Western Union - sprawa

• Autor wątku Autor wątku mzafka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mzafka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam Panstw, jestem jednym z idiotow, ktorzy dali sie nabrac na popularny w Uk scam. Poprzez WU wyslalem ( a dokladniej moj ojciec wyslal do mnie, bylem z nim tego samego dnia w Banku MIllennium) pieniadze. Z tego co wiem zostaly wyplacone tego samego dnia. Landlordowi wyslalem skan potwierdzenia przekazu z zakrytym numerem MTCN.

Pieniadze zostaly podjete. W tym samym czasie bylem w domu, a w kilka godzin bym sie raczej nie znalazl w Londynie.

Policja w UK sie zajmuje sprawa. WU udostepni wszelkie informacje, gdy zglosi sie policja. Policja polska olala sprawe bez jakiegokolwiek zapoznania sie ze sprawa.

Wczoraj wyslalem oficjalne pismo do ECC - European Consumer Centre i czekam na odpowiedz. Maja 15dni.

Jezeli to nic nie pomoze to chce pozwac WU, poniewaz przekazali moja gotowke osobie nieupowaznionej, ktora na 100% nie miala mojego dowodu tozsamosci, bo go nie udostepnilem.

Jest szansa na wygrana? Nie maja jak mi udowodnic, ze to bylem ja. Czy jest mozliwosc otrzymania kopii dokumentu z niby moim podpisem, ktory jest na dokumencie odbioru?

Czy moze sprawe zglosic do prokuratury?

RE: Western Union - oszustwo

ja nic nie zrozumiałem. może ktoś inny Ci odpiszę albo opisz dokładniej o co chodzi.

Pieniadze zostaly wyplacone przez nieznana mi osobe. Bez pelnego numeru MTCN, mojego dowodu osobistego i/lub upowaznienia.

Takze WU nie wywiazalo sie z umowy i wyplacilo obcej osobie moje pieniadze.

to co to za przekręt? Raczej zwykła pomyłka. Musisz wyjaśnić sprawę z WU.

Tak jak wczesniej napisalem, falszywy landlord chcial ode mnie skan potwierdzajacy dokonanie transakcji. Wyslalem mu go z zakrytym numerem MTCN i jakims cudem te pieniadze odebral zamiast mnie, a jako odbiorca figurowalem ja. // typowy scam na wyspach. Niestety wczesniej tego nie sprawdzilem, a sprawa wygladala wiarygodnie.

WU dopiero cos ruszy jak sie do nich policja odezwie. Inaczej sprawy nie chca rozwiazac. Za to polska policja ma mnie gdzies i odsyla do UK, bo tam dokonano oszustwa. :mad:

Sprawe skierowalem do ECC.

A dziwi mnie fakt, ze policja w UK w ogole nie rozmawia z WU. W koncu to oni nie dopelnili obowiazku wyplaty pieniedzy wlasciwej osobie bez stosownych dokumentow. :mad:

mzafka napisał:
Tak jak wczesniej napisalem, falszywy landlord chcial ode mnie skan potwierdzajacy dokonanie transakcji. Wyslalem mu go z zakrytym numerem MTCN i jakims cudem te pieniadze odebral zamiast mnie, a jako odbiorca figurowalem ja. //

Nigdy wcześniej tego nie napisałeś, a jak pisałeś to jakoś niespójnie. teraz kapuje.
Zapytaj się w WU jakie dane musisz mieć do odbioru pieniędzy, bo może wystarczy ten skan? Wtedy masz problem. Jeśli nie to jedyne co mogłeś zrobić to zgłosić to na policję w UK. Swoją drogą na forum jest dział poświęcony UK i tam należy przenieść temat (napisz do moderatora). Tam ludzie mają większy zakres wiedzy w tej dziedzinie i może ktoś coś jeszcze doradzi.

Nie wystarczy ten skan, bo jak juz napisalem numer MTCN byl zakryty. Oprocz numeru MTCN jestem potrzebny ja z dowodem osobistym.

Jestem kolejna ofiara western union. Wpakował em się w to oszustwo dokładnie tak samo jak ty tylko ze w niemczech powiedz mi czy da się coś z tym zrobić? Odzyskałes pieniadze?

Jeszcze nie. Napisałem w Anglii do Financial Ombudsman jaka jest sytuacja i zajęli się tą sprawą. Western Union zrobiło swoje dochodzenie i o jego wyniku mnie poinformowali oraz przeprosili. Pieniądze mają wpłynąć na konto, także czekam :)

Pozdrawiam i polecam walczyć o swoje. Action Fraud i polska policja mieli mnie w d... to napisałem do Nadzoru Finansowego, któremu podlega WU.

A co ma polska policja do czynu popełnionego w UK? Trochę logiki nie zaszkodzi.

To, ze Western Union nie wywiazalo sie z umowy ;)

Powrót