Ważność Staatsangehörigkeitsausweis

• Autor wątku Autor wątku matthiasDE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matthiasDE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, nie zauważyłem kiedy stracił ważność mój Staatsangehörigkeitsausweis . Mam pytanie odnośnie niego: Po co właściwie jest na nim data ważności?(myślałem że jak dostanie się obywatelstwo to jest ono na całe życie chyba że ktoś sam z niego zrezygnuje) . Czytałem że ktoś dostał odmowę gdy chciał go przedłużyć, czy to możliwe że mogę stracić też obywatelstwo kiedy będę chciał go przedłużyć ?

To wynika ze zmiany przepisow. Pierwotnie Staatsangehörigkeitsausweis byl wazny tylko 10 lat. Teraz wydawany jest bezterminowo. BVA jako wiodacy urzad w kwestii stwierdzania obywatelstwa pisze dlatego na swoich stronach internetowych, ze wydanie bezterminowego Staatsangehörigkeitsausweisu wymaga ponownej procedury weryfikacyjnej kwestii rzeczywistego posiadania obywatelstwa, i jak sie wyraza na swojej stronie internetowej "w rzadkich przypadkach procedura ta moze skutkowac odmowa wydania nowego Staatsangehörigkeitsausweisu". W ramach procedury weryfikacyjnej moze sie tez okazac, ze pierwotna decyzja byla wydana nieslusznie

Obywatelstwa nie ma sie koniecznie na cale zycie. Np. osoby, ktore bez zezwolenia wstapia do sil zbrojnych panstwa obcego, na wlasny wniosek wystapia o nadanie obywatelstwa panstwa pozaunijnego, z mocy ustawy automatycznie traca obywatelstwo.

A wiec skladanie wniosku o wydanie nowego Staatsangehörigkeitsausweisu jest rzeczywiscie powiazane z malym, ale istniejacym niebezpieczenstwem odmowy przedluzenia. Z moich obserwacji wynika, ze dzieje sie tak glownie w przypadku osob, ktore pierwotnie powolywaly sie na Volksliste nr III i ktorym pierwotnie zbyt "wspanialomyslne" wydano Staatsangehörigkeitsausweis na podstawie zbyt slabych dowodow.

Mam pytanie odnosie przedłożenia obywatelstwa.
Chciałem wystąpić o przedłożenie bo ważność obywatelstwa (10 lat) minęła w czerwcu 2014r podczas wyrabiania paszportu w marcu 2014 roku musiałem podpisać oświadczenie, ze będę się ubiegał o przedłużenie obywatelstwa i chciałem to uregulować.
Obawiam się po zmianie prawa weryfikacji przez urząd w Koloni i wyczytałem w innej rozmowie, ze po 12 latach nieustannego posiadania obywatelstwa nie można wystawić odmowy nawet w przypadku gdyby zostało ono przypadkowo niesłusznie wydane.

Zanim miałem wystawiony dokument "Staatsangehörigkeitsausweis" na własne imię i nazwisko bylem wpisany jako dziecko w dokument rodziców.
Czy figurując wcześniej 5 lat na obywatelstwie rodziców, a później posiadając 10 lat swój dokument obywatelstwa może nastąpić sytuacja taka, ze z jakichkolwiek przyczyn po ponownym rozpaczaniu zostanie wystawiona odmowa z urzędu w Koloni?

Jeśli nie ma czego się obawiać to chciałem tez dopytać w jakiej formie ma być wysłana prośba i jakie dokumenty trzeba do takiej prośby załączyć? Sa jakieś formularze do wypełnienia?
Pozdrawiam Rafal :)

Dzień dobry
W zwiazku z przekroczeniem terminu ważnosci Staatu musze wypełnic formularz Anlage V i FK na przyznanie obywatelstwa dla córki,gdyż ostatnio kiedy wyrabialem paszport poproszono mnie o wyrobienie nowego dokumentu dla mnie i dla córki.
Czy jest ktos mi w stanie pomóc bo je niestety tylko angielski albo dunski.
Moze byc województwo opolskie i ślaskie.
Pozdrawiamy Amelka i Mariusz:)

MariTop napisał:
Dzień dobry
W zwiazku z przekroczeniem terminu ważnosci Staatu musze wypełnic formularz Anlage V i FK na przyznanie obywatelstwa dla córki,gdyż ostatnio kiedy wyrabialem paszport poproszono mnie o wyrobienie nowego dokumentu dla mnie i dla córki.
Czy jest ktos mi w stanie pomóc bo je niestety tylko angielski albo dunski.
Moze byc województwo opolskie i ślaskie.
Pozdrawiamy Amelka i Mariusz:)

Przerabiałem to, nikt ci raczej nie pomoże, ale w Panie w konsulacie we Wrocławiu zrobią to za darmo, mi wszystko podpowiedziały, odpisują też na maila po polsku :)

Czy do wyrobienia dowodu osobistego jest potrzebny ważny Staatsangehörigkeitsausweis, czy wystarczy taki 'po terminie', a może wystarczy ważny paszport?

Jak wygląda odnowienie Staat-u? Wiem, że jest ponowna weryfikacja dokumentów, ale co i gdzie trzeba złożyć, aby rozpocząć taki proces?

Dzięki z góry za pomoc :-)

Nie łatwiej podnieść słuchawkę i zadzwonić do konsulatu, jeśli się nie da na nogach tam dotrzeć?

Adres: Podwale 76, 50-449 Wrocław

Godziny otwarcia:
poniedziałek-piątek 08:30–11:30
sobota Zamknięte
niedziela Zamknięte

Telefon: 71 377 27 00

A jak chcesz bez pośrednika - konsultatu, to od razu dzwon do Kolonii

All*ge*mei*ner Aus*kunfts*dienst für Per*so*nen aus Ar*me*ni*en, Aser*bai*dschan, Est*land, Ge*or*gi*en, Ka*sachs*tan, Kir*gi*sis*tan, Lett*land, Li*tau*en, Re*pu*blik Mol*dau, Po*len, Rus*si*sche Fö*de*ra*ti*on, Ta*dschi*kis*tan, Turk*me*nis*tan, Ukrai*ne, Us*be*kis*tan, Weiß*russ*land

Te*le*fon: 0228 99-358-4488 oder 0221-758-4488

Ostatnia edycja:
Powrót