Weksel

• Autor wątku Autor wątku Poldek1414
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Poldek1414

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Wiec tak co jesli mam podpisany weksel bez kwoty jak to mozna rozumowac czy osoba ktorej trzeba niby oddac ma prawo wpisac sobie kwote i takiej żadac?

Tak, posiadacz weksla może go uzupełnić o brakujące elementy, zgodnie z zawartą umową (umowa nie musi być na piśmie, może być ustna, jak również dorozumiana).

Ciężar wykazania, że weksel został uzupełniony niezgodnie z umową spoczywa na dłużniku.

Poldek1414 napisał:
Żadne "niby" !

Weksel powinien być uzupełniony na umówioną sumę.
W przeciwnym wypadku - naraża się Pan na odpowiedzialność cywilną i karną.

tak ale jak nie ma umowy ani deklaracji wekslowej to kwota moze byc z kosmosu.zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku.dlatego tak wazna jest umowa ktora zabezpiecza weksel i deklaracja wekslowa do tego weksla.

loco1 napisał:
Podasz podstawę prawną?

Zacznij od siebie - podaj podstawę, dla której wierzyciel ma przedstawiać jakieś inne dowody, niż wypełniony weksel ;)

prawo wekslowe rok 1934,jest tak dobre ze słuzy nam do dzis,bez zmian praktycznie

Flicka napisał:
Zacznij od siebie - podaj podstawę, dla której wierzyciel ma przedstawiać jakieś inne dowody, niż wypełniony weksel ;)

Chyba nie zrozumiałem...? Czy ja coś takiego twierdziłem?

do loco1
Tak zrozumiałam. Pytałeś się o podstawę prawną twierdzenia "zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku.", zatem myślałam - jak widać błędnie - że uważasz, iż ciężar wykazania uzupełnienia weksla zgodnie z umową spoczywa na wierzycielu (a tak, oczywiście, nie jest).

UCHWAŁA SKŁADU SIEDMIU SĘDZIÓW

z dnia 7 stycznia 1967 r.

(III CZP 19/66)
poczytaj ta uchwałe dowiesz sie wszystko o wekslach

Flicka napisał:
do loco1
Tak zrozumiałam. Pytałeś się o podstawę prawną twierdzenia "zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku.", zatem myślałam - jak widać błędnie - że uważasz, iż ciężar wykazania uzupełnienia weksla zgodnie z umową spoczywa na wierzycielu (a tak, oczywiście, nie jest).

Nie, nie uważam tak. I nie ma między nami miejsca na polemikę, bo stanowiska odnośnie prawa wekslowego mamy chyba takie same.;)

Adam420 napisał:

ale jak nie ma umowy ani deklaracji wekslowej to kwota moze byc z kosmosu.zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku

i to wywołało moje pytanie o podstawę prawną. I tyle...

loco1 napisał:
ale jak nie ma umowy ani deklaracji wekslowej to kwota moze byc z kosmosu.zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku

i to wywołało moje pytanie o podstawę prawną. I tyle...

Nadal podtrzymuję stanowisko, że ciężar wykazania faktu, że nie było podstawy do wypełnienia weksla, spoczywa na dłużniku.

Przecież wierzyciel nie będzie mówił, że wziął kwotę z kosmosu. Może nawet milczeć na ten temat - ma wypełniony weksel, czeka na zarzuty, piłka po stronie pozwanego.

Adam420 napisał:
UCHWAŁA SKŁADU SIEDMIU SĘDZIÓW

z dnia 7 stycznia 1967 r.

(III CZP 19/66)
poczytaj ta uchwałe dowiesz sie wszystko o wekslach

Wszystkiego? Z tej jednej? Będę musiała przeczytać :)

nie bierz tego do siebie,ja uwazam ze masz racje.

Bedek napisał:
Żadne "niby" !

Weksel powinien być uzupełniony na umówioną sumę.
W przeciwnym wypadku - naraża się Pan na odpowiedzialność cywilną i karną.

Flicka napisał:
Wszystkiego? Z tej jednej? Będę musiała przeczytać :)

nie bierz tego do siebie masz całkowita racje.wystarczy wyslac weksle prawidlowo wypełniony do sadu bez zbednego pisania i nakaz gotowy.jakbym miał taki "goly"weksel bez umowy i bez deklaracji to bym wpisal kwote z kosmosu i siedział w domu i sie smiał:D.sedzia nawet nie patrzy co napisane w pozwie.patrzy czy tylko prawidlowo wypełniony.nawet nie czyta co tam w pozwie napisane.i pisze nakaz zapłaty.

Adam420
Proszę nie pisać postu pod postem - jest czasowa opcja edytuj.

Powrót