Weksel co i jak?

• Autor wątku Autor wątku mkct
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkct

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Potrzebuję bardzo konkretnych informacji więc postaram się opisać sytuację równie konkretnie.

Otóż mam dłużnika, byłego partnera, który krótko mówiąc "naciął" mnie na 5000 zł. Mniejsza o to jak to się stało. Pieniądze zaczął pożyczać ode mnie w sierpniu, do połowy października dług urósł do wspomnianych 5000 zł. Wtedy kazałam napisać mu oświadczenie, że te pieniądze zwróci mi do 15 listopada. W oświadczeniu są wszystkie jego i moje dane oraz podpisy 3 świadków podpisania tego oświadczenia.

Wiem, że człowiek ten jest niewypłacalny i ani 15-tego ani później nie mam szans na odzyskanie długu w normalny sposób, czyli po prostu przyjdzie i mi je odda. w międzyczasie okazało się, że jest on ścigany przez komornika za długi w różnych bankach (łącznie ok. 27000zł) co potwierdza założenie, że nie odda nic mi.

Koleżanka poleciła mi rozwiązanie sprawy za pomocą weksla i w związku z tym proszę o pomoc:

1. Gdzie dostanę taki weksel (blankiet), czy mogę sama go napisać, wydrukować z jakiejś strony, może w sądzie dostanę taki weksel.

2. Czy i ile to kosztuje?

3. Jak już będę mieć ten weksel to co dalej? Czy od razu mogę iść z nim do komornika czy po tym 15 listopada, czy mam wnieść sprawę do sądu? Jakie są szanse, że odzyskam pieniądze.

4. Czy mogę od razu iść do firmy windykacyjne i sprzedać im dług i czy poniosę koszty egzekucji tego długu?

5. Może ktoś z Was miał podobną sytuację i mnie pokieruje albo chociaż mi powie co z tego wyszło?

Z góry dziękuję za odpowiedź - Monika

1. Gdzie dostanę taki weksel (blankiet), czy mogę sama go napisać, wydrukować z jakiejś strony, może w sądzie dostanę taki weksel.

Obecnie weksli już się nie "kupuje", można wydrukować samemu.

2. Czy i ile to kosztuje?

Co do zasady - nic nie kosztuje.

3. Jak już będę mieć ten weksel to co dalej? Czy od razu mogę iść z nim do komornika czy po tym 15 listopada, czy mam wnieść sprawę do sądu? Jakie są szanse, że odzyskam pieniądze.

Najpierw do sądu, potem do komornika. Ale skoro dłużnik jest niewypłacalny, to oczywiste, że nic nie dostaniesz, albo będziesz czekała w bardzo długiej kolejce wierzycieli.

4. Czy mogę od razu iść do firmy windykacyjne i sprzedać im dług i czy poniosę koszty egzekucji tego długu?

Nikt nie kupi długu bankruta.

5. Może ktoś z Was miał podobną sytuację i mnie pokieruje albo chociaż mi powie co z tego wyszło?

Niech dłużnik podpisze weksel, pozwij go, i z tytułem wykonawczym poczekaj kilka lat aż mu się polepszy.

I uważaj, w internecie zdarzają się błędne wzory weksli - weksel - Czy warto płacić w internecie za wzory weksli? | Remitent.pl - blog o wekslach

Dzięki za informacje. No przyznam, że niezbyt pocieszające. Jeszcze jedno pytanko (nadzieja umiera ostatnia)

Jeśli mój dłużnik zacznie legalną pracę to czy są jakieś szanse na szybsze załatwienie sprawy albo, że ktoś kupi weksel? Pewnie musiałby mieć pensję arabskiego szejka?

Pozdrawiam - Monika

P.S. Dziękuję za link, już znalazłam parę przydatnych rzeczy.

Jeśli mój dłużnik zacznie legalną pracę to czy są jakieś szanse na szybsze załatwienie sprawy albo, że ktoś kupi weksel? Pewnie musiałby mieć pensję arabskiego szejka?

Tak, musiałby dużo zarabiać. Pamiętaj, że pensja nie wyższa niż minimalna nie podlega zajęciu. Jeśli zatem ktoś będzie zarabiał 2000zł, to do egzekucji nadaje się tylko kilkaset złotych.

Firmy niechętnie skupują długi osób prywatnych, powiem nawet że raczej nie ma poważnej firmy windykacyjnej, która by oficjalnie miała taki skup w ofercie.

Powodzenia.

Mnie także interesuje ten temat. Jutro wybieram się z wekslem do małżeństwa, które wynajmuje ode mnie mieszkanie, lecz to co wyżej przeczytałam nieco mnie niepokoi. Jeśli ta kobieta zarabia najniższa krajową, a jej małżonek jest na rencie (900 zl), to jakie mam szanse na odzyskanie moich pieniędzy?

mariko21 napisał:
Mnie także interesuje ten temat. Jutro wybieram się z wekslem do małżeństwa, które wynajmuje ode mnie mieszkanie, lecz to co wyżej przeczytałam nieco mnie niepokoi. Jeśli ta kobieta zarabia najniższa krajową, a jej małżonek jest na rencie (900 zl), to jakie mam szanse na odzyskanie moich pieniędzy?

To zależy jaka będzie ich sytuacja w momencie ewentualnej egzekucji, nie pamiętam jaka jest kwota wolna od zajęcia w przypadku rent, ale może XX albo i niskie XXX byś dostawał.

I więcej wiary w ludzi :)

Dziękuję za odpowiedź.
Wierz mi - miałam wielką wiarę w ludzi, ale to już raczej czas przeszły...

mariko21 napisał:
Dziękuję za odpowiedź.
Wierz mi - miałam wielką wiarę w ludzi, ale to już raczej czas przeszły...

Tak mi się przypomniało - jak już idziesz do tych biedaków z wekslem, to może poproś ich, aby ktoś za nich poręczył? Ktoś, kto zarabia trochę więcej niż ustawowe minimum? Jakiś syn, tato, kolega...

Z drugiej strony ciekaw jestem co to za roszczenie, które chcesz zabezpieczać wekslem.

I jeszcze jedno: jak taki weksel do podpisania wygląda :)

Wynajmuję im mieszkanie, a oni nie zapłacili mi czynszu przez kilka miesięcy. Nie mam kogo prosić, bo nie znam ich rodziny. Weksel napiszę sama, według wzoru z internetu. Muszę się jakoś zabezpieczyć, bo po pierwsze chcę się ich pozbyć z mieszkania, a umowa wygasa w połowie miesiąca, a poza tym wydaje mi się, że sąd i komornik znacznie szybciej uwiną się z wekslem, niż w procesem.

mariko21 napisał:
Wynajmuję im mieszkanie, a oni nie zapłacili mi czynszu przez kilka miesięcy. Nie mam kogo prosić, bo nie znam ich rodziny. Weksel napiszę sama, według wzoru z internetu. Muszę się jakoś zabezpieczyć, bo po pierwsze chcę się ich pozbyć z mieszkania, a umowa wygasa w połowie miesiąca, a poza tym wydaje mi się, że sąd i komornik znacznie szybciej uwiną się z wekslem, niż w procesem.

Weksel nie spowoduje, że pozbędziesz się ich z mieszkania, jeśli sami nie wyjdą, wiesz o tym?

Jaką treść weksla znalazłaś?

Witajcie ponownie,

udało mi się opracować taki oto weksel własny, który został podpisany przez moich lokatorów. Może komuś się przyda. Uprzedzam, że nie mam żadnej wiedzy prawniczej w tym temacie, a sam weksel udało mi się stworzyć w oparciu o google.

I jeszcze jedno - dlaczego zdecydowałam się na weksel, a nie na sprawę sądową. Po pierwsze dlatego, że wydaje mi się, że w przypadku weksla sprawa szybciej się wyjaśni. Jeśli nie doczekam się spłaty ze strony moich lokatorów, oddam weksel do sądu, a potem do komornika. Moi lokatorzy podpisali ze mną umowę na czas określony. Wydaje mi się, że eksmisja w takim wypadku to lekka przesada. Jeśli sami się nie wyprowadzą, to na podstawie umowy poproszę policję o interwencję.

Oto treść weksla własnego :

Weksel
Miejscowość
Dnia
(imię i nazwisko osoby, pesel i nr dowodu) zapłacę bezwarunkowo za ten weksel do dnia ..... remitentowi (tu moje imię i nazwisko) kwotę ...... słownie ...... Kwota ta zostanie przekazana ( i tu zależy, bo albo podajemy nr konta, albo adres miejsca, gdzie ma dojść do przekazania pieniędzy). Na końcu podpis po prawej stronie wystawcy weksla.

To tyle i aż tyle. Pozdrawiam

Dla zainteresowanych wekslem podaje wzór najprostszego weksla własnego i kilka ważnych szczegółów w komentarzu.

-------------------------------------------------------------------------------------
WEKSEL WŁASNY

............................................ ......................................
(miejsce wystawienia) (data wystawienia)

Do dnia ................................ w ……………………….............................................
data płatności miejsce płatności

zapłacę ten weksel własny na zlecenie

.......................................................................................................................
osoba na zlecenie której weksel ma być zapłacony

sumę ..................................................................................................................
suma pieniężna słownie

.......................................................................................................................
odręczny podpis wystawcy weksla

-------------------------------------------------------------------------------------

KOMENTARZ:

1)Obecnie nie obowiązuje już urzędowy blankiet wekslowy.

2)Weksel jest papierem wartościowym o treści ściśle określonej w prawie wekslowym, zawierający bezwarunkowe przyrzeczenie zapłaty (weksel własny) oznaczonej w nim sumy pieniężnej. Do powstania wierzytelności wekslowej, konieczne jest wystawienie ważnego dokumentu.

3)Weksel własny (zwany też prostym lub suchym) to weksel, z którym najczęściej spotkacie się w praktyce, np. jako zabezpieczenie transakcji. Jego istota polega na tym, że wystawca weksla sam zobowiązuje się (przyrzeka) wypłacić sumę pieniężną na rzecz oznaczonej na wekslu osoby, zwanej remitentem.

4)Jeśli nie zostanie wpisany termin to przyjmuje się, że weksel będzie płatny za okazaniem.

5)Remitentem, jest podmiot (np. osoba, inna spółka), która jest uprawniona do odbioru sumy wekslowej. Jest to więc wierzyciel wekslowy.

6)W przypadku wątpliwości co do sumy wekslowej zapis słowny decyduje o wysokości sumy na którą wystawiony jest weksel

7)Najważniejszą częścią weksla jest podpis wystawcy. Dla ważności weksla podpis wystawcy musi być własnoręczny (nie można go zastąpić pieczęcią imienną, stemplem itp.). Jeżeli podpis jest nieczytelny, pod tym podpisem powinno znaleźć się pełne brzmienie imienia i nazwiska (wystawcy lub osoby występującej w imieniu wystawcy).

8.) weksel podlega opłacie skarbowej, a opłata ciąży na wystawcy weksla. Obowiązek ten powstaje jednorazowo, z chwilą wystawienia (podpisania) weksla.

Ostatnia edycja:
mariko21 napisał:
Witajcie ponownie,
Oto treść weksla własnego :

Weksel
Miejscowość
Dnia
(imię i nazwisko osoby, pesel i nr dowodu) zapłacę bezwarunkowo za ten weksel do dnia ..... remitentowi (tu moje imię i nazwisko) kwotę ...... słownie ......

To nie jest weksel, ponieważ nie posiada jednego dnia płatności (określenie "do dnia" jest nieprawidłowe i unieważnia weksel.

Poza tym co to znaczy "Jan Iksiński zapłacę bezwarunkowo..." - przecież to nie po polsku.

Przykład prawidłowego weksla:

http://www.remitent.pl/jak-wystawic-najprostszy-weksel/829

http://www.remitent.pl/darmowe-wzory-weksli

Kwota ta zostanie przekazana ( i tu zależy, bo albo podajemy nr konta, albo adres miejsca, gdzie ma dojść do przekazania pieniędzy). Na końcu podpis po
Świadczy to raczej o niezrozumieniu istoty obiegowości weksla. Jak rozumiem numer konta należy do remitenta, a co wówczas jak weksel nie będzie już w jego posiadaniu?

cedwah napisał:
Dla zainteresowanych wekslem podaje wzór najprostszego weksla własnego i kilka ważnych szczegółów w komentarzu.

No i gdzie ten weksel, bo nie widzę :)

Do dnia ................................ w

I tu jest pies pogrzebany :)

1)Obecnie nie obowiązuje już urzędowy blankiet wekslowy.

Obowiązuje, jest tak samo ważny jak kiedyś.

5)Remitentem, jest podmiot (np. osoba, inna spółka), która jest uprawniona do odbioru sumy wekslowej. Jest to więc wierzyciel wekslowy.

Remitent to osoba, na rzecz której wystawia się weksel. NIE OZNACZA TO, że jest to osoba, która będzie uprawniona do odbioru sumy wekslowej w terminie płatności.

7)Najważniejszą częścią weksla jest podpis wystawcy. Dla ważności weksla

Każdy obowiązkowy element weksla jest tak samo ważny

podpis wystawcy musi być własnoręczny (nie można go zastąpić pieczęcią imienną, stemplem itp.). Jeżeli podpis jest nieczytelny, pod tym podpisem powinno znaleźć się pełne brzmienie imienia i nazwiska (wystawcy lub osoby

"Powinno" w sensie potocznym, a nie prawnym, czyli brak "pełnego brzmienia" nie powoduje nieważności weksla.

8.) weksel podlega opłacie skarbowej, a opłata ciąży na wystawcy weksla. Obowiązek ten powstaje jednorazowo, z chwilą wystawienia (podpisania) weksla.

Opłaty skarbowej nie ma od kilku lat (przecież sam pisałeś o "zniesieniu" blankietów urzędowych) - czytasz czasem posty przed wysłaniem, czy tylko wklejasz :)

Przepraszam, wprowadziłam Was w błąd. Oczywiście nie ma czegoś takiego jak "do dnia", lecz podajemy konkretną datę.

Nie rozumiem tylko co z tym numerem konta lub adresem jest nie tak? Ja nie podałam nr konta, bo zgodnie z umową moi lokatorzy płacą mi gotówką w mieszkaniu, które im wynajmuję i tak też napisałam w wekslu - mają mi zapłacić gotówką w mieszkaniu. Może być?

mariko21 napisał:
Przepraszam, wprowadziłam Was w błąd. Oczywiście nie ma czegoś takiego jak "do dnia", lecz podajemy konkretną datę.

Nie rozumiem tylko co z tym numerem konta lub adresem jest nie tak? Ja nie podałam nr konta, bo zgodnie z umową moi lokatorzy płacą mi gotówką w mieszkaniu, które im wynajmuję i tak też napisałam w wekslu - mają mi zapłacić gotówką w mieszkaniu. Może być?

Za weksel to oni mają zapłacić tam, gdzie im się weksel przedstawi do zapłaty. Czyli tam, gdzie mieszkają. Jeśli w momencie przedstawienia weksla nie będą już u Ciebie mieszkać, to oczywiste jest, że w Twoim mieszkaniu już Ci nie zapłacą.

Chyba że będziesz tak dobry, że jak już opuszczą Twoje mieszkanie, to i za weksel nie zapłacą, bo i w jaki sposób?

"Miejsce płatności weksla" to w praktyce sama miejscowość. Gdzie dokładnie? Tam, gdzie mieszka dłużnik. Nie trzeba podawać konkretnego adresu.

Powrót