Weksel czy można go sprzedać ? W jaki sposób odzyskac dług

• Autor wątku Autor wątku Obserwator33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obserwator33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Wszystkich forumowiczów.

Zwracam Się O pomoc do was z małym problemem który mnie spotkał.

Otóz pożyczyłem prywatnej osobie pieniądze na miesiąc.Jako moje zabezpieczenie poprosiłem o umowe lub tez inny dokument który byłby podstawa prawną do windykacji długu.Niestety Pożyczkobiorca nie spłacił mi danej kwoty,i zwleka juz z tym ok 2 miesiące.Moje pytanie brzmi Czy taki weksel można gdzieś spieniężyc ? Są moze firmy które skupują weksle ? Co prawda kontaktowałem sie z kilkoma firmami,lecz odrazu odpowiadali że takiej sumy nie skupują.Kwota na wekslu to 2200zł.W jaki sposób moge odzyskac moje pieniądze ? w przypadku założenia sprawy w sądzie jestem zapewne obciązony kosztami (Mniej więcej ile kosztuje załozenie sprawy?)

Liczę na wasze porady jak najmądrzej postąpić w tej sytuacji..

Pozdrawiam;)

Jeśłi posadasz zgodnie z prawem wywstawiony weksle to możesz skorzystać z uproszczonej procedury uzyskania sądowgo nakazu zapłaty ( Sąd nadaje kaluzule wykonalności w 3 dni) Po uprawomocnieniu nakazu idziesz do komornika i on już zajmuje sie dalej sprawą. Koszty uzyskania nakazu i czas są zdecydownia niższe niz przy normalnej procedurze sądowej, ale nie wiem dokładnie jakie.

Mam bardzo podobną sytuację. Jak dokładnie się nazywa ten nakaz zapłaty i jak napisać pismo do sądu żeby coś takiego wystawił.

Nie wierzę, że nikt nie wie co z tym zrobić....

mam podpisany weksel własny bez protestu, czy muszę wezwać dłużnika do spłaty na piśmie? czy wystarczy jeśli zrobiłem to ustnie?

Prawo wekslowe wymaga przedstawienia weksla do zapłaty - jednak nie wskazuje formy w jakiej to ma nastąpić.
Przyjmuje się, iż wystarczające jest stworzenie wystawcy weksla własnego przez posiadacza weksla realnej możliwości zapoznania się z oryginałem weksla w miejscu jego płatności.

Niemniej ze względu na proces i ewentualne koszty sugeruję najpierw wezwać do zapłaty.

czy może być taka treść:

OSTATECZNE PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Wzywam Pana do zapłaty kwoty xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wynikającej z Weksla z dnia xxxxxxxx roku, wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia xxxxxxxxxxxx roku do dnia zapłaty.
Pomimo licznych wezwań do zapłaty (telefonicznych i osobistych), nie dokonał Pan pokrycia przedmiotowego długu.
Wobec powyższego oświadczam, że brak zapłaty ww. kwoty w terminie 7 dni od otrzymania przedmiotowego wezwania na rachunek bankowy: 0000000000000000 będzie skutkowało zaniechaniem przeze mnie pozasądowych prób odzyskania przedmiotowej należności i niezwłocznym wystąpieniem na drogę sądową i egzekucyjną. Wskazuję, że to Pan będzie obciążony kosztami procesu i egzekucji komorniczej, których poniesienia Pan uniknie stosując się do żądania zawartego w przedmiotowym piśmie.

Witam,

nie chcę śmiecić, więc odkopuję : pytanie moje jest następujące : pożyczyłem pewnej osobie pieniądze, w zamian osoba ta wystawiła weksel in blanco (złożony tylko podpis, reszta pól, dla kogo, daty, kwoty, nic nie jest wypełnione). Reszta jest niewypełniona. Osoba nie zadbała o swój interes i deklarację wekslową mam tylko ja. Nie ma z nią żadnego kontaktu, wiem gdzie mieszka, ale nie chce mi się tam jechać. Pytanie : czy mogę, jak tak, to gdzie, sprzedać taki weksel ? Nie zamierzam marnować paliwa, czasu i nerwów na dłużnika, który milczy. Nie interesuje mnie, czy ktoś wypełni ten weksel na 1000 czy 1mln złotych. Co Waszym zdaniem powinienem zrobić ? Nie chce ciągać się po sądach, to też koszty.

edit : Dodam, że osoba ma z czego spłacać, zarabia 5 000 złotych na rękę.

W deklaracji wekslowej jest zaznaczone, że to względem mnie dłużnik ma należności i że to ja mogę go(weksel) wypełnić. Tylko ja mam kopię deklaracji - czy mogę taki weksel sprzedać bez tej deklaracji ?

sandmeister napisał:
czy mogę taki weksel sprzedać bez tej deklaracji ?
Rozumiem to w taki sposób : " bez ujawniania nabywcy treści porozumienia wekslowego".

Takie zbycie weksla jest możliwe.

Należy jednak mieć na względzie, iż w przypadku wyrządzenia dłużnikowi szkody - wskutek naruszenia przez wierzyciela jego obowiązków istniejących w ramach stosunku zobowiązaniowego związanego z wekslem niezupełnym - powstanie odszkodowawcza odpowiedzialność wierzyciela mająca charater odpowiedzialności kontraktowej.

Bedek napisał:
Należy jednak mieć na względzie, iż w przypadku wyrządzenia dłużnikowi szkody - wskutek naruszenia przez wierzyciela jego obowiązków istniejących w ramach stosunku zobowiązaniowego związanego z wekslem niezupełnym - powstanie odszkodowawcza odpowiedzialność wierzyciela mająca charater odpowiedzialności kontraktowej.

Co to znaczy odpowiedzialność kontraktowa ?
Jeżeli powiedzmy dana osoba 'wisi' mi 5000 złotych, a ja stosuję stawki typowe dla lombardu, to każdy miesiąc opóźnienia daje mi duże straty (po 3 miesiącach moge miec prawie 10 000). Mogę więc weksel wypełnić na np. 20 tysięcy? Z tego co wiem, sam proces trwa, póki siądzie komornik też trochę czasu minie, a ja te środki mam bardzo zamrożone.

Z tego co słyszałem dłużnik w przypadku weksli ma ogólnie małe 'pole do popisu'.

sandmeister napisał:
Co to znaczy odpowiedzialność kontraktowa ?
Wbrew dosłownemu brzmieniu art. 471 kc - treść tego przepisu nie odnosi się jedynie do dłużnika. Statuuje on odpowiedzialność również i wierzyciela. I to w każdym przypadku niewykonania obowiązków wynikających ze stosunku zobowiązaniowego.
I co ciekawe - zobowiązaniem odszkodowawczym - będzie zupełnie nowy i odrębny stosunek zobowiązaniowy.

booczeek napisał:
czy może być taka treść:

OSTATECZNE PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Wzywam Pana do zapłaty kwoty xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wynikającej z Weksla z dnia xxxxxxxx roku, wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia xxxxxxxxxxxx roku do dnia zapłaty.
Pomimo licznych wezwań do zapłaty (telefonicznych i osobistych), nie dokonał Pan pokrycia przedmiotowego długu.
Wobec powyższego oświadczam, że brak zapłaty ww. kwoty w terminie 7 dni od otrzymania przedmiotowego wezwania na rachunek bankowy: 0000000000000000 będzie skutkowało zaniechaniem przeze mnie pozasądowych prób odzyskania przedmiotowej należności i niezwłocznym wystąpieniem na drogę sądową i egzekucyjną. Wskazuję, że to Pan będzie obciążony kosztami procesu i egzekucji komorniczej, których poniesienia Pan uniknie stosując się do żądania zawartego w przedmiotowym piśmie.

Czy dłużnik może być obciążony kosztami komorniczymi?

Jak najbardziej. Reguluje to treść poniższego przepisu :
Przepis prawny:
Art. 770. Dłużnik powinien zwrócić wierzycielowi koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji. (...)

Powrót