Weksel-konsekwencje.

• Autor wątku Autor wątku mloda1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
"Wysoki Sądzie, ja też nie posiadam takiej deklaracji, ponieważ nie została ona zawarta. Weksel został wystawiony na taką kwotę i takiej kwoty się domagam".

Ale nie uprzedzajmy faktów, może faktycznie powód się podłoży "oj, ja głupi, wypełniłem na 30 tysięcy zamiast na 600" :)

Flicka napisał:
"Wysoki Sądzie, ja też nie posiadam takiej deklaracji, ponieważ nie została ona zawarta. Weksel został wystawiony na taką kwotę i takiej kwoty się domagam".

Ale nie uprzedzajmy faktów, może faktycznie powód się podłoży "oj, ja głupi, wypełniłem na 30 tysięcy zamiast na 600" :)

Mam taką nadzieje ... teraz tylko czekać co będzie dalej w stresie :)

Jako dowód warto byłoby powołać na świadka powoda. Żeby potem nie było, że tak oczywistej czynności nie można przeprowadzić z uwagi na niepowołanie takiego dowodu w zarzutach.

Flicka napisał:
Jako dowód warto byłoby powołać na świadka powoda. Żeby potem nie było, że tak oczywistej czynności nie można przeprowadzić z uwagi na niepowołanie takiego dowodu w zarzutach.

zgłaszany dowód - Umowa pożyczki
Fakt podlegający stwierdzeniu -Wskazująca wysokość zobowiązania
tylko mam to w dowodach ...
Nie chce swoich wypocin niefachowych nabazgrać ... A mogłabyś mi napisać dokładnie co mam w zgłaszanym dowodzie i faktach podlegających stwierdzeniu wpisać ? :)
I czy mogę to dopisać ręcznie gdy wszystko jest napisane komputerowo?

Umowa pożyczki to umowa pożyczki. Skąd wiadomo, że weksel ma charakter kaucyjny zabezpieczający właśnie tę umowę pożyczki?

Prawnik tylko napisał zarzuty, a nie będzie cię reprezentował w sądzie???

Flicka napisał:
Umowa pożyczki to umowa pożyczki. Skąd wiadomo, że weksel ma charakter kaucyjny zabezpieczający właśnie tę umowę pożyczki?

Prawnik tylko napisał zarzuty, a nie będzie cię reprezentował w sądzie???

Wypisał kazał wysłać i czekać na odpowiedź i jak przyjdzie jakieś pismo przyjść do niego :)

To dobre pytanie.

Natomiast trudno sobie wyobrazić taką sytuację aby wystawca weksla uprawniał posiadacza do uzupełnienia weksla do zupełnie niczym nieograniczonej sumy pieniężnej oraz do uczynienia tego w zupełnie niczym nieograniczonym czasie.
Jakieś porozumienie wekslowe zawsze istnieje ( choć teoretycznie można dopuszczać także inną sytuację ).

Bedek napisał:
Natomiast trudno sobie wyobrazić taką sytuację aby wystawca weksla uprawniał posiadacza do uzupełnienia weksla do zupełnie niczym nieograniczonej sumy pieniężnej oraz do uczynienia tego w zupełnie niczym nieograniczonym czasie.

I nie podejrzewam, aby posiadacz weksla takim uprawnieniem chciał się legitymować. Raczej stwierdzi, że tak wystawiony weksel otrzymał. Powód wystawienia zawsze można znaleźć, np. pożyczka na 25000zł. Dowód? Weksel właśnie.

Pan F Cofa pozew w sprawie bez zrzeczenia się się roszczenia ... a to cwaniaczek :)
Oczywiście się na to nie zgodzę

Powrót