Ważnośc podpisu zeskanowanego?

• Autor wątku Autor wątku mirba4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirba4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Na odpowiedzi na reklamację widnieje podpis zeskanowany i wydrukowany.
Zgodnie z regulaminem usług: "Odpowiedź na reklamację powinna zawierać: (...) podpis upoważnionego pracownika z podaniem jego stanowiska".
Na moje liczne zastrzeżenia co do tej formy "podpisu" otrzymuję odpowiedzi, że jest to zgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z 1 października 2004 i nie ma tam mowy o podpisie odręcznym a tylko o "podpisie".
Czy taka forma podpisu jest dopuszczalna i czy odpowiedź z takim podpisem spełnia wymogi dokumentu.
Będę wdzięczny za pomoc, bo otrzymuję z różnych stron sprzeczne opinie.

Podpis musi być własnoręczny. Skan podpisu nie jest podpisem, tylko jego kopią.

Ja osobiście uważam taką formę podpisu na odpowiedzi na reklamację za dopuszczalną.

I znowu widzę różne opinie. Może są jakieś jasne zapisy prawne które tę sprawę rozstrzygają?

To nie są różne opinie.
Podpis na ważnych dokumentach powinien być złożony osobiście, natomiast na takiej odpowiedzi może być wydrukowany. Takie jest moje zdanie.

Proszę o jasną prawną definicję słowa "podpis", bo to co ja dostałem to jest "wydruk". Przynajmniej ja tak rozumiem. Podpis może być albo własnoręczny albo elektroniczny, ale musi jednoznacznie określać osobę, która ten podpis składa w danej chwili. Wydrukować można podpis osoby już niepracującej w danej firmie lub zmarłej itp.
Logika mi mówi, że "podpis" to w domyśle podpis własnoręczny. Ale może są jakieś rozstrzygające zapisy w tej kwestii albo orzecznictwo sądowe.
Przy całym szacunku dla odpowiadających proszę o opinie prawną a nie w stylu "tak mi się wydaje" czy "ja osobiście uważam".

A może ogólnie dostałeś wydruk całej odpowiedzi na reklamację?

rewt napisał:
A może ogólnie dostałeś wydruk całej odpowiedzi na reklamację?
Myślę, że jasno opisałem sytuację. Odpowiedź jest oczywiście wydrukowana, łącznie z podpisem zeskanowanym. Brak jest pieczątki i podpisu (odręcznego).

mirba4 napisał:
Przy całym szacunku dla odpowiadających proszę o opinie prawną a nie w stylu "tak mi się wydaje" czy "ja osobiście uważam".
Z całym szacunkiem dla pytającego, ale:
Przepis prawny:
Regulamin Foum §2
  1. ForumPrawne.org nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie platformą, dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć.
  2. Użyte na stronach serwisu ForumPrawne.org zwroty "porady prawne" i "pomoc prawna" powinny być interpretowane tożsamo i być traktowane jako wsparcie w problemach związanych z prawem. Nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.

Nikt na Forum nie wyda opinii prawnej.

Można posiłkować się przepisem art. 78 Kodeksu cywilnego: Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli.

,,Wydaję mi się" iż odpowiedź na reklamację nie zawiera żadnych oświadczeń woli, lecz tylko oświadczenia wiedzy gwaranta.
Wyżej cytowany przepis odnosi się do oświadczeń woli.
Skan, faksymile nie są podpisem w rozumieniu prawa.
Wyjątkowo przepisy pozwalają na odtwarzanie mechaniczne podpisu 921indeks 10 par 2 kc.

Janusz M. napisał:
Nikt na Forum nie wyda opinii prawnej.
Może zostałem źle zrozumiany. Nie chodzi mi o jakąś szczegółową, oficjalną ekspertyzę (opinię) prawną ale o pomoc, w oparciu o konkretne przepisy prawa.
Wypowiedzi w tym temacie, jak się okazuje nie są takie oczywiste i jednoznaczne, a więc zapewne każdy z nas może się czegoś nauczyć. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.

Podpis tradycyjny (własnoręczny). Część I - www.EdukacjaPrawnicza.pl
I wszystko jasne. (zamieszczam ważne dla mnie fragmenty)
1. Podpis mechaniczny
W przypadku masowego zawierania umów danego typu możliwość posługiwania się takim powielonym podpisem albo całym drukiem z naniesionym odbitym podpisem oprócz tego, że zmierza do usprawnienia obrotu – powinna stanowić dostateczną ochronę dla kontrahentów składających oświadczenie woli osób trzecich.
W sytuacjach, gdy ustawodawca przewidział możliwość mechanicznego odtworzenia podpisu, wyraźnie na to zezwolił.
- w omawianej przeze mnie sytuacji ustawodawca na to nie zezwolił, a więc "podpis" = "podpis własnoręczny"
2. Faksymila, która stanowi dokładnie odtworzony ręcznie lub sposobem fotograficznym, drukarskim podpis. W praktyce jest to klisza albo pieczątka odtwarzająca własnoręczny podpis. Nie jest więc to podpis, ale jego kopia. Nie jest więc żadnym podpisem mechaniczne odciśnięcie konturów podpisu przy pomocy pieczątki
Trochę przydługo, ale w przyszłości może się komuś przydać

Moim zdaniem kserokopia, wydruk, wydruk z faksu nie jest podpisem a faksymile i nie spełnia wymogów podpisu w postaci własnoręczności.

Tak oto w komentarzu do art. 78 k.c. pisze St. Rudnicki: "Podpis ma w prawie cywilnym doniosłe znaczenie, jeżeli jest własnoręczny, stanowi bowiem wiarygodną gwarancję, że pochodzi od osoby, której ściśle osobiste cechy zawiera w charakterze pisma, przez co osobę tę indywidualizuje, a zarazem stanowi wskazówkę, że podpisane oświadczenie woli ma charakter definitywny, podczas gdy parafa, czyli podpis skrócony, zwyczajowo wskazuje akceptację projektu umowy albo przyjęcie do wiadomości propozycji w ramach prowadzonych rokowań i z reguły nie jest uważana za stwierdzenie, że oświadczenie jest ostatecznym stanowiskiem osoby, która je złożyła. Tych cech nie ma faksymile, podpis odbity stampilą lub innym mechanicznym sposobem, podpis na oświadczeniu przesłanym telefaksem, dalekopisem czy radiogramem i jakkolwiek sposoby te są rozpowszechnione w masowym obrocie cywilnoprawnym, to nie są w stanie zastąpić podpisu własnoręcznego, którego wymaga art. 78, chyba że co innego wynika z wyraźnego przepisu ustawy (np. z art. 92110 § 2 k.c., art. 328 k.s.h.)."

no już wyobrażam sobie reakcję urzędu skarbowego, gdybym wkleił faksymilkę w pozycji "podpis" i powołał się na rozporządzenia Ministra Infrastruktury.

Przedstawię mój problem i odpowiedź, być może komuś się przyda.

Problem:
Chcę kupić pojazd, właściciel przebywa za granicą. Pojazd jest zarejestrowany w Polsce a sprzedaje go ojciec właściciela. Brałem pod uwagę możliwość taką, że właściciel spisze umowę z moimi danymi, podpisze ją, zeskanuje i wyśle mailem do swojego ojca. Już w kraju by się ją wydrukowało, złożył bym podpis i sfinalizował umowę. Czy taka umowa była by ważna?

Odpowiedź:
Niestety nie, dzwoniłem do urzędu i taka umowa nie była by uznana. Musi być oryginał także w grę wchodzi tylko przesłanie oryginału zwykłą pocztą co niestety będzie trwać trochę dłużej...

Prowadzę mały gabinet rehabilitacji w którym prowadzimy elektroniczna dokumentacje pacjenta.
Jednak pacjenci uzupełniają następujące dokumenty na papierze:
  1. oświadczenie na co chorują przewlekle - karta przeciwwskazań
  2. oświadczenie rodo
  3. zgodę na wykonanie zabiegów
  4. zapoznanie z regulaminem i ewentualnymi powikłaniami po zabiegu

takie papierowy dokumenty z własnoręcznym podpisem są skanowane a następnie najchętniej bym je zniszczył
te dokumenty to 4 strony a4 * 150 pacjentów miesięcznie * 12 mc co stanowi 14,5 ryz papieru rocznie !! która musi być
ewidencjonowana i chroniona

W komputerze nic nie zniknie i jest łatwo odnajdywalne, niepalne niezalewane.

Pytanie brzmi które z tych dokumentów mogę mieć tylko i wyłącznie w formie zeskanowanych dokumentów z podpisem
a które musze przez 20 lat przechowywać w formie papierowej.

Dziękuje za pomoc !!

Powrót