Ważne KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku marcia1900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcia1900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
chciałam się dowiedzieć czy jak ja będe składać wniosek o kindergeld w niemczech to wystarczy zaświadczenie ze ja juz nie pobieram w polsce zasiłku rodzinnego czy od Ojca dziecka tez muszę takie coś mieć?? chodzi o to że ja sama z córką w niemczech jestem bez ojca dziecka ponieważ on i tak się nią nie interesuje !
Tylko ja w Polsce pobierałam zasiłek (matka) ojciec nie.
Proszę o odpowiedz !!

Prosze o rade
w 2012 uznano mi dyplom liecencjat z fizjoterapii od lipca 2012 pracuje w zawodzie mam pozwolenie naturalnie na prace mieszkam tu od grudnia 2011 , mam corke 15 lat konczy w polsce gimnazjum ostatni rok.
W finansowce nie przyznali mi steuer klasse 2 tylko 1 i nie mam na karcie dziecka bo nie jest tu zameldowane , wiec ja zameldowalam i tak bedzie na stale od czerwca musialam dziecko wymeldowac bo chcieli mi dac kare ze dziecko nie chodzi do szkoly w niemczech . Moj ksiegowy wyslal mnie do Familienkasse abym zlozyla wniosek o Kindergeld oni mi nie dadza bo dziecko nie jest zameldowane , do ubiegania sie o kinder gelt potrzebowali zaswiadczenie z urzedu meldunkowego od kiedy moje dziecko przebywa w niemczech i od tego momentu dostalabym wyrownanie , a nie od momentu kiedy ja pracuje i place podatek ...
Znam bardzo dobrze niemiecki ale prawo niemieckie jest mi naturalnie obce ..
prosze o pomoc

jeżeli nie macie wspólnego zameldowania z dzieckiem to nie otrzymasz Kindergeld,wniosek może złożyć ta osoba , u której dziecko faktycznie mieszka , może to być nawet dziadek czy babcia z Polski ,poczytaj ten temat juz był tutaj przerabiany kilka razy

Bezugsberechtigt für Kindergeld ist der Elternteil, in dessen Haushalt das Kind angemeldet ist.
info na stronach Familienkasse

a nie od momentu kiedy ja pracuje i place podatek
nadpłacą od tego czasu ale tej osobie u której dziecko mieszka ,ty tez będziesz musiała wypełnić wniosek tylko trochę inny ..chcesz więcej informacji zadzwoń lub napisz do Familienkasse Nürnberg

Ostatnia edycja:
ja mam meldunek tez w polsce w tym samym miejscu co dziecko

ok dziekuje za odpowiedz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to im wyślij potwierdzenie zameldowania z Polski może to im wystarczy ,teraz tego prawie od wszystkich wymagają jeżeli dziecko mieszka w PL

Jeżeli dzieci nie mieszkają w gospodarstwie domowym osoby pracującej w Niemczech, mieszkający w Polsce rodzic może wystąpić do Familienkassy o przyznanie świadczeń. W tym wypadku właściwym urzędem jest Familienkasse Nürnberg a procedura wygląda bardzo podobnie jak w przypadku standardowego wniosku

http://forumprawne.org/niemcy/370774-prosze-o-pomoc-bo-sie-juz-pogubilam.html#post1944183

Ostatnia edycja:
Dzień Dobry

Kochani może wy dacie mi iskierkę nadzieji. Staramy się o kindergelt już od prawie 2 lat, maż pracuje w Niemczech tam odprowadza podatki wsio legalnie, dostał zaświadczenie o zamieszkaniu na terenie firmy jest kierowcą tira,,,i tak od 2 lat wymienialiśmy korespondencję z faliliakase za pośrednictwem firmy męża, tam uczynne panie wysyłały potrzebne zaświadczenia, do momentu aż familiakasa nie określiła wswoim piśmie terminu nadesłania zaświadczeń i w biurze zarzucili sprawę na bok, i wysłali dopiero po jakimś czasie, bo stwierdziła Niemka że jak nie podali terminu to nie przedawni się...czekałam 5 mce za odpowiedź, cisza, koleżanka zadzwoniła do Bauzen a tam powiedzieli że termin był 3 mce i nie dotrzymaliśmy go! Ale my nic nie wiedzieliśmy, firma męża wprowadziła nas w bład, za długo wystawiali te zaświadczenia i co teraz zrobić? Czy jakiekolwiek odwołanie jeszcze ma sens? Powiedzieli w familiakasse żeby przytjechać więc w przyszłym tygodniu pojedziemy z tłumaczem, ale wyczytałam że niedotrzymanie terminu to klęska...ale na odmowie nie było jak zawsze podanego terminu, a my nie wiedzieliśmy że mamy 3 mce, nie znamy ustaw i języka,,,ludzie co robić, jest iskra nadzieji że pieniądze z 2 lat nie przepadną, może odwołać się do Trybunału Stanu, ale czy to ma sens? Może ktoś miał taką sprawę, oczywiście firma męza teraz się wypina, nie dotrzymali terminu i teraz tłumaczą że nie mają obowiązku zajmować się pomocą :( Przepraszam za błędy ale tak emocję mną trzepią...:(:-x

Do Belunia:
Prosze powiedz wyraznie: Czy jak dziecko przebywa w Polsce, to dostaje się polowe świadczeń, czy jednak całosc. Sa rózne szkoły i kazdy co innego mowi.
Dziękuję

belunia napisał:
chcesz więcej informacji zadzwoń lub napisz do Familienkasse Nürnberg

Jeśli dziecko mieszka w Polsce, to ten oddział zajmuje się Twoją sprawa. Napisz po niemiecku oczywiscie.
O uwolnieniu swiadczeń tutaj:
uwolnienie świadczeń rodzinnych
W przypadku, kiedy świadczenia rodzinne nie są przeznaczone na utrzymanie członków rodziny, przez osobę, której powinny być udzielane, instytucja właściwa, na wniosek i za pośrednictwem instytucji miejsca zamieszkania członków rodziny, wypłaca ww. świadczenia ze skutkiem uwalniającym, na rzecz osoby, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny. Jednakże zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Najczęściej zadawane pytania

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mama65
Nie pisz post pod postem. Nie jesteś na czacie.
Do tego służy EDYTUJ
Jaki ma sens powtarzanie w kółko tego samego?
Dobry moment na ponabijanie sobie postów?

Prosze powiedz wyraznie: Czy jak dziecko przebywa w Polsce, to dostaje się polowe świadczeń,

a dlaczego niby polowe ? jeżeli jesteście małżeństwem,nie pobieracie w Polsce rodzinnego a jedno pracuje w DE to należy się całość .Co innego po rozwodzie ,wtedy to rożnie bywa bo niekiedy FK odlicza alimenta

Dziekuje za odp.
A jak to jest z zameldowaniem. Jeśli mąz pracuje w DE i jest zameldowany z dzieckiem na wspolnym adresie w Polsce....a zona jest zameldowana u rodziców( kwestie mieszkaniowe w Polsce), to cz FK bedzie robiła problemy...czy lepiej sie zameldowac razem?
pzdr

:o...nikt nie miał podobnego przypadku jak ja?:o

tak, juz prosili...zostało dosłane...wraz z aktem notarialnym, gdzie figuruje zona jako nabywca z mezem. Wiec wyglada na to, ze zona moze byc zameldowana u rodziców, ale jak nabyła mieszkanie wraz z mezem i jest na to akt notarialny, to moze byc ok. Zobaczymy w praktyce.
Dziękuję i pozdrawiam

Kindergeld w PL może pobierać osoba, która jest z dziećmi zameldowana, tak? Ale czy musi to być osoba spokrewniona?

musi byc to osoba , w której gospodarstwie przebywaja dzieci....czyli prowadzic z dziećmi wspolne gospodarstwo.
pzdr

Powrót