Weksel-konsekwencje.

• Autor wątku Autor wątku mloda1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale jest problem... Mam wezwanie wekslowe przed sobą
Pan TF wypełnił przedmiotowy weksel zgodnie z deklaracją wekslową ...

Czyli to on wypełniał a nie reminent inny z tego by wynikało ...

Co to znaczy "remitent inny"?

TF jest remitentem.

Czy nie jest?

A tak... przepraszam jest remitentem Pan TF.. już rozumie

daawi napisał:
nakaz napłaty w postępowaniu nakazowym na kwote 32 000 ( trzydzieści dwa tysiące złotych )!!!! Gościu sam sobie wpisał tą kwote a mama wzieła chwilówke tylko na 500 zł !!
Skąd się wzięła taka suma ?
Czy przedsiębiorca świadomie dochodzi nienależnych mu sum - narażając się na odpowiedzialność karną ?

Bedek napisał:
Skąd się wzięła taka suma ?
Czy przedsiębiorca świadomie dochodzi nienależnych mu sum - narażając się na odpowiedzialność karną ?

Skąd? Nie wiem sam sobie ją wymyślił za pięćset złotych chwilówki zażądał 32 tysiące ... Mama wieczorem przyjedzie z pracy ( ma umowe pożyczki przy sobie) sprawdzę czy coś w umowie jest napisane więcej
A dopisze że pożyczke brała chyba w listopadzie 2012r więc napewno się są to odsetki

Jutro wam wstawie całą umowe i jak wyglądało załatwianie kredytu bo troszkę do przepisania jest

UMOWA O POŻYCZKĘ GOTÓWKOWĄ NR……

Pożyczkodawca pożyczkobiorca zawieraja Umowę o pożyczkę gotówkową ( zwaną dalej-UMOWĄ )o następującej treści

1.Pożyczkodawca udziela Pożyczkobiorcy, na warunkach określonych poniżej, Pożyczki w wysokości 650,00 zł słownie sześćset pięćdziesiąt złotych 0/100.
2. Pożyczkodawca oświadcza, epod warunkiem ustanowienia przez Pożyczkobiorcę wskazanych w punkcie 1
3. Pożyczkobiorca oświadcza, że podpisując umowę kwituje tym samym odbiór całej kwoty pożyczki w gotówce, z zastrzeżeniem postanowień pkt 7 i 8 poniżej.
4. Oprocentowanie w dniu zawarcia umowy wynosi 20% według stopy stałej w stosunku rocznym ( tj. odsetki dzienne wynoszą na dzień podpisania umowy 0,71 zł )
5. Rzeczyista stopa roczna oprocentowania pożyczki wynosi RRSO 8710%
6. Całkowity koszt pożyczki wynosi 50 zł , w tym opłata przygotowawcza 28,70 zł oraz odsetki od pożyczki 21,30 zł (tj 0,71 dziennie x ilość dni wskazanych w pkt 9 poniżej)
7. Łączna kwota wszystkich kosztów, opłat i prowizji , do zapłaty których jest zobowiązany Pożyczkobiorca wynosi 150 zł w tym całkowity koszt pożyczki 50 zł oraz inne koszty nei związane z zawarciem umowy tj. koszt obsługi klienta poza siedzibą przedsiębiorcy w kwocie 50 zł oraz koszt zabezpieczenia 50,00 zł
8. Pożyczkobiorca uiszcza łączną kwotę wszystkich kosztów, opłąt i prowizji określoną w pkt 1 powyżej.
9. Pożyczkobiorca jest zobowiązany do jednorazowej spłaty pełnej kwoty pożyczki wysokości 650,00 w nieprzekraczalnym terminie 30 dnia od dnia zawarcia niniejszej umowy. Tj do dnia 17.01.2013r
W sposób określony w pkt 10 poniżej
10 . Pożyczkobiorca wyraża zgode na dodatkową obsługę niniejszej pożyczki w swym miejscu zamieszkania oraz oświadcza, że dokona spłaty pożyczki oraz wszelkich innych należności do rąk osoby, stającej po odbiór pożyczki. Pożyczkobiorca za zgodą Pożyczkodawcy może spłacić pożyczkę w siedzibie Pożyczkodawcy w ……..( tu adres firmy)
11. W przypadku zwłoki w spłacie pożyczki pobierane będą odetki umowne w wysokości nie przekraczającej czterokrotności stopy kredytu lombardowego NBP w stosunku rocznym.
W dniu zawarcia umowy strony ustalają odsetki umowne w wysokości 20 % w stosunku rocznym. Oprocentowanie to może ulegać zmianie wraz ze zmianą wysokości stopy kredytu lombardowego NBP oraz konieczności dokonywania zmian do niniejszej umowy.
12. W przypadku niewykonania przez Pożyczkobiorcę z zobowiązań wynikających z umowy będzie, on zobowiązany do poniesienia następujących dodatkowych kosztów : za wysłanie pisemnego wezwania do zapłaty każdorazowo 50,00 zł , za dojaz i czynności indykatora każdorazowo 300 zł , za telefoniczny monit o zapłatę każdorazowo 20 zł , oraz kosztów postępowania sądowego i egzekucyjnego określonych w obowiązujących przepisach .
13. Zabezpieczenie pożyczki stanowią ruchomości będące własnością Pożyczkobiorcy przewłaszczenie na rzecz Pożyczkodawcy odrębną umową weksel In blanco wraz z deklaracją wekslową lub obie te formy zabezpieczenia, w zależności od uznania Pożyczkodawcy. Koszty ustanowienia zabezpieczenia ponosi Pożyczkodawca. Dodatkowo Pożyczkobiorca składa do dyspozycji Pożyczkodawcy składa dodatkowy weksel na zabezpieczenie zapłaty kary umownej o której mowa w pkt 4 regulaminu . udzielania pożyczek pieniężnych stanowiącego integralną część niniejszej umowy.
14. Pożyczkobiorca ma prawo do spłaty całej pożyczki przed terminem określonym w umowie. Pożyczkobiorca nie jest zobowiązany do zapłaty oprocentowania za okres po spłacie. Pożyczkodawca rozliczy się z Pożyczkobiorcą w terminie 14 dni od dokonania przedterminowej spłaty .
15. Pożyczkobiorca może odstąpić od umowy bez podania przyczyn w terminie 10 dni od jej zawarcia . W razie od odstąpienia umowa uznana jest za niezawartą. Termin odstąpienia jezs zachowany jeżeli przed jego upływem Pożyczkobiorca złoży Pożyczkodawcy wypełnione oświadczenie o odstąpieniu od umowy pożyczki. Odstąpienie jest skuteczne jeżeli łącznie z wyżej wymienionym w/w oświadczeniem Pożyczkobiorca zwróci kwotę pożyczki. W razie odstąpienia opłata przygotowawcza oraz koszty związane z ustanowieniem zabezpieczenia nie podlegają zwrotowi.
16. Pożyczkobiorca oświadcza że przy zawarciu umowy otrzymał wzór oświadczenia o odstąpieniu umowy pożyczki stanowiący załącznik do umowy.
17. Pożyczkobiorca wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez Pożyczkodawcę , zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r o ochronie danych osobowych ( dz .u.nr.133poz883zpuznzn) w celu związanym z wykonaniem umowy. Pożyczkobiorca ma prawo do wglądu do podanych danych oraz do ich porawiania.
18. Pożyczkobiorca wyraża zgode na przekazywanie przez Pożyczkodawcę jego danych wynikających z wniosku o pożyczke gotówkową z wumowy bądź deklaracji wekslowej w przypadku nieterminowej spłaty całej kwoty pożyczki innym podmiotom które prowadzić będą czynności windykacyjne w celu odzyskania należności Pożyczkodawcy.
19. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umoie stosuje się postanowienia zawarte w regulaminie udzielania pożyczek pieniężnych stanowiącym integralną część umowy, a w dalszej kolejności powszechnie obowiązujące przepisy prawa .Pożyczkobiorca oświadcza że otrzymał regulamin udzielania pożyczek pieniężnych , zapoznał się z jego treścią , rozumie jego postanowienia a nadtto oświadcza że postanowienia niniejszej umowy zrozumiał, akceptuje i uważa za indywidualne ustalone z nim przez Pożyczkobiorcę .Ponadto Pożyczkobiorca oświadcza że otrzymał od Pożyczkodawcy przed zawarciem niniejszej umowy formularz informacyjny dotyczący kredytu konsumenckiego.
20. Ewentualne spory wynikające na tle niniejszej umowy będę rozstrzygane przez sąd powszechny dla siedziby lub oddziału pożyczkodawcy tj Bielsko- Biała .
21. Wszystkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
22. Umowę sporządza się w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach dla każdej ze stron

Tylko to dostała i podpisała weksel in blanco który w ogóle nie był wypisany . Pan w międzyczasie zastraszał mamę ( jeżeli nie przedłuży albo nie zapłaci udzielonej jej pożyczki ) mówił że może sobie wpisać każdą kwotę jaka mu się podoba oraz że tego pożałuje ... o czym teraz dopiero się dowiedziałam

Właśnie nie ma tego regulaminu ! Nic nie dostała

daawi napisał:
5. Rzeczyista stopa roczna oprocentowania pożyczki wynosi RRSO 8710%
"Oprocentowanie rzeczywiście dają niższe, tyle że oprócz tego dorzucają prowizję i różnego rodzaju opłaty. W sumie pieniądze z firmy pożyczkowej mają rzeczywiste oprocentowanie sięgające nawet kilku tysięcy procent w skali roku. Taki proceder KSF chce ukrócić. Proponuje limit w wysokości 10-krotności stopy lombardowej RRSO. Na dziś byłoby to około 47,5 proc. "
Źródło :
RRSO groźniejsze od Wongi - Banki - WP.PL

Bedek napisał:
Proponuje limit w wysokości 10-krotności stopy lombardowej RRSO. Na dziś byłoby to około 47,5 proc. [/I]"

Czyli żegnajcie pożyczki na niskie kwoty. Nikt normalny nie będzie pożyczał powiedzmy 400zł na tydzień, aby wszystkich zysków mieć z tego 3,5zł. Nie zwróci się nawet za wydruk umowy.

Bez sensu z takim regulowaniem.

Jak myślicie da się to jakoś wstrzymać , zatrzymać? Z prawnikiem jestem umówiona na wtorek ale już mi ciśnienie skoczyło ...

A i mam jeszcze jedno pytanie ...Umowa i weksel nie była podpisywana w siedzibie firmy ani u mamy w domu tylko w aucie pod pracą mamy ... Czy ma to jakieś znaczenie w świetle prawa na korzyść mojej mamy?

Flicka napisał:
No nic, mniejsza o to. Należy udowodnić, że weksel został uzupełniony przez remitenta niezgodnie z zawartym porozumieniem. Polecam poszukać pomocy u żywego prawnika znającego się na prawie wekslowym.

Przepraszam ale pierwszy raz mam styczność z prawem , wekslami itd. Do tego dochodzą emocje … Poczytałam od początku wątek

Czy weksel jest poprawnie wypełniony? Chodzi mi o to że na wekslu jest miejsce płatności płatny w Bielsku Białej ul……… ( miejsce płatności)

A w wezwaniu wekslowym jest adres
siedzibie wierzyciela w Bytomiu przy ul………….

Poniżej dokładny odpis dokumentów :

Tu jest opis weksla cały

Treść weksla
W dniu 18 grudnia 2012 r na 32,000
W dniu 25 marca zapłacę bez protestu za ten sola weksel tylko na rzecz ( tj nie na zlecenie) Pana ............. ( imie i nazwisko włściciela firmy ) , prowadzącego działalność gospodarczą po nazwa..................(.tylko nazwa firmy , bez adresu)...... ,sume słownie trzydzieści dwa tysiące złotych

płatny w Bielsku Białej ul……… ( miejsce płatności)

wezwanie wekslowe brzmi

Niniejszym wzywam Panią ( tu imie , nazwisko i adres mojej mamy) do zapłaty kwoty 32000 tytułem wierzytelności wynikającej z weksla In blanco , wystawionego w dniu 18. grudnia 2012 przez Pania ( tu Imie , Nazwisko i adres mojej mamy) Na rzecz ………TF………. Prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą ……( nazwa firmy… ) w Bytomiu ul. …..………...

TF wypełnił przedmiotowy weksel , zgodnie z deklaracją wekslową z dnia 18 grudnia 2012r i oznaczył termin jego płatności na dzień 05.2013

Mając powyższe na uwadze , zgodnie z oznaczonym w wekslu miejscem płatności weksla , zapłaty wynikającej z weksla należy dokonać w siedzibie wierzyciela w Bytomiu przy ul………….

Ostatnią edycję dokonał moderator:
daawi napisał:
Jak myślicie da się to jakoś wstrzymać , zatrzymać? Z prawnikiem jestem umówiona na wtorek
Oczywiście.
Prawnik sobie z tym poradzi.:cool:

Flicka napisał:

Zostanie w poniedziałek zgłoszony zarzut od nakazu zapłaty... już mam wszystko napisane.
Prawnik zaproponował to samo co Ty podpowiedziałaś . Dodatkowo
na tą okoliczność wniosłam o zobowiązanie powoda do przedstawienia deklaracji wekslowej , której kopi nie posiadam .
Co będzie dalej? Tego na razie nie wiem :sad:

Bedek napisał:
Jak został sformułowany główny zarzut ?

7. Zarzuty i wnioski pozwanego

1) Weksel został wystawiony niezgodnie z deklaracją wekslową. Na tą okoliczność wnoszę o zobowiązanie powoda do przedstawienia deklaracji wekslowej , której kopi nie posiadam

2) Wartość zadłużenia z tytułu umowy pożyczki, którą zabezpieczał weksel nie wynosi 32 000 zł tylko 650 zł plus odsetki wymagalne od 06.03.2013r

3) Weksel został bezpodstawnie wypełniony przez reminenta na nienależną sume

9. Uzasadnienie

Umowa pożyczki gotówkowej została zawarta dnia 18.12.2012r. z powodem. Zgodnie z niniejszą umową byłam zobowiązana do jednorazowej spłaty pełnej kwoty w wysokości 650 zł w nieprzekraczalnym terminie 30 dnia od dnia zawarcia umowy tj. 17.01.1013r. Na zabezpieczenie został podpisany weksel in blanco, która nie opływałą na kwotę 32000 zł.
W związku z tym, że zobowiązanie z tytułu umowy pożyczki wynosi tylko 650 zł plus odsetki niezasadne jest obciążanie mnie z weksla kwotą 32000 zł .
W deklaracji wekslowej nie było tak dużej kwoty, co wskazuje, że weksel został bezpodstawnie wypełniony przez remitenta na nienależną sumę ( przez to zasadne jest zobowiązanie powoda do przedstawienia deklaracji wekslowej)

Powrót