wazna sprawa

• Autor wątku Autor wątku lukasza55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasza55

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam
sytuacja wyglada nastepujaco. Mam w zawieszeniu wyrok za zniszczenie mienia, przed dostaniem wyroku brałem udział w bójce. Nie długo mam miec sprawe za to pobicie. Z tego co mówił kurator podlega to pod jeden artykul. Pracuje na umowe i kontynuje nauke w szkole. Jak sad moze rozpatrzyc moja sytuacje? z góry dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Czy wyrok dot. niszczenia mienia jest prawomocny?

tak. lecz pobicie było przed wyrokiem

Wychodzi na to, że sąd może zarządzić wykonanie kary zawieszonej za przestępstwo niszczenia mienia. Nie oznacza to, że oczywiście to zrobi.

Interesuje Cię par. 3 z poniższego art. k. k.:

Art. 75. § 1. Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności.

§ 2. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.

§ 3. Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny, a w szczególności gdy w tym czasie popełnił przestępstwo.

§ 4. Zarządzenie wykonania kary nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

co moge zrobic zeby zapobiec odsiadce? Jak w razie czego sie bronic? Jakie czynniki moga miec wpływ na to zaby w sadzie pozytywnie rozpatrzyli moja sprawe?

Pozytywy są: nauka, praca. Naprawiłeś szkodę, pojednałeś się z pokrzywdzonymi, jak bardzo będziesz żałował swoich czynów wobec pokrzywdzonego:cool:?

aha, rozumiem. Wiec w mojej sytuacji jest mowa o odwieszeniu wyroku za zniszczenie mienia? Co sie stanie gdy otrzymam drugi wyrok za pobicie? NIby poddałem sie dobrowolnie karze. i kurator zgodził sie na kare 8 mies na 3 lata. Czy w sadzie bede mógł jeszcze negocjowac o karze? Tzn móglbym sie nie przyznac do tego pobicia jako jeden z trzech oskarżonych i sadzic sie z nimi?

Skoro pobicie było przed wyrokiem za zniszczenie mienia to kary za zniszczenie mienia nie można zarządzić na podstawie art. 75 par. 3 k.k. z powodu tego pobicia.

Sorry, faktycznie lukasz55 napisał, że pobicie było przed wyrokiem. Nie nie można zarządzić wykonania

wiec jak to sie moze rozstrzygnac? Co bedzie gdy dostane ten drugi wyrok niby z tego samego paragrafu?

Jak z tego samego? Rozwiń co masz na mysli: "przed dostaniem wyroku brałem udział w bójce", bo mi coś zaczyna nie pasować

To co napisałeś wskazuje że nie będzie to wyrok "z tego samego paragrafu".
A jak dostaniesz drugi wyrok to po prostu będziesz miał dwa wyroki.

przed dostaniem wyroku za zniszczenie mienia brałem udział w bójce. I jestem jednym z trzech oskarzonych . Sprawy za to pobicie jeszcze nie było. I kurator mnie tu straszy ze to niby z tego samego paragrafu moze byc, ze sedzina moze to jakos powiazac. Mi tez wydaje sie to niemozliwoscia zeby powiazac te paragrafy

A czy podczas udziału w pobiciu ktoś komuś zabrał jakieś rzeczy? Może prokuratorowi chodzi o rozbój albo o kradzież rozbójnicza? więcej szczegółów. Przed dostaniem wyroku oznacza, przed ogłoszeniem przez Sąd, tak?

nic nikomu nie zgineło. poszkodowani mieli obrazenia ponizej 7 dni. pobicie było gdzies z miesiac przed rozprawa za te zniszczenie mienia. Moze chca to przybic pod wybryki chuliganskie czy cos? ale do tego tez musieliby miec jakies inne podstawy, poniewaz mój kolega przyznał sie do zaczecia bójki. z zeznn wynika ze nie brałem tam za duz4ego udziału

Na 100% zarządzenia wykonania kary za przestępstwo niszczenia mienia nie będzie. A co miał Twój kurator na myśli pisząc, że sędzia może jakoś powiązać oba przestępstwa nie wiem.

dziekuje serdecznie za pomoc.
Pozdrawiam

Powrót