Weksel

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 901
Czy nakaz zapłaty podparty wekslem in blanco , można zaskarżyć ?

Oczywiście , zawyżona kwota, wzięta z sufitu.

to szybciutko, bo termin leci:razz:

Umowa została zniszczona , a o co chodzi z umową ? powód również , w Sądzie nie przedstawił umowy jako dowodu. Pamiętam że w deklaracji był zapis , przy nie spłacaniu pożyczki weksel będzie wypełniony ze stanem faktycznym zadłużenia na dzień wypełnienia , czy coś podobnego. Miałem zaległości , ale doszliśmy do porozumienia z kierownikiem oddziału i miałem wpłacać po 50zł. m-cznie (dług w tamtym czasie był nie całe 500zł. po kilku wpłatach gdzieś ok. 4-5 wpłat (dodam jeszcze że co miesiąc przychodziły monity) zobaczyłem na liście u przedstawiciela że dług prawie nie maleje. Po telefonie do kierownika dowiedziałem się że każdy monit kosztuje mnie 30zł. plus jakieś opłaty windykacji. Więc powiedziałem że nie taka była umowa , i że nie będę spłacał bo nigdy tym systemem nie spłacę , na co kierownik to wypełnimy weksel i Sąd wystawi nakaz zapłaty. Przed wypełnieniem nic nie mogłem zrobić , bo rozmowy były tylko w jednym kierunku , a tu okazuje się że w Sądzie również pewnie nic nie zrobię. Weksel to jest stryczek dla dłużnika , tak to widzę.

Nie masz umowy, to na jakiej podstawie chcesz podnieść zarzut niewłaściwego wypełnienia?

A co umowa by wniosła do sprawy ? skoro oni naliczali sobie dziwne koszta przez które przestałem spłacać , oni wypełnili tak jak chcieli , wydoili 250zł. które znikły w jakiś dziwnych monitach i kosztach , gdybym nadal spłacał po te 50zł. to do dziś bym nie spłacił tego zadłużenia . Dobrze że kapnąłem się dość szybko , więc jak mam podważyć ten weksel , chodzi mi oto aby musieli przedstawić w sądzie gdzie poszły moje wpłaty .

damian xxx napisał:
A co umowa by wniosła do sprawy ?
Zakładam, że mógłbyś podnieść zarzut wypełnienia weksla niezgodnie z zawartym porozumieniem - ale pokaż ten weksel, to wiele się wyjaśni.

Nie mam możliwości wstawienia weksla , a o co chodzi ? Porozumienie była telefoniczne, nie ma kwitów , ale są wpłaty na liście u przedstawiciela.

Pewnie tak , nie ma mocnych na taki świstek.
Kwota nie jest duża nie całe 500zł. ale szkoda tych wcześniej wpłaconych pieniędzy.
Z tymi wekslami wychodzi na to że ,w razie opóźnień w wpłatach, można doić z dłużnika ile się da , wysyłać dziwne monity , doliczać koszta windykacji i doić i doić , a jak dłużnik się kapnie że jest okradany , to można wypełnić kwotą , która nie malała mimo wpłat i do Sądu .

damian xxx napisał:
Pewnie tak , nie ma mocnych na taki świstek.
Jest sposób, tylko musisz się postarać :) Ta firemka ma tu sporo za uszami, ale sam sobie rzuciłeś kłodę pod nogi pozbywając się umowy...

Znalazłem na ich stronie :
Staramy się, aby każdy z naszych Klientów traktowany był indywidualnie. Chcemy sprostać Państwa wymaganiom, dlatego udzielane przez nas pożyczki cechują się:

partnerskim i profesjonalnym podejściem do każdego Klienta
decyzją w ciągu 24 godzin
szybko dostarczoną przez naszego przedstawiciela gotówką
zapewnieniem 100% dyskrecji
długimi okresami kredytowania, indywidualnie dopasowanymi do Państwa potrzeb oraz możliwości spłaty pożyczki
brakiem ukrytych opłat
Bardzo mnie interesuje punkt : ZAPEWNIAMY 100% DYSKRECJI.
Przedstawicielka obsługująca moją pożyczkę , była w ciąży , kontakt był utrudnione , gdy poszła do szpitala w zastępstwie miał jeździć jej mąż (który zna wielu moich znajomych ) nie życzyłem sobie tego , więc nie płaciłem 1,5m-ca i tak się zaczęło.

Przede wszystkim pytanie jest źle zadane - weksel in blanco nigdy nie jest podstawą do wydania nakazu zapłaty.

Więc co ?

Więc dostajesz odpowiedzi na pytanie, które nie dotyczy twojej sprawy, bo podstawą twojego nakazu zapłaty nie jest weksel in blanco.

Tylko co ? do pozwu jako dowód roszczenia jest podany tylko weksel in blanco.

Pokaż skan tego weksla, albo chociaż jego treść.

Bo raczej nie wierzę w to, że sąd wydał nakaz zapłaty na podstawie dokumentu, który jeszcze wekslem nie jest.

WEKSEL WŁASNY GWARANCYJNY IN BLANCO
Jasło dnia 18 LIPCA 2014r. Na 485,37 zł.
21 GRUDNIA 2015r. zapłacę ---------- za ten sola
weksel na zlecenie CAPITAL PARTNERS SP. Z O.O. sumę
czterysta osiemdziesiąt pięć złotych 37/100
--------------------------------
Płatny (30-133) KRAKÓW , ul. LEA 114 W tym miejscu mój podpis
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Dokładnie tak to wygląda.

Powrót