WDT i WUTT oraz Vat-UE raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku wisnia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia77

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Wiem, że temat byl juz wielokrotnie omawiany na tym forum, ale ciągle nie są dla mnie jasne pewne zagadnienia. Mam wobec tego kilka pytan i bardzo prosiłbym o odpowiedź.
Prowadzę sklep internetowy, jestem zarejestrowany jako podatnik vat czynny, posiadam nip unijny. Wystawiam faktury i wysłam towar dla klientów z unii, posiadających również unijny nip.
1. Czy na fakturze za towar w stawce vat pisze 0% czy NP?
2. Czy przy usłudze transportu towarów (refakturowanie kosztów przewoźnika) jako osobnej pozycji na fakturze stosuje stawke vat 0% czy NP?
3. Czy w vat-ue w kwocie nabyć ujmuje sumę towaru wraz z usługą transportu, która jest ujęta jako osobna pozycja na fakturze/
4. Czy w vat-ue w kwocie dostaw ujmuje sumę towarów wraz z usługą transportu, którą obicąża mnie nabywca również osobną pozycją na fakturze?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Rozumiem, że ci nabywcy również są czynnymi podatnikami podatku od wartości dodanej / od towarów i usług, a nie tylko posiadają unijny NIP...

ad. 1. Art. 42 ustawy o VAT.

ad. 2. Art. 28 ustawy o VAT.

ad. 3. Zależy do jakich celów.

ad. 4. J.w.

1. ok
2. czy to, że miejscem świadczenia usługi jest terytorium państwa członkowskiego, które wydało nabywcy numer nip unijny i na nim ciązy obowiązek podatkowy oznacza że ja na fakturze ujmuje w stawce vat NP?
3 i 4. Od jakich celów może zależeć ujęcie kwoty nabyć i dostaw na deklaracji VAT-UE?

ad. 2. Siłą rzeczy - u nas przecież to Nie Podlega opodatkowaniu ;-).

ad. 3. i 4. FV wewnętrzna, ewidencja VATowska, księgi, magazyn... - tyle przyszło mi do głowy.

Powrót