Wewnętrzny regulamin posesji - dla kogo ?

• Autor wątku Autor wątku abc19553
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abc19553

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Czy każdy obywatel posiadający prywatny teren może sobie stworzyć wewnętrzny regulamin posesji, porządku domowego czy dotyczy to tylko osiedli?

Czy taki regulamin jest prawnie wiążący ? Można sobie w nim umieścić dowolne sformułowania , zasady jakie obowiązują , oraz wysokość kar za ich nieprzestrzeganie ?

Mam na myśli kary finansowe.
Po prostu turyści polscy , zagraniczni, przechodnie , czy nawet ciekawscy łażą po prywatnej posesji , śmiecąc ,parkując gdzie im się podoba,. Wyrzucają butelki po piwach , prezerwatywy, zrywają róże, kwiatki, zioła. Zbierają grzyby borówki, poziomki, kąpią się w stawie itd. Jednym słowem chołota i jeszcze nic za to nie płacą.

Dlatego pomyślałem o stworzeniu takiego regulaminu , którego musieli by przestrzegać, gdzie mogą chodzić ,a gdzie nie mogą i jakie poniosą tego konsekwencje jeżeli się nie dostosują.

Ostatnia edycja:
Zamiast takiej zabawy lepiej ogrodzić.

Czy taki regulamin jest prawnie wiążący - rodzi skutki dla nieprzestrzegającego pomijać jego sens ?

Jestem po lekturze kodeksu i nadal nie wiem czy taki regulamin jest dozwolony czy nie bo ustawa nie precyzuje. Oczywiście jak wynika z kodeksu mogę pozwać delikwenta z art. 415 , 405 itd., tylko nie oto mi chodziło.

Gdy kilka lat temu kręcono reportaż dziennikarz nieświadomie przekroczył prywatną posesje.
Właściciel widząc to wyrwał kamerę nagrywającemu rzucając ją o ziemię , następnie przeciął przewód ,a na koniec pobił dziennikarza. Ofiara napastnika tłumaczyła później w TV ,że agresor odpowie tylko za pobicie ,a do zniszczenia kamery miał prawo bo znajdowała się na jego terenie prywatnym. Trochę mnie to zdziwiło …
Jak znajdę to wrzucę linka ...

Powrót