waznosc weksla

• Autor wątku Autor wątku Fiber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fiber

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

Mam pytanie dotyczące kwestii ważności weksla:

"Dnia ........

Ja /imie i nazwisko, adres nr dowodu, nr PESEL wystawcy/ zapłacę za ten weksel 5 tys zł w dniu / tutaj jest wykropkowane miejsce nie uzupelnione w tresci weksla/ Panu /imie nazwisko i dane remitenta/ ......./podpis wystawcy/"

1. powyzszy weksel zostal wystawiony w dniu 20 listopada 2010 a jego posiadacz wyeplnil termin platnosci na dzien 18 maja-czy ten dokument jest wazny? Otrzymalam wezwanie do wykupu w/w weksla i doczytalam na blogu o wekslach, ze w syt, gdy weksel wlasny nie ma oznaczonego terminu platnosci, traktowany jest jako weksel platny za okazaniem i powinien byc przedstawiony do zaplaty w ciagu roku.

Z gory dziekuje za odpowiedz

ale zostal wypelniony przez posiadacza dopiero w dniu wyslania wezwania do wykupu

.....w dniu 9 maja otrzymalam wezwanie do wykupu w ktorym posiadacz informuje mnie ze wypelnil weksel z data platnosci na dzien 18 maja i wzywa mnie do wykupu w tym terminie /a ja weksel podpisalam w dniu 20 listopada 2010 wiec chyba minal rok na jego przedstawienei do zaplaty

hmmm ART 34 prawa wekslowego mowi ze weksel platny za okazaniem powinien byc przedstawiony do zaplaty w ciagu roku od jego wystawienia......

Ale Twój nie jest płatny za okazaniem - jest na nim data płatności. Przeczytaj, co oznacza weksel płatny za okazaniem i jak taką płatność oznacza się na wekslu.

czytalam i nadal upieram sie przy swoim- w dniu podpisywania weksla nie bylo oznaczonej na nim daty platnosci /wykropkowane miejsce/, remitent /chyba tak sie nazywa pierwszego wierzyciela/ wypelnil date platnosci na wekslu dopiero teraz

Fiber
Proszę nie pisać postu pod postem i nie powielać tematów.

Fiber napisał:
czytalam i nadal upieram sie przy swoim- w dniu podpisywania weksla nie bylo oznaczonej na nim daty platnosci /wykropkowane miejsce/, remitent /chyba tak sie nazywa pierwszego wierzyciela/ wypelnil date platnosci na wekslu dopiero teraz

Podpisałeś weksel in blanco i posiadacz go uzupełnił.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nawet jeśli to był weksel płatny za okazaniem (a nie był), to wystawiony w 2010r. jeszcze się nie przedawnił.

Flicka napisał:
Nawet jeśli to był weksel płatny za okazaniem (a nie był), to wystawiony w 2010r. jeszcze się nie przedawnił.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie:

-czy wezwanie do wykupu weksla przesłane droga tradycyjnej poczty na adres wystwcy jest zachowaniem wszelkich prawidłowości procedury przedstawienia weksla do zapłaty? Czy wystawca nie powinien mimo wszystko otrzymac chocby scanu weksla zalaczonego do wezwania? Dodam ze miejscem platnosci jest miejsce zamieszkania remitenta.

Powrót