wczesniejsze zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku andiee@o2.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andiee@o2.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Domyślnie zaświadczenie o niekaralności
witam mam pytanko ubiegam sie o swiadectwo niekaralnosci niedawno bylem w krk i odpowiedz byla negatywna w opisie napisano tak: pierwszy wyrok w 2005 puzniej sie odwolywalem iuprawomocnil sie w 2006 7marca wiec z mocy prawa o sw. moge sie ubiegac w 2009 we wrzesniu pol roku po zakonczeniu odbywania okresu proby. ale jeszcze mialem kare grzywny ktora zaplacilem w lipcu 2006r. we wszystkich pismach jest napisane ze swiadectwo dostane po 3,pol roku po uprawomocnieniu sie wyroku dostalem kare 3na1 plus grzywna. chcialbym wiedziec czy moge sie juz teraz starac o szybsze zatarcie za kilka dni tzn. 7.03.2009 mija okres proby czyli 3lata od uprawomocnienia sie wyroku.czy ta grzywna tez ma wplyw na otrzymanie swiadectwa niekaralnosci??? mam przygotowany wniosek o szybsze zatarcie chcialbym rowniez spytac czy jest dobrze napisany.prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Na zasadzie art. 107 § 2 k.k. wnoszę o wcześniejsze zatarcie mojego skazania z mocy wyroku Sądu Rejonowego
w…….dnia…., który wymierzył mi karę jednego roku pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby 3 lat
za przestępstwo z art. 280 § 1 k.k. w zw. z art. 283 k.k.
Skazanie ulegnie zatarciu dnia 7 września bieżącego roku.
Podczas całego okresu odbywania kary przestrzegałem zasad współżycia społecznego i porządku prawnego,
nie dopuszczałem się innych czynów przestępczych.
Prowadzę ustatkowany tryb życia i nie zamierzam już powracać na przestępczą ścieżkę życia.
Z tych względów proszę o pozytywne rozpatrzenie mojego wniosku.

Chwilowo zapomnij o wcześniejszym zatarciu skazania.

Cały czas patrzysz na wyrok dotyczący kary pozbawienia wolności. Tu owszem - obowiązuje zasada: okres próby plus 6 miesięcy, i wcześniej nie ma możliwości zatarcia skazania. Czyli opcja: wrzesień 2009r.

Ale w wyroku orzeczono również grzywnę którą opłaciłeś w lipcu 2006r. Tu zatarcie następuje po 5 latach od wykonania kary, a Sąd warunkowo może się zgodzić na zataracie już po 3 latach od wykonania kary. Czyli lipiec 2006r. plus 5 lat daje nam lipiec 2011r.

Reasumując - zatarcie skazania może nastąpić najwcześniej we wrześniu 2009r. i to pod warunkiem że Sąd się na to zgodzi. Nie ma opcji aby nastąpiło to wcześniej.

Magnatex - chyba coś pomyliłeś. Opuścił Ci się art. 76 par. 2 kk. 5 lat dotyczy grzywny samoistnej.

Jeśli kara pozbawienia wolności i grzywna zostały orzeczone w tym samym wyroku, to zatarcie w tym przypadku nastapi z mocy prawa we wrzesniu 2009 r. I nie ma mozliwości wcześniejszego zatarcia, bo obowiązujące przepisy tego nie przewidują w takim przypadku.

Powrót