Ważność testamentu

• Autor wątku Autor wątku nina13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nina13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Po śmierci mojej babci odnaleźliśmy w jej dokumentach testamenty. Jak wynika z woli babci jedynym spadkobiercą jestem ja- jej wnuk. W znaczeniu prawnym babcia nie była moja biologiczną rodziną. Była drugą żoną mojego dziadka z którym nie miął nigdy dzieci. Nidgy tez nie adoptowała dzieci dziadka z pierwszego małzeństwa. Testamenty, które babcia zostawiła nie były spisane u notariusza. Jeden testament jezt jedynie opatrzyny jej podpisem i data, inny dotyczacy dziedziczenia ziemi potwierdzony jest pieczątka przez jej lekarza. Czy w świetle prawa jestem spadkobierca. Czy mój ojciec i mama i brat maja prawo do zachowku?Czy ostatni testament w którym babcia unieważnia poprzedni testament spisany u notariusz jest prawomocny mimo ze jest tylko podpisany przez babcię.
I ostatnie pytanie: od czego zacząć postępowanie spadkowe

Zacząć od ustalenia, czy jesteś spadkobiercą, jeżeli tak to składasz wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, jeżeli nie to nie składasz bo i po co(chyba że masz jakiś powód ku temu, który wykazałby twój interes prawny w złożeniu wniosku).
Kwestia odwołania testamentu
Art.*946.*Odwołanie testamentu może nastąpić bądź w ten sposób, że spadkodawca sporządzi nowy testament, bądź też w ten sposób, że w zamiarze odwołania testament zniszczy lub pozbawi go cech, od których zależy jego ważność, bądź wreszcie w ten sposób, że dokona w testamencie zmian, z których wynika wola odwołania jego postanowień.
Art.*947.*Jeżeli spadkodawca sporządził nowy testament nie zaznaczając w nim, że poprzedni odwołuje, ulegają odwołaniu tylko te postanowienia poprzedniego testamentu, których nie można pogodzić z treścią nowego testamentu.

Powrót