Wejście w najem po rodzicu, a bycie najemcą w swoim lokalu.

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Dostałam zgodę gminy na zamieszkanie u chorego rodzica, od razu się zameldowałam. Po 2 dniach rodzic zmarł. Jestem gł. najemcą w swoim lokalu, którego jeszcze nie zdążyłam zdać gminie ( także wybiałkować ), gdyż od zgody gminy dopiero minęły te 2 dni. Czy w tej sytuacji mogę wejść w najem lokalu po rodzicu ( jest lepszy od mojego), gdy jeszcze jestem ( i będę z 2 tyg. - wybiałkowanie lokalu) najemcą w swoim?

Aisza 123 napisał:
Czy w tej sytuacji mogę wejść w najem lokalu po rodzicu ( jest lepszy od mojego), gdy jeszcze jestem ( i będę z 2 tyg. - wybiałkowanie lokalu) najemcą w swoim?
Wstąpienie następuje z mocy prawa ale wymagane jest nie tylko bliskie pokrewieństwo wobec najemcy ale także zamieszkiwanie w tym lokalu na tyle długo by uznać, że już stale zamieszkiwały w tym lokalu w chwili śmierci najemcy. Gmina może różnie podejść ponieważ trudno mówić o stałym zamieszkiwaniu jeżeli trwa ono jedynie dwa dni więc z mocy samej ustawy wstąpienie w umowę najmu według mnie nie nastąpiło. Samo to, że jest Pani najemcą innego lokalu też może być powodem stwierdzenia, że wstąpienie z mocy prawa w stosunek najmu nie nastąpiło z uwagi na nadużycie prawa.

Byrhtnoth napisał:
Wstąpienie następuje z mocy prawa ale wymagane jest nie tylko bliskie pokrewieństwo wobec najemcy ale także zamieszkiwanie w tym lokalu na tyle długo by uznać, że już stale zamieszkiwały w tym lokalu w chwili śmierci najemcy. Gmina może różnie podejść ponieważ trudno mówić o stałym zamieszkiwaniu jeżeli trwa ono jedynie dwa dni więc z mocy samej ustawy wstąpienie w umowę najmu według mnie nie nastąpiło. Samo to, że jest Pani najemcą innego lokalu też może być powodem stwierdzenia, że wstąpienie z mocy prawa w stosunek najmu nie nastąpiło z uwagi na nadużycie prawa.

Czy wobec tego będą mogła wrócić do swojego lokalu, gdzie jestem gł. najemcą?

Aisza 123 napisał:
Czy wobec tego będą mogła wrócić do swojego lokalu, gdzie jestem gł. najemcą?
W tej sytuacji nie traci Pani uprawnienia do używania lokalu, którego jest Pani najemcą ponieważ, wg. mnie, nie doszło do wstąpienia w umowę najmu zawartą przez Pani rodzica. To oznacza, że gmina nie ma podstaw do wypowiedzenia umowy najmu na ten lokal, którego jest Pani głównym najemcą. Sytuacja zmieniłaby się gdyby zawarła Pani z gminą umowę najmu na lokal, który najmował pani rodzic.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Generalnie nie traci Pani uprawnienia do używania lokalu, którego jest Pani najemcą.

Dziękuję za odpowiedż.

Powrót