weksel i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Bellozo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bellozo

Użytkownik
Odpowiedzi
167
Witam,
Pożyczyłam 5000 zl na weksel. Niedługo upływa termin spłaty. Czuję, że nie otrzymam pieniędzy w terminie. Co mam powiedzieć osobie, która pożyczyła pieniądze, aby ją nakłonić do zwrotu?

Dziękuję za podpowiedź. Chodziło mi bardziej o poradę praktyczną, bo prawnie to wiem, jak zrobić. Wiem, że dłużnik ma ciągle kłopoty finansowe i jestem prawie pewna, że mi powie (odpowie na pismo), że nie ma pieniędzy i że nie może zapłacić. Dłużnik jest moim jest lekarzem, u którego się leczę (chirurgia) i nie chcę tak po prostu grozić drogą sądową. Co mu powidzieć, aby to go skłoniło do spłaty?

loco1 napisał:
A skąd mamy wiedzieć, co go może skłonić do zapłaty?

Jeżeli ktoś ma doświadczenie z wekslami, to nie jeden przypadek widział i może mi coś podpowiedzieć. Tak jak ja mogłabym teraz podpowiedzieć komuś, kto zamierza pożyczyć pieniądze znajomemu - chodzi o doświadczenie życiowe w danej sprawie, z uwzględnieniem mentalności naszego społeczeństwa

Jeśli
Dłużnik jest moim jest lekarzem, u którego się leczę (chirurgia) i nie chcę tak po prostu grozić drogą sądową.
to powinnaś szukać porady raczej na forach socjologiczno - psychologicznych.

loco1 napisał:
Jeśli

to powinnaś szukać porady raczej na forach socjologiczno - psychologicznych.

ojej, przepraszam ale się zapytam tak: a co Pan zrobiłby na moim miejscu?

Dziękuję bardzo. Coś czuję, że wybiorę to ostatnie:)

Złość, że dałam się nabrać, po pożyczyłam jeszcze więcej kasy tej osobie(ale już nie na weksel)

wiec wpisz w wekslu i ta kwote która pozyczyłas bez weksla.

Adam420 napisał:
wiec wpisz w wekslu i ta kwote która pozyczyłas bez weksla.
Proszę nie udzielać rad niezgodnym z prawem - to kolejne ostrzeżenie !

Powrót