WAŻNE - POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku morda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam!!
Jest tak: ponad rok temu zmarła moja babcia, która w testamencie przekazała mi mieszkanie. Mój dziadek zmarł zaraz po babci i nie zostawił testamentu. Mieli 4 dzieci a ja wnuk dostałem mieszkanie!! I teraz pojawai sie problem bo dziadek nie zostawił testamentu i 3 dzieci wniosło sprawe do sadu o stwierdzenie spadku po swoim tacie. Według prawa dziedzicza z ustawy połowe (mieszkania) na 4 dzieci a drugą część posiadam ja?! I moje pytanie brzmi:
1- co z tym zrobić ?!
2- czy sąd przyzna połowe mieszkania czwórce dzieci ??
3- czy jesli moj tata napisze wniosek ze sie nie zgadza na to to czy to bedzie miało jakiś wpływ na decyzje sądu czy nie ??

Zgóry dzięki za odpowiedz

Nie wiemy, jakie prawa własności przysługiwały babci i dziadkowi.
Jeśli mieszkanie było wyłączną własnościa babci, to spadkobiercy nie mają nic do tego mieszkania.
Jeśli (jednak) była to wspólność majątkowa, jest tak jak piszesz.
1. Trzeba się z tym uporać i albo spłacić połowę mieszkania, albo korzystać z niego na zasadzie współwłasności w częściach ułamkowych, gdzie 50% udziału jest Twoje.
2. Jeśli mieszkanie było wspólne (dziadka i babci) to tak.
3. Opinie taty nie są dla sądu wiążące, tu decydują zapisy prawa.

Byłem w sadzie i sprawdzałem w księdze wieczystej i jest wspólnota majatkowa mkoich dziadków !! To oznacza, że sąd przyzna dzieciom połowe mieszkania ?!
1- Czyli nic z tym fantem nie da sie zrobic tylko trzeba spłacac?!
2- czy mają prawo zarzadac zmiany zamków lub wydania kluczy na rozprawie ??!!
3- czy moga zarzadać spłaty po cenie rynkowej czy to sad wyznaczy kwote (bo wiem ze jest to % od połowy wartosci) ??!!

1. Niestety, ale tak.
2. Hmmm, dopóki nie ma orzeczenia (prawomocnego) raczej nie, bo wpierw sąd musi określić, kto takie prawa nabył (do mieszkania).
Po uprawomocnieniu się orzeczenia i stwierdzeniu nabycia spadku mają pełne prawa do mieszkania w zakresie takim, jak określają to przepisy Kc dotyczące współwłasności w częściach ułamkowych.
3. Tu się nie wypowiem.

A czy jesli by istniała umowa notarialna miedzy moimi dziadkami o ograniczeniu wspólnoty majatkowej to czy nie powinna ona być w księdze wieczystej (pytam hipotetycznie) i czy spadkobiercy (czyli dzieci moich dziadków) po otrzymaniu spadku bedą musiały rozliczać sie z Izbą Skarbową czy nie ??!!

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)

[cytat:38la44vr]
A czy jesli by istniała umowa notarialna miedzy moimi dziadkami o ograniczeniu wspólnoty majatkowej
[/cytat:38la44vr]
Jeśli istniała taka umowa, to wcale nie znaczy, iż automatycznie przełoży się to na inny wpis w KW.
Powinni sami o to zadbać i ujawnić taką sytuację, jeśli rzeczywiście umowa taka powodowałaby (jej konsekwencje) zmianę ze wspólwłasności małżeńskiej (wspólnota majątkowa) na współwłasność w częściach ułamkowych.
[cytat:38la44vr]czy spadkobiercy (czyli dzieci moich dziadków) po otrzymaniu spadku bedą musiały rozliczać sie z Izbą Skarbową czy nie ??!! [/cytat:38la44vr]
Moim zdaniem dzieci spadkodawcy - zgodnie z nowelizacja przepisów o podatku od spadków i darowizn - są zwolnione z niego.

Powrót