Weksel - jak sprawnie pokierować sprawę.

• Autor wątku Autor wątku kapitan_bomba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapitan_bomba

Stały bywalec
Odpowiedzi
647
Witam.

Posiadam weksel własny swojego dłużnika na kwotę 70k. Jak rozegrać sprawę aby jak najszybciej odzyskać pieniądze. Dłużnik posiada nieruchomość wartą ok 550-700k z kredytem hipotecznym 350k spłacanym od 7 lat, bez innych zajęć. Jak najszybciej dobrać się do takiej nieruchomości ? Najpierw nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, a później komornik czy wpis o hipotekę przymusową ? Z góry dziękuję za wskazówki.

Ponawiam pytanie. Czy posiadając nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym wydanym na podstawie weksla, mogę jako wierzyciel ustanowić hipotekę przymusową ( jako zabezpieczenie egzekucji ) na nieruchomości dłużnika przed nadaniem klauzuli wykonalności ?
Czy czynność tą może wykonać jedynie komornik ?

Weź sobie etat w windykacji to się nauczysz jak wykańczać ludzi. Tylko tam pracują ludzie o moralności kanalii .

Alladyn_A napisał:
Weź sobie etat w windykacji to się nauczysz jak wykańczać ludzi. Tylko tam pracują ludzie o moralności kanalii .

Kanaliami są dłużnicy którzy świadomie biorą pieniądze i ich nie oddają. Ja tylko walczę o swoje pieniądze :grin:

Taki to by Ci weksla nie dał. Najlepiej nakazówka moim zdaniem, a potem komornik. Hipoteka przymusowa - tak, jeśli spodziewasz się, że może mieć jeszcze inne zadłużenia.

@Alladyn_A:
Jest różnica pomiędzy żerowaniem na niewiedzy nie bójmy się tego powiedzieć - ofiar - i egzekwowaniem długów, które w znakomitej większości nie istnieją, a nawet jeśli istnieją to są przedawnione, a tą sytuacją. Znacząca różnica.

Ale czy mogę wystąpić sam o wpis do hipoteki mając nakaz zapłaty z weksla bez klauzuli wykonalności ( koszt 200 zł ) czy muszę iść z nakazem do komornika ( koszt 1600 zł )? Mając taki wpis mogę spokojnie już czekać aż spłaci.

A o to Ci chodzi. No to proszę:
ustawa o księgach wieczystych i hipotece, art. 109:
1. Wierzyciel, którego wierzytelność jest stwierdzona tytułem wykonawczym, określonym w przepisach o postępowaniu egzekucyjnym, może na podstawie
tego tytułu uzyskać hipotekę na wszystkich nieruchomościach dłużnika (hipoteka przymusowa).

Także możesz iść z nakazem ale z klauzulą wykonalności - nie bez - i ustanawiasz hipotekę.

A ja znalazłem taki wpis więc jak do dokładnie jest ?

Nakaz zapłaty wydany w postępowaniu nakazowym z chwilą wydania stanowi tytuł zabezpieczenia bez nadawania mu klauzuli wykonalności. Wniosek powoda o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi jest bezprzedmiotowy, gdyż wykonalność nakazu wynika z art. 492 § 1 k.p.c. Nakaz zapłaty, jako tytuł zabezpieczenia dochodzonego w postępowaniu nakazowym roszczenia staje się wykonalny z momentem jego wydania – wzmacnia tym samym pozycję powoda, który aby dokonać zabezpieczenia należnego mu roszczenia jeszcze przed wszczęciem egzekucji, nie musi oczekiwać na nadanie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności. Oznacza to, iż nakaz zapłaty wydany w postępowaniu nakazowym, jest zrównany z postanowieniem wydawanym przez sąd w postępowaniu zabezpieczającym.

Do zabezpieczenia roszczeń w postępowaniu nakazowym należy odpowiednio stosować przepisy art. 730 – 757 k.p.c.

Zgodnie z art. 492 § 2 k.p.c., wybór sposobu zabezpieczenia zależy od powoda, który powinien go wskazać we wniosku o zabezpieczenie, skierowanym do komornika.

Wniosek o zabezpieczenie, stosownie do woli wierzyciela może obejmować całość roszczenia, lub tez jego część.

Zabezpieczenie nie może dotyczyć praw, rzeczy i wierzytelności, z których egzekucja jest wyłączona (art. 750 k.p.c.). Może natomiast polegać na zajęciu rachunku bankowego, ruchomości, papierów wartościowych, pieniędzy, wierzytelności i innych praw majątkowych, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu, ustanowieniu zarządu przymusowego a także na wpisie hipoteki do ksiąg wieczystych, albowiem, stosownie do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 2 grudnia 2003 r., sygn. akt III CZP 92/02, nieprawomocny nakaz zapłaty wydany w postępowaniu nakazowym może być podstawą wpisu hipoteki przymusowej kaucyjnej bez nadawania klauzuli wykonalności."

Przepraszam, że jeden z drugim ale nie można już edytować.
A więc pogrzebałem trochę i wychodzi na to, że wierzyciel mając nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym wydanym na podstawie weksla bez klauzuli wykonalności może sam dokonać hipoteki przymusowej.
Natomiast jeżeli chce się zabezpieczyć na rachunku dłużnika, lub jego ruchomościach musi złożyć wniosek do komornika.

No i znalazłeś, a ja przeoczyłem 492 kc z uwagi na późną porę wczoraj.

Powrót