Ważność dokumentu? (postanowienia sądu)

• Autor wątku Autor wątku mama_karen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama_karen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
w październiku 2006 roku sąd zastapił zgodę ojca dziecka na wydanie paszportu.

Otrzymałam wtedy postanowienie ( w 2006)
Z tym postanowieniem w tym roku byłam w wydziale paszportowym w celu złożenia dokumentów o paszport dla dziecka.

Pani w okienku powiedziała, że nie przyjmie mi dokumentów gdyż POSTANOWIENIE SĄDU jest nieważne bo ma pieczątkę z 2006 roku. Nie znalazłam nigdzie żadnej informacji jaką ważność ma postanowienie sądu.

Kobieta kazała mi pisać do sądu o wydanie aktualnego postanowienia.

czy miała prawo nie przyjąć mi tego postanowienia ze względu na datę jego wydania 2006.

może coś źle pani zrozumiała?

bowiem przpeisy nic nie mówią o ważności postanowienia sądu, nawet w takich kwestiach;

może pani miała poprostu kserokopie?

Ostatnia edycja:
CZy przypadkiem nie chodziło o klauzulę wykonalności?

Mam oryginał dokumentu ze wszystkimi pieczęciami.
Kobieta czepnęła się daty, że dokument wydany w 2006 roku (wydany w 2006 bo w 2006 sąd zastapił zgodę ojca na wydanie paszportu dla dziecka)

Wyraźnie powiedziała, że nie przyjmie mi tego postanowienia bo jest na nim data 2006 rok.

To jest pelne postanowienie sądu z pieczęciami:

Stwierdzam prawomocność postanowienia 18. 11. 2006 podpis sędziny

na oryginale właściwe podpisy, za zgodność z oryginalem , podpis sekretarza sądowego

Odpis niniejszego orzeczenia wydano z aktu sprawy ( tu numer) .....
Pani....
pobrano oplatę....
data i znowu podpis

to idź do tej pani drugi raz i zapytaj się o podstawe prawną jej gadania;

bo ja takowej nie znalazłem;

chyba że to co napisałęm wyżej jest to kserokopia odpisu postanowienia

Nie robiłam ksero dokumentu a zaniosłam ten który wzięłam prosto z sądu w 2006 roku.

nadal niestety nie rozumiem dlaczego ta kobieta niechciała mi przyjąć tego postanowienia ( uzasanienie jakie podała to wydane w 2006 roku i jest nieważne) Powiedziała ze jesli to złoże to i tak mi odrzucą wniosek o wydanie paszportu.

Efekt taki ze musze złożyć wniosek do sądu o ponowne wydanie postanowienia.
A na to się czeka i wydanie paszportu przeciągnie się ( wyjeżdzam z dzieckiem 23 grudnia i myslałam, że do tego czasu będe miala paszport)

Proszę panią z biura paszportowego poprosić o wskazanie podstawy prawnej odmowy (na wszelki wypadek radzę wziąć ze sobą pismo podobnej treści w 2 egz., 1 zostawić, na 2 poprosic o pokwitowanie; biura paszportowe podlegają wojewodzie).

Tak też uczynię, jestem ciekawa jaką dostanę odpowiedź

Powrót