Weksel-konsekwencje.

• Autor wątku Autor wątku mloda1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mloda1312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam pewien problem. Jakiś czas temu, dokładnie 2 miesiące, wzięłam pożyczkę pod weksel in blanco. Niestety pojawiły się pewne komplikację i nie mogłam w terminie spłacić pożyczki, nie wpłaciłam nic. Teraz owa osoba, która pożyczała mi pieniądze, straszy iż sprawa zostanie skierowana jako "świadome wyłudzenie weksla in blanco", ponad to zarzuca mi się brak jakiejkolwiek chęci kontaktu z ta osobą, co jest wierutną bzdurą. Rozmawiałam z nią i mówiłam jaką mam sytuację i że pieniądze zostaną w całości spłacone do końca tego miesiąca.
Bardzo proszę o jakąś radę, co do konsekwencji i do wyłudzenia. Jak to wygląda? Czy tak w ogóle może się stać? itd.

Nie ma czegoś takiego (karalnego) jak "świadome wyłudzenie weksla in blanco", osoba "pitoli trzy po trzy".

Witam
Moja mama wzieła chwilówke na kwote 500 zł. NIe spłaciła jej ( nie będę się rozpisywała i pisała że trudna sytuacja rodzinna ,choroba itd) Jak się pożycza trzeba spłacać.
Podpisała Weksel Ale nie było na nim żadnej kwoty !!!. Kilka dni temu przyszło wezwanie z Sądu ...nakaz napłaty w postępowaniu nakazowym na kwote 32 000 ( trzydzieści dwa tysiące złotych )!!!! Gościu sam sobie wpisał tą kwote a mama wzieła chwilówke tylko na 500 zł !! I teraż co robić? Zgłaszać to na policje?
Jak zareagować na pismo?
Co odpisać do sądu żeby to wstrzymać ?

A była deklaracja wekslowa?

Jaka jest treść weksla?

Była bo teraz czytam na dołączonych dokumentach że Pan ... .... (właściciel firmy ) wypełnił przedmiotowy weksel zgodnie z deklaracją wekslową

Treść weksla
W dniu 18 grudnia 2012 r na 32,000
W dniu 25 marca zapłacę bez protestu za ten sola weksel tylko na rzecz ( tj nie na zlecenie) Pana ............. ( imie i nazwisko włściciela firmy ) , prowadzącego działalność gospodarczą po nazwa.......................... ,sume słownie trzydzieści dwa tysiące złotych

płatny w Białymstoku

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ten pan do GB lub TF?

No nic, mniejsza o to. Należy udowodnić, że weksel został uzupełniony przez remitenta niezgodnie z zawartym porozumieniem. Polecam poszukać pomocy u żywego prawnika znającego się na prawie wekslowym.

A nazwisko przypomina tytuł Gombrowiczowskiej "Ferdydurke"?

Czy na wekslu obok remitenta jest podany niejaki Grzegorz?

Narazie mam przed sobą papiery z sądu co przyszły i na nich widnieje tylko Pan TF ... wieczorem będe mogła coś napisać wiecej czy w umowie jest ten 2 Pan ponieważ mama ma papiery z tej chwilówki przy sobie ...

Mamy sprawę z powództwa pana TF, reprezentujemy pozwanego. Pożyczył 500zł, wypełnili weksel na 30 tysięcy. Na szczęście weksel został sporządzony błędnie.

Niestety nie mogę podać kontaktu do siebie ani na forum, ani na priv (regulamin), a żeby ocenić poprawność weksla musiałabym go zobaczyć, bo najważniejsza część jest w tym, co właśnie zostało wykropkowane.

Ficka znasz tego Pana? Bo chyba sama miałaś z nim doczynienia?Nie wiem czy to jest pocieszające czy dołujące ? Wieczorem jade z mamą na policje bo ten Pan szybciej mame zastraszał ... a też nie wiem czy taka sprawa nadaje się na policje?

Wypełnienie blankietu weksla niezgodnie z zawartym porozumieniem jest przestępstwem, więc na policję się nadaje. Nie zmienia to faktu, że nie należy zapominać o odpowiednim prowadzeniu sprawy cywilnej - bez odpowiednich zarzutów nakaz zapłaty stanie się prawomocny (właśnie - dostaliście nakaz, czy zaproszenie na rozprawę?)

A przypuśćmy że weksel jest dobrze wypisany ( zakładam już najgorszą opcje) są jakieś szanse na powodzenie ? Na wtorek już jestem umówiona z prawnikiem . Tylko zastanawiam się jeszcze czy to zgłosić na policje ?

Nakaz przyszedł

Należy wówczas udowodnić, że weksel jest wekslem kaucynym in blanco, zabezpieczającym umowę pożyczki, i został bezpodstawnie wypełniony przez remitenta na nienależną sumę.

Dzięki za podpowiedz :) Już nie będę bombardowała pytaniami chociaż jest ich wiele ... We wtorek ide do prawnika i jak wróce a będę miała jeszcze jakieś wątpliwości to najwyżej zapytam ...Tu na forum

Powrót