Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku zibinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zibinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Urodziłem się w 1954 r.,pracować zacząłem w czerwcu 1974 r.Mam 17 lat pracy w warunkach szkodliwych,czy ze względu na to że mój staż pracy do 1 stycznia 1999 r. wynosi 24,5 r. nie mam szans na emeryturę od 60 lat?

Dziękuję

niestety, zabrakło panu 6 miesięcy ogólnego stazu pracy;

A czy praktyki odbywane w technikum zawodowym w obcych firmach a nie w warsztatach szkolnych są liczone do stażu?

Dziękuję

ale pan ma dopiero 56 lat;

czy chodzi panu o szczególną ochronę przedemerytalną??

Z tego co pamiętam, to praktyki nie są wliczane do stażu pracy, a nawet to nie ma to znaczenia, bo za ten czas technikum się panu wlicza; nie można być podwójnie objętym stazem ubezpieczenia;

Tak chodzi mi o ochronę przedemerytalną.

Dziękuję

Co to dokładnie była za praktyka??

Czy nie była to umowa o pracę z młodocianym w celu przygotowania zawodowego??

BO:

Zajęcia praktyczne przygotowujące do określonego zawodu i będące częścią programu nauczania realizowanego przez zasadniczą szkołę zawodową nie są tożsame z praktyczną nauką zawodu (np. w rzemiośle) ani z przyuczeniem do określonej pracy ani też z zatrudnieniem młodocianego w zakładzie pracy zgodnym z warunkami określonymi w ustawie z dnia 2 lipca 1958 r. o nauce zawodu, przyuczaniu do określonej pracy -(6 godzin na dobę i 36 godzin tygodniowo dla młodocianych w wieku od 15 do 16 lat, a dla młodocianych w wieku powyżej 16 lat normalny czas pracy stosowany w zakładzie pracy).

Program nauczania obejmujący cztery dni nauki „teoretycznej” i dwa dni zajęć praktycznych w wymiarze nie przekraczającym zajęć lekcyjnych nie pozwala na zrównanie okresu nauki w zasadniczej szkole zawodowej z okresem zatrudnienia młodocianego o jakim mowa w art 6 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. 2004 r. Nr 39 poz. 353)

Odświeżam stary temat, ale to dla mnie bardzo ważne. Mam taki sami problem jak @zibinio. Urodziłem się w 1973r. i do spełnienia warunków brakuje mi pół roku stażu pracy (mam spełniony warunek przynajmniej 15 lat stażu pracy w warunkach szkodliwych). W związku z tym mam pytanie. Czy do stażu pracy można doliczyć 5 lat technikum?

skoro urodziłeś sie 1973, to w jaki sposób chcesz spełnić warunek 25 lat pracy do 1998r. Czyli co pracowałeś od chwili urodzin?

Fakt. Błąd myślowy. Za szybko chciałem napisać. Zacząłem prace w 73 a urodziłem sie w 1953.

witam serdecznie i wracam do tematu i zarazem ma pytanie czy mogę iść na wcześniejszą emeryturę urodziłem się styczeń 1954 r . prace i naukę w szkole zawodowej za czołem
wrzesień 1969 r czyli prawnie przepracowałem 44 lata z tym że od 2007 roku jestem
na rencie chorobowej z orzeczeniem ZUS całkowicie nie zdolny do pracy, czy po skończeniu sześćdziesięciu lat (które skończę za trzy miesiące) mogę starać się o
emeryturę nie wiem czy wcześniejszą czy zwykłą,czy po przepracowaniu czterdziestu lat
można iść na emeryturę mając sześćdziesiąt lat :tuptup: z góry dziękuję :help:

niestety musisz mieć pełne 25 lat okresu uprawniającego do emeryury

witam ponownie ale nie bardzo wiem co znaczy cytuję ( pełne 25 lat okresu uprawniającego do emerytury ,prace rozpocząłem 1 września 1969 roku (bo wlicza mi się
szkoła zawodowa ) i przepracowałem do sierpnia 2007 roku według moich wyliczeń
wychodzi mi 38 lat pracy i sześć lat renty chorobowej razem jest 44 lata proszę o pomoc zanim pójdę do ZUSu i zrobię z siebie błazna pozdrawiam wszystkich cieplutko
i czekam na odpowiedź :tuptup:

odpowiedz jest dla loniu 86. Wątek nie dotyczy twojego przypadku
Emerytur wcześniejszych niema już od 4 lat. ( tylko o obniżony wiek dla osób które do końca 1998r maja 25 lat lub 20 kobiety okres uprawniający do emerytury w tym 15 w warunkach szczególnych. Twoja emerytura w wieku 67lat pozdrawiam

Witam serdecznie ponownie , no to mnie pocieszyłaś ,a takie miałem nadzieje pozdrawiam cie serdecznie perzyna54 .

witam serdecznie jestem tu nowicjuszem i nie bardzo wiem czy w odpowiednim dziale zadaje pytanie ,ale proszę o wyrozumiałość
a mianowicie żona moja (59 lat) rozpoczęła prace 1973 roku przez ostatnie 17 lat prowadziła
działalność gospodarczą (usługi finansowe -agencja PKO) od lipca tego roku zlikwidowała działalność i obecnie jest na zasiłku dla bezrobotnych (580 zł)
pytanie moje jest takie czy jak się skończy zasiłek w grudniu 2013 czy może starać się o emeryturę czy też o zasiłek przedemerytalny ma przepracowane czterdzieści lat jak pisałem 59 lat życia bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

Powrót