Ważne pytanie

• Autor wątku Autor wątku Agumon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agumon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Nie wiedziałem w jakiej kategorii zamieścić to pytanie więc pisze tutaj.
Mam pytanie. Czy dozwolone jest noszenie noża przy sobie na ulicy w taki sposób:
http://oi61.tinypic.com/174lt3.jpg
czyli w kaburze przypiętej do pasa.
Jeśli tak to jak tłumaczyć się policji i innym służbą??
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Agumon napisał:
Jeśli tak to jak tłumaczyć się policji i innym służbą??

No właśnie: spróbuj już tutaj się wytłumaczyć. W jakim celu nosisz ten nóż?

Dlaczego noszę??
Jest wiele powodów. Na przykład taki że strasznie lubię survival i oprócz takiego noża nosze wiele rzeczy przy sobie. Jak opaska survivalowa, w plecaku zazwyczaj saperkę, apteczkę pierwszej pomocy, kompas, latarkę, zestaw survivalowy, koc ratunkowy i wiele rzeczy. Nawet jak chodzę po mieście to biorę ze sobą mały plecak. I pewnie zadacie pytanie: "To dlaczego nie schowasz tego noża do plecaka??". Odpowiedź jest prosta. Bo tak mi wygodnie. I dlatego się pytam, czy prawnie jest jakaś przeszkoda bym nosił ten nuż zabezpieczony w pochwie w miejscach publicznych??

@Edit:
A tak wgl to zobaczcie jak taki nuż się przydaje podczas wypadków samochodowych jak nie ma straży a komuś zaklinował się pas a trzeba go wyciągnąć szybko bo np. samochód się pali. Wystarczy szybko wyjąć nuż i rozciąć pasy. Ale wiem że zaraz będzie odpowiedź. Takich wypadków jest jeden na milion. No tak ale zawsze jest ten jeden.

Ostatnia edycja:
Lepiej żeby to nie zostało źle odczytane.

Art. 50a kodeksu wykroczeń:

§ 1. Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3000 zł.
§ 2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 orzeka się przepadek przedmiotów stanowiących przedmiot wykroczenia, choćby nie stanowiły własności sprawcy.

Art. 24 kodeksu wykroczeń:

§ 1. Grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 złotych, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Ok dzięki za odpowiedź :) Czyli zostaje nosić w plecaku :)

Agumon napisał:
Czyli zostaje nosić w plecaku :)

A dlaczego? Przecież podałeś okoliczności, które modelowo zaprzeczają podanemu powyżej przepisowi.
I zlituj się: NÓŻ.

forg napisał:
I zlituj się: NÓŻ.
Przepraszam bardzo. Pisałem szybko odpowiedź i musiało mi się wymsknąć. Każdemu może się błąd wkraść :)

A co tak na prawdę może być uznane za noszenie z zamiarem użycia czy też nie?

Np wymachiwaniem nim na lewo i prawo ?

Nie wolno trzymać noża w taki sposób na ulicy. Zresztą w ogóle nie wolno żadnego noża tak nosić.

Powrót