Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku Weronika01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Weronika01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W 2008 roku skończyłam 55 lat, przepracowałam 28,5 roku. Od 7 lat jestem na rencie. Po tym czasie ZUS zrobił mnie zdolna do pracy. Odwołałam się ale bez rezultatu. Proszę o pomoc co mam robić dalej i czy w takim przypadku należy mi się wcześniejsza emerytura.
Z góry dziękuję.

W opisywanym przypadku nie ma prawa do emerytury.

Znalazłam w internecie ustawę, czy ta ustawa by mnie objęła:

Ustawa z dnia 30 kwietnia 2004 r. o świadczeniach przedemerytalnych
Art. 2. 1
4) zarejestrowała się we właściwym powiatowym urzędzie pracy w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, pobieranej nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat, i do dnia, w którym ustało prawo do renty, ukończyła co najmniej 55 lat - kobieta oraz 60 lat - mężczyzna i osiągnęła okres uprawniający do emerytury wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn

Jeżeli ZUS zrobił mnie zdolną do pracy z dniem 01.01.09r. to czy te 30 dni liczą się od tego dnia czy od otrzymania decyzji że odwołanie nic nie dało tj.30.01.09r., i czy te dni to są dniami roboczymi czy też kalendarzowymi?

Wyraźnie zostało napisane ... "w ciągu 30 dni od dnia ustania prawa"
Do kiedy pobierałaś rentę? Jeżeli do 31.12.2008, to prawo ustało od 01.01.2009 i te 30 dni liczą się od 01.01.2009 r. Kalendarzowe, a nie robocze!

Prosiłabym o podanie wzoru na odwołanie do sądu pracy. Nie wiem czy należy szczegółowo opisać moją chorobę i dołączyć wyniki badań czy sąd będzie miał moje papiery z ZUS-u?

Powrót