Wcześniejsza emerytura rolnicza.

• Autor wątku Autor wątku CelinDion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CelinDion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam 55 lat i od 1984 roku posiadam gospodarstwo rolne,co zatem idzie opłacam składki KRUS.Mam również zaświadczenie potwierdzone przez Urząd Gminy(w tym zeznania dwóch świadków) o tym,że po skończeniu 16 lat,tj.lata 1971-1976 pracowałam w gospodarstwie rodziców jako domownik.Dowiedziałam się jednak,że w tym czasie jeżeli chodziłam do szkoły średniej to nie mogę mieć zaliczonych tych lat.Jak to właściwie wygląda w świetle prawa?Proszę o dokładne wytłumaczenie jak te przepisy tłumaczyć.Czas leci,a ja nie wiem czy mam składać papiery,czy też nie.

1. a jak było w rzeczywistości;

2. sam fakt, że chodziłaś do szkoły, dojeżdżałaś nie będzie najważniejszy, ale to czy w tym czasie mieszkałaś w internacie, czy szkoła było oddalona istotnie od domu rodziców oraz co powiedzą potencjalni świadkowie;

3. ważne jest też jakiej wielkości było gospodarstwo, czy było ono zmechanizowane, ile i w jakim wieku miałaś rodzeństwa;

Dziękuję bardzo za odpowiedź.A tak na marginesie.Do szkoły dojeżdżałam codziennie.Gospodarstwo 22 ha -w tamtych czasach słabo zmechanizowane.Rodzeństwo-dwaj starsi bracia.Świadkowie bardzo wiarygodni,ponieważ pracowali u nas w gospodarstwie.Kiedyś tak było.Trzeba było wynajmować pracowników do prac polowych.

Wiem jak kiedyś było, co prawda w oparciu o relację różnych świadków, a nie osobiste obserwacje, jednak daje Ci dużą szanse przed Sądem Ubezpieczeń;D

U Ciebei kwestia jest taka, czy pracę którą wykonywałaś można uznać za stałą pracę w gospodarstwie rolnym; trzeba zwrócić uwagę na zakres wykonywanych czynności, czas poświęcony pracy itp;

Mam jeszcze jedną sprawę.Tuż przed przejęciem gospodarstwa po rodzicach,które miało miejsce w październiku 1984 byłam na urlopie wychowawczym i bezpłatnym po urodzeniu dziecka.Czy ten okres tzn.październik 1981-październik 1984 mogłabym doliczyć do stażu w tym gospodarstwie.Zaznaczam,że cały czas mieszkałam z rodzicami w tym gospodarstwie,no i oczywiście pracowałam(inaczej przecież by mi nie zapisali).Jeżeli tak to na jakiej zasadzie miałabym to potwierdzić.Znów zeznania świadków(najlepiej tych samych co miałam poprzednio)? Czekam na odpowiedź i bardzo dziękuję.

1. zgodnie z art. 7 pkt 5 są to okresy nieskładkowe; kwestia, co robiła pani wcześniej?

Dziękuję za szybką odpowiedź.Mogę na Pana liczyć.Od grudnia 1976 do czerwca 1981 r.byłam zatrudniona w Urzędzie Gminy.Następnie w czerwcu 1981 r.urodziłam dziecko(stąd ten urlop wychowawczy).No, a dalej jw.(przejęłam gospodarstwo itd.)

Czyli Pani jest na etapie dokumentowania okresów ubezpieczenia??

Więc spokojnie, jeżeli organ czegoś nie uzna, to dopiero będzie sens się martwić;

Tak- właśnie zbieram i wybieram się do KRUS-u,ale chciałam mieć jakieś rozeznanie.Przyjemna rozmowa to w Urzędach nie jest,więc chcę być już nastawiona:co mogą przyjąć,a co mogą odrzucić.Chciałabym wiedzieć jak odpierać Ich argumentację.Jeżeli mógłby mi Pan coś jeszcze zasugerować to będę wdzięczna.

to pani przedstawia argumentację, jeśli jej nie uznają, to wydadzą decyzję, wówczas można dopeiro ocenić o co im biega, mają własne wytyczne, które często mają się nijak do treści przepisów prawa i orzecznictwa sądów ubezpieczeń;

oczywiście jak się nie zgadzamy to skłądamy odwołanie i sprawa trafi do sądu ubezpieczeń społecznych, w oparciu o moje doświadczenie uważam, że warto sie odwoływać, szczególnie jeśli organ powołuje się na jakieś dziwne przepisy;

Jeszcze raz bardzo dziękuję.Później napiszę co i jak załatwiłam.Pozdrawiam i proszę trzymać kciuki.

Powrót