Weksel płatny za okazaniem w siedzibie wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku wuwu1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wuwu1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
zabezpieczyłem pół roku temu transakcje między innymi wekslem gdzie podpisy wystawcy i poręczyciela są poświadczone notarialnie. Weksel jest płatny za okazaniem w miejscu zamieszkania wierzyciela (moja firma)

dłuźnik/wystawcy ale też poręczyciel mieszka na drugim końcu Polski - nie miałem wcześniej do czynienia z wekslami - nie mam pojęcia jak do tego podejśc.

Weksel własny bez deklaracji z wpisaną kwotą płatny za okazaniem w miejscu zamieszkania wierzyciela - i tutaj pojawia się problem
jak zmusic wystawce/ poręzyciela weksla do pojawienia się w moim miejscu zamieszkania? żeby weksel okazac
Czy wystarczy że wezwę go do wykupu weksla w określonym terminie w miejscu mojego zamieszkania
czy problem sprowadza się do niewykonalnej rzeczy czyli namówienia go do stawienia się w miejscu mojego zamieszkania celem okazania weksla i jego wykupu

Poinformować go, że weksel został wypełniony i w danym dniu zostanie przedstawiony do zapłaty tam, gdzie się umówiliście.

Przedstawienie jest skuteczne, jeśli dłużnik miał możliwość zapoznania się z wekslem, jeśli z niej nie skorzystał, to jego strata.

Dziękuje ale mogę prosic bardziej łopatologicznie

Weksel Był wypełniony w dniu wystawienia - kwota, wystawca, poręczyiel, wierzyciel. itd.
oraz w adnotacje
"Płatne za okazaniem, w miejscu zamieszkania wierzyciela"

Czy mimo, że termin na takim wekslu określony jest "za okazaniem", w miejscu zamieszkania wierzyciela - czy należy to traktowac dosłownie - wiadomo, że nie ściągnę dłużnika pod swój adres zamieszkania- czy w tym wypadku wystarczy wysłac mu informację listem poleconym, że wzywam go do stawiennictwa w dniu takim i tak w celu wykupu weksla, weksel zostanie okazany na miejscu?
Czy może to okazanie odbyc się np w jego miejscu zamieszkania (też trudne w praktyce ale nie niemożliwe) gdzie poinformuje go o tym że np. zekam do jutra na wykup weksla w miejscu swojego zamieszkania -
Co się praktykuje w takich sytuacjach - przed wystąpieniem na drogę sądową?
z góry dziękuje

Powrót