd taka kwota?
Koszt uzyskania przychodu ze stosunku pracy, gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania pracownika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy wynosi 139,06zl/m-c.
Koszt uzyskania przychodu z umowy zlecenie wynosi 20% od kwoty przychodu po obniżeniu o potrącone przez płatnika składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe.

Ostatnia edycja:
A w przypadku więcej niż jednego stosunku pracy poza miejscem zamieszkania wynosi- 2502,56, tak wyczytałam w " instrukcji obsługi pita"

Karolina1119 napisał:
A w przypadku więcej niż jednego stosunku pracy poza miejscem zamieszkania wynosi- 2502,56, tak wyczytałam w " instrukcji obsługi pita"
Ale to nie dotyczy umowy zlecenia, tylko stosunku pracy - czyli zatrudnionych na podstawie umowy o pracę.

Powrót