P
Poldek1414
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 64
Wiec tak co jesli mam podpisany weksel bez kwoty jak to mozna rozumowac czy osoba ktorej trzeba niby oddac ma prawo wpisac sobie kwote i takiej żadac?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Żadne "niby" !Poldek1414 napisał:niby oddac
Poldek1414 napisał:A co jesli kwoty nie ma?
Podasz podstawę prawną?zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku.
loco1 napisał:Podasz podstawę prawną?
Flicka napisał:Zacznij od siebie - podaj podstawę, dla której wierzyciel ma przedstawiać jakieś inne dowody, niż wypełniony weksel![]()
Flicka napisał:do loco1
Tak zrozumiałam. Pytałeś się o podstawę prawną twierdzenia "zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku.", zatem myślałam - jak widać błędnie - że uważasz, iż ciężar wykazania uzupełnienia weksla zgodnie z umową spoczywa na wierzycielu (a tak, oczywiście, nie jest).
loco1 napisał:ale jak nie ma umowy ani deklaracji wekslowej to kwota moze byc z kosmosu.zawsze ciezar udowodnienia ze kwota jest nie taka jak zadluzenie spoczywa na dluzniku
i to wywołało moje pytanie o podstawę prawną. I tyle...
Adam420 napisał:UCHWAŁA SKŁADU SIEDMIU SĘDZIÓW
z dnia 7 stycznia 1967 r.
(III CZP 19/66)
poczytaj ta uchwałe dowiesz sie wszystko o wekslach
Bedek napisał:Żadne "niby" !
Weksel powinien być uzupełniony na umówioną sumę.
W przeciwnym wypadku - naraża się Pan na odpowiedzialność cywilną i karną.
Flicka napisał:Wszystkiego? Z tej jednej? Będę musiała przeczytać![]()